https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pocet-lokalit-pro-uloziste-by-sprava-mela-snizit-v-pristim-roce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Počet lokalit pro úložiště by správa měla snížit v příštím roce

24.5.2019 00:30 | DOLNÍ CEREKEV (ČTK)
Ke snížení počtu lokalit zvažovaných pro stavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu v Česku chce Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) dospět příští rok. / Ilustrační foto
Ke snížení počtu lokalit zvažovaných pro stavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu v Česku chce Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) dospět příští rok. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | SÚRAO
Ke snížení počtu lokalit zvažovaných pro stavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu v Česku chce Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) dospět příští rok. Novinářům to při včerejší návštěvě lokality Hrádek na Jihlavsku řekl ředitel SÚRAO Jan Prachař. Hrádek je mezi devíti místy v ČR vytipovanými pro úložiště. Starostové z Hrádku minulý měsíc požádali o vyloučení ze seznamu s odkazem na to, že odtud voda teče k vodárenským nádržím. Prachaře v Dolní Cerekvi čekala skupina protestujících s čerty.
 

"Já bych a priori nechtěl vylučovat nějaké lokality v současné chvíli," řekl včera Prachař, který SÚRAO vede od února. Uvedl, že v lokalitách probíhají povrchové měřicí práce, ale nedělají se žádné vrty. Měření má být dokončeno do poloviny roku. "Poté bychom to chtěli zodpovědně zhodnotit a technicky vybrat nejvhodnější řešení," řekl. Vyjádřit se pak podle něj budou moci i dotčené obce. V tiskové zprávě SÚRAO uvedla, že se připravuje zákon o zapojení obcí, v legislativním plánu je pro rok 2019.

Rozhodnutí o snížení počtu možných lokalit pro úložiště z devíti na čtyři rada správy úložišť letos v lednu odložila s odůvodněním, že chce mimo jiné počkat na geofyzikální data. V únoru tehdejší ministryně průmyslu Marta Nováková (za ANO) odvolala ředitele SÚRAO Jiřího Slováka.

Protestující v maskách čertů včera čekali před úřadem v Dolní Cerekvi na Prachaře s plakátem, na němž stálo: Národní zdroje pitné vody bez radioaktivních odpadů. Poukazovali na argument místních lidí, že Hrádek leží u evropského rozvodí. Voda odtud odtéká jak do vodárenské nádrže Hubenov zásobující Jihlavu, tak směrem do povodí Želivky s vodárenskou přehradou Švihov.

Tisková zpráva SÚRAO obsahuje vyjádření České geologické služby, podle níž případné technické práce spojené s průzkumem pro úložiště na lokalitě Hrádek nenaruší hydrogeologický režim.

Prachař řekl, že obavy lokalit ohledně vody chápe. "Kdyby jednou v budoucnu projekt hlubinného úložiště měl ovlivnit podzemní vody, tak to je vylučující kritérium a v takové lokalitě by projekt hlubinného úložiště nemohl být," uvedl.

Starostové z Hrádku se na postupu proti úložišti dohodli 25. dubna, angažovali i společného právního zástupce. Zároveň požádali SÚRAO a ministerstvo průmyslu o vyloučení ze seznamu míst pro úložiště do 30 dnů. Lhůta vyprší v neděli. V pondělí starostové z této lokality vydají společné prohlášení, v němž budou informovat o dalším postupu. Starosta Dolní Cerekve Zdeněk Dvořák řekl, že obce pak mimo jiné chtějí aktivizovat obyvatele v širším okolí a také v Praze, kde lidé pijí vodu ze Švihova. Lidé v regionu by měli vyvěšovat protestní plakáty.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Věra Stejskalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

24.5.2019 13:04
Proboha proč? Ukládat vyhořelé palivo pod zem je skoro stejně hloupé jako když se radioaktivní odpady házely do moře. Jediný důsledek je, že zmizí lidem z očí, ale existovat budou stále, jejich případné vyzvednutí a přepracování na surovinu je tak ztíženo.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist