https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podavani-antibiotik-zdravym-zviratum-musi-skoncit-shodl-se-ep
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podávání antibiotik zdravým zvířatům musí skončit, shodl se Evropský parlament

10.3.2016 14:13 | ŠTRASBURK (ČTK)
Zemědělci totiž nyní často tyto léky využívají k tomu, aby zvířata udrželi v dobré kondici a aby je dokázali rychleji vykrmit před porážkou
Zemědělci totiž nyní často tyto léky využívají k tomu, aby zvířata udrželi v dobré kondici a aby je dokázali rychleji vykrmit před porážkou
Foto | afagen / Flickr
Rozšířená praxe podávání antibiotik zdravým zvířatům v zemědělských chovech musí skončit. Shodli se na tom europoslanci, kteří jednoznačně podpořili přísnější znění pravidel pro užívání veterinárních léčivých přípravků. Podle expertů antibiotika podávaná zvířatům preventivně nebo kvůli jejich rychlejšímu váhovému přírůstku ohrožují potenciálně i lidské zdraví, protože zvyšují riziko odolnosti bakterií vůči lékům.
 

Evropská komise navrhla omezení užívání antibiotik u zvířat už před dvěma lety, poslanci se ale rozhodli oproti původnímu znění směrnici ještě zpřísnit. Nejde jim jen o zákaz přidávání antibiotik do krmiv, ale obecně o ukončení praxe preventivního podávání antibiotik v chovech, kde zrovna nejsou nemocná zvířata. Zemědělci totiž nyní často tyto léky využívají k tomu, aby zvířata udrželi v dobré kondici a aby je dokázali rychleji vykrmit před porážkou.

"Jelikož od Světové zdravotnické organizace zaznívá varování, že svět se pomalu posouvá k post-antibiotické éře, v níž odolnost proti antibiotikům ročně způsobí více úmrtí než rakovina, je nejvyšší čas, abychom přijali energická opatření a řešili problém od kořene," uvedla zpravodajka návrhu, francouzská europoslankyně Françoise Grosseteteová z lidovecké frakce EPP. "Boj proti rezistenci vůči antibiotikům musí začít v chovech. Přejeme si, aby čistě preventivní užívání antibiotik skončilo," dodala.

Podle Evropského parlamentu by nasazení antibiotik u zvířat měl vždy schvalovat veterinář, a nemělo by se tedy stávat, že zvířata léky dostanou jen na přání chovatele.

Lékaři i veterináři dlouhodobě varují, že nadměrné užívání antibiotik může způsobit odolnost bakterií vůči těmto lékům, což by znamenalo, že při některých infekcích už nebude organismus na léčbu antibiotiky reagovat. To může být v některých případech velmi nebezpečné, či dokonce smrtelné. Odolnost vůči některým antibiotikům u člověka ale mohou způsobit i zbytky antibiotik, která se k němu dostanou v potravinách, například v mase.

Česká Státní veterinární správa loni před rizikem vzniku rezistence u zvířat i u člověka varovala. V ČR se spotřeba antibiotik v chovech hospodářských zvířat v posledních letech zvýšila - v letech 2012 až 2015 vzrostl prodej veterinárních antibiotik až o pět procent.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist