https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pevnost-poznani-priblizuje-zajemcum-principy-dorozumivani-zvirat-i-rostlin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pevnost poznání přibližuje zájemcům principy dorozumívání zvířat i rostlin

15.4.2022 00:11 | OLOMOUC (ČTK)
Foto | Zdenek hrazdila / Wikimedia Commons
Na principy dorozumívání živočichů i rostlin se ve svém téměř dvouměsíčním projektu zaměřila olomoucká Pevnost poznání. Svým návštěvníkům připravila akci s názvem Rozumím, přepínám, která je seznámí například i s tím, jaké jsou překážky pro komunikaci ve vesmíru nebo na jakých principech je založena vojenská komunikace. Interaktivní muzeum se tak volně zapojí do celorepublikových oslav dvousetletého výročí narození moravského přírodovědce Johanna Gregora Mendela, který světu objasnil základy genetiky, sdělili ČTK zástupci Pevnosti poznání.
 

Tematická akce má přiblížit fascinující svět komunikace, která představuje pro všechny živé organismy základní možnost vzájemné interakce. "Takové interakce mohou probíhat na základě různých principů, jako jsou chemické reakce či elektromagnetické jevy. Jako základní informační nosič ve světě přírody si můžeme představit řetězec DNA. Principy přenosu genetické informace si návštěvníci vyzkouší na exponátu Q-Bot, který pomáhal rozluštit genom pšenice," uvedl programový ředitel centra Roman Chvátal.

K tématu se budou pojit aktivity ve všech čtyřech expozicích muzea. "Návštěvníci zjistí, jaké signály dává čerstvě posekaná tráva, že existují rostliny, které využívají echolokační signály netopýrů, nebo že někteří zástupci flory jsou tak mazaní, že v zájmu své vlastní ochrany začnou po napadení vylučovat látky, jejichž pach přiláká predátory, kteří daného škůdce zlikvidují," uvedla bioložka Alena Vláčilová. Chybět nebudou ani zajímavosti o předávání informací mezi včelami prostřednictvím jejich pohybu, ale i o tom, co si dokážou předat psouni svými zvukovými signály.

V expozici Světlo a tma mohou zájemci prostřednictvím ukazatelů na časové ose zjistit, jak dlouho trvá poslat signál na různá místa Sluneční soustavy. Vyzkoušet si mohou také různé podomácku vyrobené přístroje, určené k přenosu zvuku pomocí světla či indukce. V jiné části muzea jsou zase prezentovány haptické mapy Horního náměstí či tyflomapa Olomouce a Olomoucka. "Lákadlem bude jistě také náš nový exponát Souřadnice. Jedná se o hru pro dva hráče na principu hry lodě, kdy se hráči musí na mapě orientovat pomocí zeměpisných souřadnic," doplnila lektorka Klára Mauerová.

V Laboratoři poznání se každý víkend uskuteční chemický workshop zaměřený na způsoby, kterými naše tělo komunikuje s okolím a vnímá vjemy kolem sebe. Lektoři se zaměří na každý ze smyslů samostatně a na základě chemických pokusů vysvětlí povahu komunikace - jak funguje přenesení vjemů do mozku. V kreativní dílně se bude konat workshop, při kterém se bude vyrábět známá společenská hra Logik.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist