https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pitva-odhali-zda-prase-divoke-na-ceskolipsku-zabilo-vlcici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pitva odhalí, zda prase divoké na Českolipsku zabilo vlčici

29.10.2018 10:00 | RALSKO (ČTK)
Mrtvá vlčice byla nalezena u Hradčan nad Ploučnicí. Stopy v okolí nasvědčují tomu, že zahynula po zápasu s jiným zvířetem, pravděpodobně prasetem.
Mrtvá vlčice byla nalezena u Hradčan nad Ploučnicí. Stopy v okolí nasvědčují tomu, že zahynula po zápasu s jiným zvířetem, pravděpodobně prasetem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Lumpe / AOPK
Mladou vlčici zřejmě v Ralsku na Českolipsku zabilo prase divoké. Příčinu smrti i to, zda jde skutečně o vlka, a nikoliv například o křížence psa, prověří pitva a genetická analýza. Informovala o tom mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny Karolína Šůlová.
 

Mrtvá vlčice byla nalezena u Hradčan nad Ploučnicí. Stopy v okolí nasvědčují tomu, že zahynula po zápasu s jiným zvířetem, pravděpodobně prasetem. "Na výsledky pitvy netrpělivě čekáme. Pokud došlo skutečně k zápasu s divokým prasetem, je to další jasný důkaz, že vlci ve zdejší krajině plní svou funkci a prasata loví," uvedl ředitel Správy CHKO Kokořínsko-Máchův kraj Ladislav Pořízek.

Podle ochránců přírody je přínosem vlka v krajině právě regulace přemnožených zvířat, jako jsou divoká prasata, daňci, jeleni a srnci, kteří jsou jejich převažující potravou. "Přítomnost těchto šelem tak pomáhá zlepšit stav zdejších lesů," dodal Pořízek.

Předběžné analýzy trusu vlků ze severních Čech podle Šůlové prokazují, že jejich potrava se příliš neliší od potravy saských vlků. Patnáct let trvající výzkum vlčího trusu v Německu na 6581 vzorcích ukázal, že zhruba z poloviny tvoří potravu vlků srnci, prasata jsou v jejich jídelníčku zastoupena ze 17 procent, jeleni z deseti a daňci ze zhruba šesti procent. "To, že prasata divoká jsou běžnou součástí vlčího jídelníčku, dokládá zářijová fotografie vlka nesoucího sele přímo z oblasti Kokořínska i video z fotopasti v polských Stolových horách. Ne vždy je ale vlk v těchto střetech vítězem," dodala Šůlová.

Výskyt vlků v v CHKO Kokořínsko - Máchův kraj potvrdily fotopasti v roce 2014. Od té doby se jim tam daří a úspěšně se rozmnožují, letošních mláďat bylo minimálně pět. Na severu Čech byl v posledních letech výskyt vlků potvrzen také ve Šluknovském výběžku, v Jizerských a Krušných horách. Jejich stopy objevili i v Lužických horách a v Krkonoších. Vlci dokážou v krátkém čase překonat stovky kilometrů. Největší divoká populace je v německé Lužici, kde se dokázali přizpůsobit a přežívají i v poměrně hustě osídlené krajině.

Chovatelé ovcí ale vlky rádi nemají. Rekordní počet zvířat zabili loni chovateli z Jindřichovic pod Smrkem na Frýdlantsku, když na oplocené pastvině zabili berana, čtyři ovce a 32 jehňat. Od roku 2015 Liberecký kraj zaplatil chovatelům za podobné ztráty bezmála 300.000 korun. Podle německého výzkumu tvoří hospodářská zvířata 1,1 procenta potravy vlků.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist