https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/po-napadeni-slonem-na-safari-v-zambii-zemrela-80leta-americanka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Po napadení slonem na safari v Zambii zemřela 80letá Američanka

6.4.2024 00:04 (ČTK)
Podobné nehody jsou vzácné. Pokud k nim ovšem dojde, mívají fatální důsledky, píše AP.
Podobné nehody jsou vzácné. Pokud k nim ovšem dojde, mívají fatální důsledky, píše AP.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Fibrel / Pixabay
Sloní samec napadl auto s turisty při jízdě národním parkem v Zambii. Jedna žena zemřela, dalších pět lidí bylo zraněno, informovala agentura AP.
 

Incident se odehrál 30. března v národním parku Kafue, který je jedním z nejrozlehlejších v Africe. Agresivní slon se neočekávaně rozběhl proti vozidlu s průvodcem a šesti pasažéry, kteří se vydali na exkurzi do divočiny. Nebylo jasné, co zvíře rozrušilo.

Video, které kolovalo po internetu, ukazuje slona řítícího se velkou rychlostí křovinatým terénem k vozu s turisty. Je na něm rovněž slyšet, jak se jej průvodce marně snaží zastrašit hlasitým křikem, ale slon vozidlo převrátí. Turistkou, která srážku se slonem nepřežila, je 80letá Američanka, další žena byla s vážnými zraněními převezena do nemocnice v Jihoafrické republice. Další čtyři turisté jsou zranění lehce.

Ačkoli v národních parcích jižní Afriky žije mnoho divokých zvířat, podobné nehody jsou vzácné. Pokud k nim ovšem dojde, mívají fatální důsledky, připomíná AP.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Sl

Slovan

6.4.2024 09:03
Safari v divoké přírodě s sebou takové riziko prostě nese. To % je samozřejmě extrémně malé, proto se o podobných událostech vůbec píše. Tohle zkrátka není “safari” ve Dvoře, tady člověk jede mezi skutečná divoká zvířat. NP Kafue je sám o sobě obrovský (stále i relativně málo navštěvovaný) a s přilehlými rezervacemi je to divoký ekosystém o rozloze cca. 66 000 km2. Pro mě je to jeden ze symbolů celé Afriky, tak snad jim tato nešťastná událost, kde svoji roli mohl hrát i vysoký věk paní, neublíží. Ale Kafue spravují African Parks a toto je pro ně “nic” problém.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.4.2024 10:00 Reaguje na Slovan
USA mají zhruba 330 miliónů obyvatel. Jedna mrtvá důchodkyně na safari tudíž neznamená vůbec nic.
Odpovědět
Sl

Slovan

6.4.2024 12:58 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Což o to. Tady jde spíše o určitou hysterii, která může po podobných zprávách u některých nastat - “psali ve zprávách a bla bla”…
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.4.2024 14:56 Reaguje na Slovan
Tam naštěstí hysterie vyvolaná bulvárem nefunguje. Smrt způsobená divokým zvířetem je brána jako součást života. Tady to je jiné a ani nemusí jít o úmrtí. Vzpomeňte si na hysterii vyvolanou médii před několika roky, kdy se po V|alašsku coural ten medvědí puberťák. Všichni volali po jeho zastřelení. Ta situace na Slovensku je výrazně jiná. Tam asi bude muset přijít razantní řešení, jinak bude úmrtí způsobených medvědy přibývat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist