https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pilot-v-jihoafricke-republice-musel-nouzove-pristat-na-palube-byl-jedovaty-had
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pilot v Jihoafrické republice musel nouzově přistát, na palubě byl jedovatý had

8.4.2023 00:08 (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Pilot v Jihoafrické republice musel v pondělí nouzově přistát, když zjistil, že má pod sedadlem kobru kapskou, jednoho z nejjedovatějších hadů afrického kontinentu. Informoval o tom server News24. Muž pilotoval letadlo se čtyřmi pasažéry a mířil z Kapského Města na severovýchod země. Kousnutí kobrou kapskou může dospělého člověka zabít do půl hodiny. Úřad pro civilní letectví označil pilota za hrdinu.
 

"Nejdřív jsem si myslel, že na zádech cítím svou láhev na vodu, ale pak jsem si uvědomil, že je to něco jiného," uvedl třicetiletý pilot Rudolph Erasmus. Kobru ale později zahlédl pod svým sedadlem. Následně Erasmus provedl nouzové přistání ve městě Welkom vzdáleném přibližně 600 kilometrů od cílové destinace Nelspruit.

Ředitelka jihoafrického úřadu pro civilní letectví Poppy Khosaová označila pilota za hrdinu. "Skvělé letecké uměni, které zachránilo životy všech lidí na palubě," uvedla Khosaová.

Pilot řekl, že si nejprve nebyl jistý, zda má s informací o pátém pasažérovi letadla obeznámit cestující, nechtěl vyvolat paniku. Následně se ale rozhodl jim o situaci říct. "Řekl jsem: poslouchejte, máme problém. Uvnitř letounu je had. Mám pocit, že je pod mým sedadlem, takže budeme muset letadlo co nejdříve dostat na zem," uvedl Erasmus.

Kobru kapskou zachytili na snímku poblíž letounu piloti na letišti u Kapského Města už v neděli. Z letadla, které zůstalo ve Welkom, se ale hada zatím nepodařilo odchytit. V úterý do města přijeli letečtí inženýři, kteří rozebrali palubní desky a pokračovali v pátrání.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist