https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/po-povodnich-na-zapade-nemecka-vzniklo-tolik-odpadu-jako-normalne-za-40-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Po povodních na západě Německa vzniklo tolik odpadu jako normálně za 40 let

8.11.2021 01:49 | BERLÍN (ČTK)
"Pravý rozměr tragédie je patrný, teprve když si uvědomíte, že mnoho dotčených lidí bylo nuceno vyhodit nejen odpad, ale i veškerý svůj majetek," říká poslanec zemského sněmu Horst Gies. Věci jako rodinná alba nebo dětské malůvky nejde nahradit. Ilustrační foto
"Pravý rozměr tragédie je patrný, teprve když si uvědomíte, že mnoho dotčených lidí bylo nuceno vyhodit nejen odpad, ale i veškerý svůj majetek," říká poslanec zemského sněmu Horst Gies. Věci jako rodinná alba nebo dětské malůvky nejde nahradit. Ilustrační foto
Po letních záplavách, které zpustošily části západního Německa a připravily o život bezmála 200 lidí, bylo jen v nejhůře postiženém okrese Ahrweiler odklizeno více než 300 000 tun suti a odpadu. Odpovídá to množství, které by zde za normálních okolností vznikalo 40 let. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na místní úřady.
 

Správa okresu Ahrweiler ve spolkové zemi Porýní-Falc dále uvedla, že svoz odpadu vzniklého záplavami si vyžádal 22 000 jízd nákladních vozů. Na jedné ze skládek, kam byla navezena asi polovina odpadu z okresu, vznikla hromada několik stovek metrů dlouhá a 20 metrů vysoká.

"Pravý rozměr tragédie je patrný, teprve když si uvědomíte, že mnoho dotčených lidí bylo nuceno vyhodit nejen odpad, ale i veškerý svůj majetek," citovala agentura AP poslance zemského sněmu za okres Ahrweiler Horsta Giese. Politik doplnil, že věci jako rodinná alba nebo dětské malůvky nejde nahradit.

Přívalové deště a mohutné záplavy zasáhly v polovině července převážně německé spolkové země Porýní-Falc a Severní Porýní-Vestfálsko. Celkově si záplavy na západě Německa vyžádaly přes 190 životů, dalších asi 40 lidí zemřelo v sousední Belgii, kde voda zaplavila jihovýchod země. Velká voda způsobila rozsáhlé škody také v Nizozemsku, Lucembursku či Švýcarsku. Záplavy gradovaly ve dnech 14. a 15. července a o několik dní později zasáhly i východ Německa.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.11.2021 17:02
To je možné, ale tohle taky : Každý rok v chilské poušti skončí téměř 40 000 tun oblečení vyrobeného v Asii, o které Evropané či Američané neprojevili zájem. Nejsušší poušť světa se tak stává nerozložitelným pomníkem znečištění, které představuje fast fashion.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/vyrobeno-v-cine-vyhozeno-v-chile-v-pousti-roste-toxicka-hora-obleceni-179860#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=d2R5UYD2D9C-202111081559&dop_id=179860&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Kde je uřvaná Gréta ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.11.2021 17:35 Reaguje na Miroslav Vinkler
To je naprosto děsivé, proč si to Číňani nezlikvidují doma? Proč to nerecyklují nebo aspoň nespálí.
Evropa technickou revoluci vymyslela a vytvořila pro blaho člověka, tyhle primitivní národy pomocí ní lidstvo zlikvidují.
Netuším proč zase mektáte o Grétě i s nezbytnou urážkou.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

8.11.2021 21:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Vysvětlete nám, co je urážlivého na přesném popisu stavu věci. Viděl jsem několik videí, v kterých byla Gréta prezentována a všude prostě nekontrolovaně řvala. Místo aby se léčila u nějakého specialisty, vystupuje na veřejnosti a tím s taky vystavuje kritice.
A ještě jedna věc - zkuste nám vysvětlit, jak u psaného textu poznáte mektání. U hlasového záznamu se to dá poznat, u psaného textu ne. Takže jsou dvě varianty
1) Buď jste nadán nějakou jasnozřivostí, o čemž pochybuji a zatím jste to nijak nedokázal
2) Nebo vidíte v textu věci, tam evidentně nejsou a pak byste se měl jít léčit k nějakému psychiatrovi.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

9.11.2021 12:38 Reaguje na Pavel Hanzl
On někdo z Číny nutí Chilany zaneřádit jejich poušť?
Srovnejte si v hlavě, proč se tomu tak děje. Buď šunty
někdo nakoupil a neprodané vyhodil a nebo vědomě dovezl
odpad k uložení. Nic jiného neexistuje, protože Čína
to tam určitě neshazuje z letadel a neposílá raketami.
Někdo se na tom neskutečně pakuje a Čína to asi není.
V tom si musejí Chilané udělat pořádek sami a potrestat
skutečné viníky. Viníkem není producent, ale odběratel
a skladník. Primitivním národem je ten, co to uložit
umožní a ne ten producent, ale to politruk nepochopí.
Jinak Grétka skutečné řešení nezná a pouze "řve", že
by se stačilo vrátit na stromy a zapomenout na užívání
ohně, který byl počátkem průmyslové revoluce. Fanatik
fandí fanatikovi a nepřemýšlí hlavou, ale o to více
řve a nebo honí prsty po klávesnici. Možná pochopíte
o kom píšu a když ne, tak koukněte do zrcadla.
Odpovědět

Andrej Šimek

10.11.2021 18:17 Reaguje na Miroslav Vinkler
Víte že tohle jste si mohl odpustit?
#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=d2R5UYD2D9C-202111081559&dop_id=179860&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Proč kopírujete odkaz i s parametry?

Ale nejste v tom sám. Odkaz je toto
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/vyrobeno-v-cine-vyhozeno-v-chile-v-pousti-roste-toxicka-hora-obleceni-179860

Jinak ten odpad je děs. S pozdravem Andrej Šimek
Odpovědět
RP

Radim Polášek

13.11.2021 11:52
Ještě před takovými 50 lety by u nás nevznikl z povodní prakticky žádný odpad. Stavební suť by majitel probral a vhodné cihy očistil a použil na novou stavbu, zbytek, malty, omítky a podobně by byly použity k zůrodnění zahrady majitele, vyhazovaly by se maximálně nějaké rozbité cihlya vodou přinesené kameny. V Německu by to takhle mohlo fungovat řekněme před 70 lety.
To jenom dnes není úcta k dřívější práci, všechno se vyhazuje, protože to není nové, je to ošklivé a muselo by se to kus po kuse rozebrat, očistit, vyrovnat atd.
Odpovědět
LB

Lukas B.

13.11.2021 18:44 Reaguje na Radim Polášek
kanape vycpané slámou a očalouněné nejprave pytlovinou a potom suknem, a nacpané slamníky by se před sto lety vyhodily úplně stejně, jako dnes obýváková sedací souprava a matrace. peřiny a výbava byly tenkrát majetek, to by lidé vynesli na půdu. narvané mrazáky tenkrát nikdo neměl, promáčené zásoby by se zkrmily prasatům a drůbeži. nafouklá a zborcená podlahová prkna by se pořezala na otop, a dlažbě povodeň moc neuškodí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist