https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plocha-vyuzivana-k-ekologickemu-zemedelstvi-se-v-eu-vytrvale-rozsiruje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plocha využívaná k ekologickému zemědělství se v EU vytrvale rozšiřuje

20.6.2024 01:06 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Plocha využívaná k ekologickému zemědělství se v Evropské unii vytrvale rozšiřuje a v roce 2022 činila 16,9 milionu hektarů. Ve své zprávě to uvedl statistický úřad Eurostat. O rok dříve plocha pro ekologické zemědělství činila 15,9 milionu, v roce 2020 pak 14,7 milionu hektarů. Za posledních deset let se přitom zvyšuje prakticky ve všech zemích unie.
 
V roce 2022 byla plocha využívaná pro ekologické zemědělství ekvivalentem 10,5 procenta celkové využívané zemědělské plochy v EU. Česká republika je v tomto ohledu nad průměrem EU, stejně tak Slovensko.

V letech 2012 až 2022 se plocha využívaná pro ekologické zemědělství nejrychleji rozšiřovala v Chorvatsku, za uvedené období se zvýšila o 306 procent. Následuje Portugalsko s růstem o 278 procent a pak Bulharsko, kde se tato plocha za deset let zvýšila o 182 procent.

Nejvyšší podíly ploch ekologického zemědělství na celkové využívané zemědělské ploše byly v Rakousku, a to 27 procent, dále v Estonsku (23 procent) a ve Švédsku (20 procent). Naopak v pěti zemích EU byl podíl ekologického zemědělství v roce 2022 pod pěti procenty. Nejnižší byl na Maltě, kde činil jedno procento, a pak v Bulharsku a v Irsku, kde v obou případech činil dvě procenta.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

20.6.2024 06:53
Na ilustračním obrázku vidím v pšenici dost fuzariozních klasů. Fuzária produkují kancerogenní toxiny. Pro eko produkci je třeba vybírat z fuzariím odolnějších odrůd, ale osobně považuji pěstování pšenice v eko režimu za nešťastné. Ne že by v konvenci fuzariozy nebyly, ale tady, díky absenci fungicidu, je ta pšenice naprosto nechráněná. A na rovinu řeknu, že vždy bych dal přednost mouce z pšenice ošetřené fungicidně, než z eko produkce rádoby zdravou, ale z hlediska kancerogenity podstatně nebezpečnější.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

20.6.2024 09:43 Reaguje na pavel peregrin
No já si postříkal papriku ve skleníku proti mšicím "ekopostřikem" kapka jaru, lžíce oleje a deci mléka. Papriky se zarazily, 2 týdny stojí a spadly jim květy.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

20.6.2024 10:03 Reaguje na Slavomil Vinkler
Výluh kopřiv pomáhá lépe. Ale spíše jako prevence.
Pokud už jsou mšice rozmnoženy, pak eko postřik nepomůže. Nebo aspoň já žádný nenašel.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

20.6.2024 10:59 Reaguje na Michal Uhrovič
Zkuste Rock Effect New- to New je podstatné, má lepší účinnost než starý. Nebo Inporo PS- dokusát sodný. Ale musíte počítat s tím, že jedno ošetření samozřejmě stačit nebude.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

20.6.2024 11:08 Reaguje na pavel peregrin
díky za rady
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

20.6.2024 10:11 Reaguje na Slavomil Vinkler
Ještě jsem zjistil, že kde jsou mšice, jsou mravenci.
Mravenci škodí taky hodně, takže chce to zničit i mravence.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

20.6.2024 11:00 Reaguje na Slavomil Vinkler
Nedělal jste to za tepla?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist