https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plasty-a-chemikalie-jsou-i-v-odlehlych-vodach-jizniho-oceanu-upozornuje-greenpeace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plasty a chemikálie jsou i v odlehlých vodách Jižního oceánu, upozorňuje Greenpeace

9.6.2018 01:20 | PRAHA (Ekolist.cz)
Mikroplastové částečky a nebezpečné chemikálie jsou i u břehů Antarktidy.
Mikroplastové částečky a nebezpečné chemikálie jsou i u břehů Antarktidy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Christian Åslund / Greenpeace
Laboratorní analýza vzorků vody a sněhu, které nasbírala posádky lodi Greenpeace při své nedávné tříměsíční expedici u břehů Antarktidy, potvrdila přítomnost mikroplastových částeček a nebezpečných chemikálií. Problematická z hlediska životního prostředí byla většina odebraných vzorků. Greenpeace shrnula závěry z testování ve studii Microplastics and persistent fluorinated chemicals in the Antarctic.
 

“Myslíme si, že Jižní ledový oceán je vzdálená a nedotčená divočina, ale i zde zanechává lidstvo svou stopu. Znečištění, změny klimatu a průmyslový lov krilu se projevují i zde. Analýza vzorků ukázala, že i v odlehlých oblastech plavou v moři mikroplasty a ve sněhu jsou průmyslové chemické sloučeniny,” říká Frida Bengtssonová, koordinátorka kampaně Protect the Antarctic.

Sedm z osmi vzorků mořské vody na hladině obsahovalo mikroplasty (alespoň jeden úlomek či vlákno na litr vody). Z dalších devíti vzorků, které odebrala tzv. manta síť - tedy zařízení připomínající vzhledem rejnoka, obsahovaly mikroplasty dva.

Organizace Greenpeace testovala i sníh na přítomnost problematických chemických látek. Ukázalo se, že sedm z devíti vzorků obsahovalo perfluorované sloučeniny známé jako PFAS či PFC. Tyto chemikálie jsou zatím stále používány v mnoha průmyslových odvětví včetně textilního průmyslu, přestože prokazatelně ohrožují vývoj či reprodukci volně žijících živočichů. Mezi vzorky byl i čerstvě napadaný sníh, což naznačuje, že chemikálie byly přítomné už v atmosféře.

Analýza vzorků ukázala, že i v odlehlých oblastech plavou v moři mikroplasty a ve sněhu jsou průmyslové chemické sloučeniny.
Analýza vzorků ukázala, že i v odlehlých oblastech plavou v moři mikroplasty a ve sněhu jsou průmyslové chemické sloučeniny.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Paul Hilton / Greenpeace

“Kromě mikroplastů jsme viděli v Jižním ledovém oceánu i další druhy plastového odpadu, především různých sítí a dalšího rybářského vybavení. Tento odpad jsme z vody samozřejmě vytáhli, ale pokud chceme, aby se do ní nedostával znovu a neohrožoval místní úžasné živočichy, je jasné, že musíme před průmyslovým rybolovem rozsáhlé části místních vod uchránit,” říká Bengtssonová.

Situaci podle Greenpeace může zlepšit vyhlášení velké oceánské rezervace ve Weddelově moři, o které bude rozhodovat Komise pro zachování živých mořských zdrojů Antarktidy v říjnu letošního roku. Petici za její schválení již podepsalo přes 1,6 milionu lidí.

Organizace Greenpeace odebírala vzorky během expedice, která mapovala ekosystémy mořského dna prostřednictvím dvoumístné ponorky a zároveň sledovala aktivity rybářských lodí v oblasti.

Video z Antarktické expedice, odebírání a testování vzorků naleznete na stránkách media.greenpeace.org.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist