https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plochy-geneticky-modifikovane-kukurice-v-cr-klesly-o-92-procent
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plochy geneticky modifikované kukuřice v ČR klesly o 92 procent

2.9.2016 10:06 | PRAHA (ČTK)
Plodina se v ČR používá jako krmivo pro hospodářská zvířata či jako surovina k výrobě bioethanolu a bioplynu, ne k potravinářským účelům
Plodina se v ČR používá jako krmivo pro hospodářská zvířata či jako surovina k výrobě bioethanolu a bioplynu, ne k potravinářským účelům
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Plochy s geneticky modifikovanou kukuřicí letos v Česku meziročně klesly o 92 procent, zasel ji jediný pěstitel na Pardubicku. Loni jich bylo ještě 11. Pěstuje se tak pouze na 75 hektarech, informovalo ministerstvo zemědělství. Ještě loni byla skoro na tisícovce hektarů.
 

"Zájem o pěstování geneticky modifikovaných plodin u nás klesá už několik let, důvodem je například problematický odbyt GM kukuřice a letos se k tomu přidaly problémy s odbytem mléka, pokud jsou dojnice krmeny GM kukuřicí," uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Mnoho mlékáren podle něj odmítá takové mléko odebírat. Dalšími z důvodů poklesu jsou podle ministerstva vysoká administrativní zátěž, pěstitelé také musejí dodržovat určitou vzdálenost oproti plochám s konvenčními plodinami.

V roce 2008, kdy byla v ČR GM kukuřice nejrozšířenější, ji pěstovalo 167 subjektů na ploše přesahující 8300 hektarů. Z celkové výměry kukuřice se nyní její varianta s vloženým genem z půdní bakterie pěstuje na 0,23 procentech plochy kukuřice. Letos tak zmizela například ze Středočeského kraje. Loni přestala být pěstována na Vysočině či v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Plodina se v ČR používá jako krmivo pro hospodářská zvířata či jako surovina k výrobě bioethanolu a bioplynu, ne k potravinářským účelům. Je jedinou geneticky modifikovanou plodinou, která se v ČR může pěstovat. GM kukuřice se pěstuje kvůli odolnosti na škůdce zavíječe kukuřičného, jehož výskyt ale dlouhodobě klesá.

Unijní pravidla umožňují členským státům přijímat opatření, která omezují nebo zakazují používání povolených geneticky modifikovaných organismů pouze tehdy, pokud jsou schopny prokázat, že daný produkt může představovat riziko pro zdraví a životní prostředí. Za 12 let ale ještě nebylo mezi členskými státy dosaženo kvalifikované většiny k přijetí či odmítnutí návrhu komise o povolení geneticky modifikovaných organismů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist