https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pariz-zavira-nabrezi-pro-auta-nabidne-je-pesim-cyklistum-a-zeleni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřPaříž zavírá nábřeží pro auta. Nabídne je pěším, cyklistům a zeleni

31.1.2013 00:55 | PAŘÍŽ (Ekolist.cz)
Takhle by měly vypadat plovoucí zahrady v Paříži
Takhle by měly vypadat plovoucí zahrady v Paříži
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | JC Choblet - APUR / Mairie de Paris
Trvale uzavřít část silnic na nábřeží a místo využít pro pěší a cyklisty se rozhodla radnice v Paříži. Díky změnám vzniká na obou březích Seiny korzo, které postupně zaplní kavárny, restaurace a místa pro sport. Díky investicím ve výši zhruba 35 milionů euro se Pařížané i návštěvníci francouzské metropole dočkají i plovoucích zahrad.
 

Práce na nové podobě nábřeží začaly již v polovině loňského roku. Na levém břehu postupně vznikne trasa v délce 2, 3 kilometru. Ta by od jara roku 2013 měla obyvatelům i návštěvníkům města nabídnout 4, 5 hektaru rekreační plochy, včetně bezpečné cyklostezky.

Ta povede také tunelem pod mostem Alexandra III., kde by mělo vzniknout nové kulturní centrum města. Pro pěší i cyklisty vzniknou nové rampy a mostky, které spojí pěší zóny s ulicemi a budoucími zahradami. Postupně by v blízkosti řeky měly vzniknout zelené plochy a místa pro různé odpočinkové aktivity, včetně sportovišť.

Na pravé straně řeky již byla rychlostní silnice změněna na městský bulvár. Podle pařížské radnice se tak motoristé i pěší mohou lépe podělit o veřejný prostor. Vznikly i čtyři nové přechody pro chodce a nový přístup pro pěší do zahrad před palácem Louvre. Na místě nové promenády město nechalo instalovat sedačky a lavičky, aby si zde lidé mohli užít výhled na historické centrum.

Líbí se Vám Ekolist? Nebo jen chcete udržet možnost si na něm diskutovat?

Je jednoduché mu přispět.

Na nábřeží před muzeem de Orsay vznikne nová rampa, která spojí nábřeží s přístupem ke sbírkám francouzského malířského umění. Dále po nábřeží budou umístěny plovoucí zahrady. Pět upoutaných ostrovů by mělo v budoucnu nabídnout 1800 metrů čtverečních zeleně. První z pontonů by měl být hotov na konce ledna, všech pět by se na řece mělo objevit během jara 2013.

Radnice slibuje, že všechny nově sázené rostliny budou typické pro břehy Seiny. V budoucím parku před historickou radnicí to budou vrby, vinná réva a různé keře a traviny. Podobně i rostliny vysazované na plovoucích zahradách. V žádném případě se při péči o rostliny nebudou používat pesticidy, naopak na molech se budou pěstovat vodní trávy, aby se povzbudila schopnost vytvořit lokální ekosystémy, které mají schopnost čistit řeku. Což ostatně vyžaduje oficiální Plán pro biodiverzitu města Paříže.

Radnice vedená socialistou Bertrand Delanoëm se rozhodla zrušit rychlostní silnice pro automobily, které byly vybudovány na konci šedesátých let. Tehdy totiž hlavní město Francie razilo heslo "Paříž se musí adaptovat na auta". Dnes se podle radnice musí nábřeží vrátit lidem.


Les berges : construction du jardin flottant by mairiedeparis
reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist