https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pobliz-sopky-hekla-se-otrasla-zem-podle-odborniku-erupce-vulkanu-nehrozi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poblíž sopky Hekla se otřásla zem, podle odborníků erupce vulkánu nehrozí

12.11.2021 00:25 | REYKJAVÍK (ČTK)
Krajinou poblíž aktivní sopky Hekla na jihu Islandu otřáslo včera zemětřesení o síle 5,2 stupně. Otřesy byly citelné až ve 115 kilometrů vzdáleném Reykjavíku, uvedl místní meteorologický úřad IMO. Nikdo nebyl zraněn a nejsou hlášeny ani žádné materiální škody. Podle odborníků po tomto zemětřesení nehrozí erupce vulkánu Hekla, uvedla AFP.
 

Zemětřesení propuklo ve 13:21 místního času (14:21 SEČ). Epicentrem byl čedičový útvar Vatnafjöll, který je součástí stejného sopečného systému jako Hekla. Zatímco 1491 metrů vysoká Hekla byla naposledy činná v roce 2000 a patří k nejaktivnějším vulkánům na ostrově, sousední Vatnafjöll chrlil lávu naposledy zhruba před 1200 lety.

"Zemětřesení ani četné sekundární otřesy nesouvisí s pohybem magmatu a nepředznamenávají erupci Hekly," uvedl v televizi RÚV geofyzik Páll Einarsson.

Otřesy "pravděpodobně způsobil pohyb tektonických desek a nikoliv vulkanická deformace," napsala na twitteru seismoložka Kristín Jónsdóttirová z IMO.

Zemětřesení o síle 5,7 stupně zaznamenali na jihozápadě Islandu i na konci února. O několik týdnů později pak následovala erupce sopky Fagradalsfjall, která chrlila lávu šest měsíců. Proudy zářicí červené hmoty v březnu na Island přitáhly davy turistů. Magma z jícnu sopky přestalo téct až v polovině září, ustaly také četné drobné otřesy. Podle seismologů ale stále není jisté, že tato vulkanická epizoda definitivně skončila.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JO

Jarka O.

12.11.2021 10:50
Island by měl vypisovat zádosti o emisní odpustky. Sopka Katla chrlí do atmosféry 20 000 t CO2 denně. Nevím ale, do které kolonky ten CO2 zařadit: oběhový, neoběhový, fosilní nebo jiný uhlík.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Katla
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist