https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pavel-podepsal-zakon-jenz-ma-snizit-pocet-stanovisek-pri-povolovani-staveb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pavel podepsal zákon, jenž má snížit počet stanovisek při povolování staveb

23.5.2023 00:56 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | palinchak / Depositphotos
Zrychlit a zjednodušit povolování staveb z hlediska ochrany životního prostředí má nový institut jednotného environmentálního stanoviska (JES). Zavede ho nový zákon, který podepsal prezident Petr Pavel. O jeho podpisu informoval Hrad. Stanovisko bude zahrnovat požadavky na stavbu s ohledem na dopady na životní prostředí až podle devíti platných zákonů.
 

Návrh zákona souvisí s širší vládní novelou stavebního zákona, kterou Pavel rovněž podepsal. Spolu s ní má celkově zajistit, aby žadatel snáze obdržel stavební povolení a nemusel zjišťovat závazná stanoviska tolika dotčených úřadů jako nyní. Zákon o jednotném environmentálním stanovisku bude účinný od ledna příštího roku.

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) při projednávání předlohy v Senátu uvedl, že zákon má zrychlit a zefektivnit stavební řízení a zároveň plnohodnotně hájit veřejné zájmy v ochraně životního prostředí. Zákon přinese procesní sjednocení nyní rozdrobených správních úkonů do jednoho závazného stanoviska. Bude se podle ministra týkat i posuzování vlivů staveb na životní prostředí (EIA).

Prezident podepsal rovněž související takzvaný změnový zákon. Sněmovna jeho prostřednictvím rozšířila v zákoně o ochraně přírody a krajiny možnost účasti veřejnosti. Půjde o řízení, která se týkají kácení dřevin nebo výjimek ze zákazů u památných stromů a zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů. Pirátští poslanci ani senátoři neuspěli s pozměňovacími návrhy, které by plně obnovily práva spolků založených za účelem ochrany přírody a krajiny účastnit se všech povolovacích řízení.

Jednotné enviromentální stanovisko bude platit pět let a bude možné ho prodloužit. Na žádost stavebníka bude možné stanovisko i změnit. Pokud bude více zákonů vyžaduje shodné údaje, bude je žadatel vyplňovat jenom jednou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

23.5.2023 06:34
U liniových dopravních staveb, si doufám vzali mustr u Němců, jako to udělali Poláci !
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.5.2023 08:30
Konečně prezident podle přání vlády. Podepíše vše, co mu předloží k podpisu!
Odpovědět
sv

sv

25.5.2023 18:18 Reaguje na Břetislav Machaček
Pravil machaček, zastánce zeleného přístupu k povolování staveb. Ovšem když mu šáhnete na slepice, nasazuje karbofuran.
Odpovědět
Anyr

Anyr

24.5.2023 11:39
Máme demokracii. Přímo volený, a zvolený, prezident, přímo volená, a zvolená, vláda. Tedy logicky, měla by tam být shoda v názorech, protože je volili cca stejní voliči.
Já Pavla volil taky, protože druhá možnost pro mne byla zcela nepřijatelná.

Respektuju (což neznamená, že vždy souhlasím s jejich politikou) vládu i prezidenta, poprvé za dlouhou dobu, ovšem tohle byl přešlap až brutální.
Vím, že můj názor mnoho lidí nesdílí, ale osobně bych chtěl téměr pravý opak. Až na výjimky, třeba stavby k bydlení (a to za podmínky, že staví budoucí obyvatelé) nebo stavby bezpečnostní, bych byl pro co největší buzeraci a asi miliardu povolení.

Každý jeden další zastavěný centimetr půdy jen zhoršuje šanci na prosperitu, a vůbec šanci na udržení života na Zemi.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist