https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/petricek-eu-sama-klima-nevyresi-muze-ale-dat-priklad-ostatnim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Petříček: EU sama klima nevyřeší, může ale dát příklad ostatním

16.12.2019 00:27 | PRAHA (ČTK)
Evropská unie sama klimatickou změnu nevyřeší, může ale ostatním ukázat, že zelená budoucnost neznamená chudou budoucnost. Zároveň by ale měla unie zajistit, aby se kvůli novým ekologickým pravidlům evropský průmysl nestěhoval jinam, kde bude nadále znečišťovat, řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). / Ilustrační foto
Evropská unie sama klimatickou změnu nevyřeší, může ale ostatním ukázat, že zelená budoucnost neznamená chudou budoucnost. Zároveň by ale měla unie zajistit, aby se kvůli novým ekologickým pravidlům evropský průmysl nestěhoval jinam, kde bude nadále znečišťovat, řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská unie sama klimatickou změnu nevyřeší, může ale ostatním ukázat, že zelená budoucnost neznamená chudou budoucnost. Zároveň by ale měla unie zajistit, aby se kvůli novým ekologickým pravidlům evropský průmysl nestěhoval jinam, kde bude nadále znečišťovat. V rozhovoru s novináři to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Podle něj by měla ekologie hrát roli i v zahraniční politice, například při výběru rozvojových projektů.
 

Evropská komise minulý týden představila takzvanou evropskou zelenou dohodu (European Green Deal), podle níž by se Evropa měla do roku 2050 stát prvním klimaticky neutrálním kontinentem. Plán předpokládá snížení emisí skleníkových plynů v energetice i v dopravě nebo přijímání patření k tomu, aby se neutralizovaly vytvořené emise oxidu uhličitého (CO2), například výsadbou stromů.

"Myslím, že bychom měli tuto politiku podporovat, ale zároveň zajistit, že bude ekonomicky a sociálně spravedlivá," řekl Petříček. Česko by podle něj mělo hledat příležitosti, které se mu v ekologickém plánu nabízejí, například možnosti dodávek zařízení pro větrné elektrárny. Ministr zároveň upozornil, že pro dosavadní uhelné a průmyslové regiony bude změna složitá, a je proto třeba hledat evropské finanční zdroje pro pomoc těmto oblastem.

Petříček připomněl, že EU vytváří méně než deset procent světových emisí CO2, a proto sama klimatické změny nevyřeší. "Ale tím, že ukážeme cestu, že zelená budoucnost není chudá budoucnost, že ukážeme i příležitosti, které transformace nabízí, tak to může být inspirace pro státy jako Čína, Indie," řekl. "Dřív nebo později uvidí i ony, že klimatické změny mají dopady na jejich obyvatele, a budou usilovat o to, aby přispěly k řešení tohoto problému," doplnil.

Podle ministra je třeba zároveň vyřešit problém s hrozícím přesunem evropského průmyslu do třetích zemí. "Bavíme se i o nějakém uhlíkovém clu nebo mechanismu, který by předcházel tomu, aby evropský průmysl odcházel do zemí s nižšími standardy a my jsme pak ty produkty dováželi, protože ze světového hlediska by efekt byl záporný," řekl Petříček. "Klimatické neutrality bychom neměli dosáhnout za cenu, že se evropský průmysl přesune do jiných částí světa, kde bude produkovat ještě víc emisí, než dnes produkuje v Evropě," doplnil.

Evropská komise by podle Petříčka měla záležitost řešit i ve Světové obchodní organizaci (WTO). "Měli bychom v pravidlech světového obchodu zohlednit také dopady na životní prostředí," řekl.

Ekologie by podle něj měla hrát roli i v zahraniční politice. Ministerstvo zahraničí hledá cestu jak propojit řešení klimatické změny s ochranou lidských práv nebo rozvojovou spoluprácí. "Například rozvojová pomoc má pomáhat lidem přizpůsobit se klimatickým změnám v Africe," řekl.

Ministerstvo zahraničí se chce k řešení klimatických změn připojit i symbolickými kroky ve vlastním provozu. Rozšíří počet hybridních vozů, které využívá, přestane využívat jednorázové plasty, podpoří zaměstnance k využívání hromadné dopravy místo aut nebo se zapojí do programů na výsadbu stromů. Hodlá také snižovat energetickou náročnost ambasád, což se týká i těch, které se v současnosti rekonstruují, například stálého zastoupení při OSN. "Jedná se především o symboliku toho, že i veřejné instituce nesou svoji odpovědnost," řekl Petříček.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jakub Stříhavka
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VN

Vilém N

16.12.2019 13:10
Tak určitě. Měli jsme hnědou, pak rudou a teď zelenou. Možná nebude chudá (jak pro koho), ale diktatura to bude určitě. Hned co dořeší online sledování konání každého jednoho člověka, aby mohli lépe účtovat daň z CO2.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

16.12.2019 14:55
Už teď vidíme na příkladu Německa, co zelená budoucnost udělá s cenou elektřiny. A alarmisté sami tvrdí, že záchrana klimatu povede k tomu, že musíme své zvyky změnit. A změnou zvyků nemyslí, že si budeme žít lépe, ale hůře.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

16.12.2019 16:10
Petříček by se měl v první řadě starat o to, aby mu pomatenci typu řeporyjského starosty nefušovali do zahraniční politiky. To by mu prospělo nejlépe.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

16.12.2019 20:12
Pro Rusy je generál Vlasov zrádcem a těžko jim to vyčítat.Na dějiny nelze pohlížet současnými měřítky, této chybě se neubrání často ani renomovaní historici. Mě vždy přijde úsměvné, když se naši naprosto bezvýznamní politikové, jejichž známost končí u Aše a Starého Hrozenkova, snaží vystupovat tak, jako kdyby je v Evropě, natož ve světě bral někdo vážně. Můžou tak leda za oponou vařit kafe, nosit chlebíčky a vypadnout, když se o něčem důležitém jedná.
Odpovědět

Jan Šimůnek

17.12.2019 09:30 Reaguje na pavel peregrin
Pro totalitní, fašisticko - komunistické Rusy zcela jistě ano. Jste schopen zjistit, jak je to s Rusy demokraticky orientovanými (pokud tedy nějací jsou)?
Jinak nejen současná versus minulá měřítka. Můj příspěvek je o tom, že se to liší i národ od národu, na základě konkrétních historických zkušeností.
Odpovědět

Jan Šimůnek

16.12.2019 19:11
Petříček by měl být po příštích volbách zmizen. Naškodil se už dost.
Odpovědět
LB

Lukas B.

17.12.2019 07:59
vždycky když slyším nebo čtu tu jurodivou větu, že by se Evropa měla stát příkladem pro ostatní, tak si vzpomenu na Život Briana a elitní sebevražedné komando.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist