https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/po-konzumaci-zelviho-masa-na-zanzibarskem-ostrove-zemrelo-devet-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Po konzumaci želvího masa na zanzibarském ostrově zemřelo devět lidí

11.3.2024 18:56 (ČTK)
Otrava po požití masa z mořských želv je vzácná, ale může být smrtelná. Předpokládanou příčinou této otravy je nahromadění chelonitoxinu, na který není protilátka, v tkáních želv v důsledku konzumace toxických řas. Ilustrační foto
Otrava po požití masa z mořských želv je vzácná, ale může být smrtelná. Předpokládanou příčinou této otravy je nahromadění chelonitoxinu, na který není protilátka, v tkáních želv v důsledku konzumace toxických řas. Ilustrační foto
Po konzumaci masa z mořské želvy na zanzibarském ostrově Pemba zahynulo osm dětí a matka jednoho z nich, a dalších 78 lidí muselo být převezeno do nemocnice. S odvoláním na sobotní oznámení zanzibarských ostrovů o tom informuje list The Guardian.
 

Maso z mořských želv je na Zanzibaru považováno za lahůdku, ale někdy dochází k úmrtím na otravu po jeho požití. Dospělá osoba, která zemřela v pátek pozdě večer, byla matkou jednoho z dětí, které po snědení želvího masa zemřelo dříve. Lékař Haji Bakari agentuře AP řekl, že maso bylo zkonzumováno v úterý a že všechny oběti jej jedly.

Otrava po požití masa z mořských želv je vzácná, ale může být smrtelná. Předpokládanou příčinou této otravy je nahromadění chelonitoxinu, na který není protilátka, v tkáních želv v důsledku konzumace toxických řas. Kontaminované želvy nevykazují známky nemoci.

Úřady Zanzibaru, který je poloautonomní součástí východoafrické Tanzanie, na místo vyslaly tým pro řešení katastrof, který vyzval lidi, aby se vyhýbali konzumaci mořských želv.

V listopadu 2021 zemřelo na ostrově Pemba po konzumaci želvího masa sedm lidí, včetně tříletého dítěte, a tři další byli hospitalizováni.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

11.3.2024 20:01
Evoluční výhoda, která sníží početnost hlavního predátora.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

12.3.2024 15:48 Reaguje na Karel Zvářal
Bohužel na výraznou redukci hlavního predátora není dost želv.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

13.3.2024 08:34 Reaguje na Karel Zvářal
By mohli vznikat fotky poslední večeře. Je to přece tak populární :-)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.3.2024 18:13 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Selfíčko s mottem - Tady mě naposledy vidíte jak jím. :)))
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

12.3.2024 09:47
https://www.youtube.com/watch?v=vUjjBf8Nfds
Odpovědět

Radek Čuda

12.3.2024 12:14
Tak někoho holt baví hrát ruskou ruletu. Ale těch prcků je mi líto.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

12.3.2024 12:51
Už i moje manželka rozezná karetu pravou od obrovské. Nejen podle stravy, ale i podle štítků na hlavě a " zobáku".
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist