https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podil-obnovitelnych-zdroju-pri-spotrebe-energie-v-nemecku-presahl-50-procent
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podíl obnovitelných zdrojů při spotřebě energie v Německu přesáhl 50 procent

2.5.2023 01:16 | BERLÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Podíl obnovitelných zdrojů při spotřebě energie v Německu přesáhl v prvním čtvrtletí 50 procent. Vyplývá to z dat energetické skupiny BDEW a Centra pro výzkum solární energie a vodíku (ZSW). Německo má v plánu, aby se energie ze slunce, větru a biomasy a hydroelektrická energie podílely do roku 2030 na energetickém mixu 80 procenty.
 

Německo opouští jadernou energii a snaží se omezit výrobu elektřiny z uhlí. Plynové elektrárny většinou využívá k zálohování sítě.

Předběžná čísla částečně odrážela nižší spotřebu energie v prvních třech měsících roku. V tu dobu spotřeba elektřiny meziročně klesla o 6,4 procenta na 138,1 terawatthodin (TWh), uvedla BDEW. V prvních třech měsících loňského roku tvořily obnovitelné zdroje 49,2 procenta mixu.

Údaje byly vytvořeny podle metodiky Evropské unie, která podíl vypočítává spíše z využití než z výroby. To je metoda, kterou také přijala berlínská vláda pro své definice klimatických cílů, uvedla BDEW. "Protože se podíl obnovitelných zdrojů měří jejich podílem na celkovém využití, nižší spotřeba (elektřiny) znamená vyšší relativní podíl a naopak," dodala.

Energetický think-tank Ember tento týden uvedl, že v celé EU se v zimě poprvé vyrobilo více elektřiny z obnovitelných zdrojů než z fosilních. Přispěla k tomu i snížená poptávka po energii, která vedla k dvanáctiprocentnímu poklesu výroby z fosilních paliv ve srovnání s předchozí zimou. Obnovitelné zdroje v zimním období (říjen 2022 až březen 2023) vyrobily v EU 40 procent elektřiny, fosilní paliva jen 37 procent.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (98)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

2.5.2023 08:29
Někdo by si myslel, že se jedná o celkovou energii a ono jde jen o elektřinu. Přitom už teď ta levná OZE elektřina dělá z EU ostrůvek násobně dražších cen než jsou ve zbytku světa:
https://www.globalpetrolprices.com/electricity_prices/

Jak to vypadá s celkovou energií v Německu se stačí podívat:
https://www.iea.org/countries/germany
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.5.2023 09:38 Reaguje na Richard Vacek
Zvláštní je, že ten "ostrůvek násobně drahých energií" tvoří velmi dobře prosperující země s vysokou životní úrovní. Jak je to možné?
Navíc to jsou země, postižené loňským ruským plynovým útokem. Pořád nechápete, proč to nastalo?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

2.5.2023 09:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Proto chtějí mimo jiné následující...

https://oenergetice.cz/elektrina/nemecky-ministr-hospodarstvi-chce-dotovat-cenu-elektriny-pro-prumysl
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.5.2023 11:10 Reaguje na Jaroslav Studnička
Nomčouři to zdupali odstavením jaderk, to je jasný. Jenže jsou naštěstí jediní.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

2.5.2023 11:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Německo ovlivňuje celou EU, tak že průsery Němců odnáší i další země.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.5.2023 15:30 Reaguje na Jaroslav Studnička
To tvrdí vohnouti běžně, ale nám výrazně pomáhají, naposled s plynem. Kdyby nám nic nedali, když měli sami málo (jak předpokládali všichni tutani), tak se bez plynu fakt poděláme.
Odpovědět
EN

Emil Novák

2.5.2023 15:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Jak si představujete to "kdyby nám nic nedali"? Jako že by porušili uzavřené smlouvy? Tím nám "výrazně pomohli", že dodrželi platné kontrakty? To považujete za "výraznou pomoc", vy "tutane"?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.5.2023 06:51 Reaguje na Emil Novák
Gazprom zaškrtil NS1, odkud bereme my všechen plyn a Němci asi 40%. Tím porušil všechny uzavřené smlouvy (jenom náš ČEZ ho žaluje o miliardu) a očekávalo se, že je poruší i Němci s důvodem "vyšší moci", což byla pravda. A taky se předpokládalo, že nastane zcela normální situace, kdy silní hráči převálcují malé při nákupu krutě nedostatkového plynu ze zahraničí, zvláště, když my nemáme ani přístup k moři. Na to spolíhal Putin, proto tu sviňárnu spáchal. A myslím, že taky díky naší vládě na to nedošlo.
Odpovědět
EN

Emil Novák

3.5.2023 07:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Aha, "očekávalo se" - to očekával kdo konkrétní kromě vás? Platnost smluv se neurčuje podle nějakého "očekávání", Hanzle, a vy nerozhodujete o tom, co je vyšší moc a co vyšší moc není.
Že německé firmy odebíraly plyn od neseriózního dodavatele je jejich problém a ne žádná vyšší moc. Že německé firmy dodržely kontrakty a nakoupily plyn jinde je jejich zákonná povinnost a žádná "výrazná pomoc", jak to prezentujete vy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.5.2023 12:29 Reaguje na Emil Novák
Gazprom byl vždycky velmi seriózní dodavatel a dodával do Evropy velmi spolehlivě 150 miliard kubíků plynu každý rok. Všichni plynaři Evropy jsou hlupáci, jen vy jste letadlo. Pokud Uniper, který obchoduje s ruským plynem a měl na to smlouvy, nedostane 70% nasmlouvaného objemu, skutečně není jeho vina, že řachne. A kupovat v této situaci plyn, kdy scházel nejen Německu zcea zásadně, rozhodně není ajnfach. Museli asi přeplatit Američany, kteří museli vydupat se svými odběrateli (a zaplatit asi pokuty) atd. atd. prostě ten útok byl vymyšlen proklatě dobře a já byl rád, že to řešila Fialova vláda a ne Babišova.
Odpovědět
EN

Emil Novák

3.5.2023 12:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Aha, "velmi seriózní dodavatel" plně ovládaný ruským státem. Další důkaz že si nevidíte ani na špičku nosu.
Všichni plynaři Evropy nejsou hlupáci, hlupák jste vy, když tu zkoušíte takové trapné argumentační fauly. Všichni plynaři Evropy dlouhodobě vědomě nesli riziko, které z obchodování s Gazpromem vyplývá, protože jim to přinášelo významné zisky, než kdyby kupovali dražší plyn od důvěryhodnějšího dodavatele. Teď za to vyšší riziko zaplatili, byla to jejich svobodná volba a žádná vyšší moc.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.5.2023 19:50 Reaguje na Emil Novák
Miluji generály po válce. Vy jste byl i pro šílenou variantu, aby naši JE stavěl Rosatom. To jsem věděl i já, že je to pitomost jak čapa.
Odpovědět
EN

Emil Novák

3.5.2023 19:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Jaké generály po válce, Hanzle? Vždyť jsme vám to dávno před válkou pořád dokola opakovali, že to je riziko, a vy jste mlel nesmysly typu "Západ na Rusku není závislý vůbec. Přes Družbu jde dnes k nám snad jen 5% plynu, kupujeme ho na burze v Rotterdamu."
A přestaňte laskavě lhát, já jsem nikde nepsal, že jsem "pro šílenou variantu, aby naši JE stavěl Rosatom", já jsem byl pro variantu, aby buď bylo umožněno předložit nabídky všem uchazečům, s tím že se nakonec vybere nejlepší nabídka nejen z hlediska technického, finančního, ale i geopolitického, a nebo ať se žádný tendr nedělá. Nikde jsem nikdy nepsal, jakou nabídku preferuji!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2023 08:49 Reaguje na Emil Novák
Faktem je, že závislost Evropy na plynu z Ruska jsem neznal, ovšem NIKDO nečekal tak brutální útok.
Pokud dáte možnost Rosatomu zúčastnit se tendru, je prakticky jisté, že to vyhraje. Má absolutně neomezený korupční potenciál, vlastnil presidenta, premiéra a rozhodující lidi ve vedení ČR. Tohle jste zase nepochopil vy.
Odpovědět
EN

Emil Novák

4.5.2023 09:02 Reaguje na Pavel Hanzl
1) Závislost Evropy na plynu z Ruska jste neznal, přestože jsme vás na ni neustále upozorňovali. Prostě jste jako obvykle zavíral oči a bagatelizoval to, co se vám zrovna nehodí do krámu.
2) Nejde o brutální útok ale o fakt, že plynem Rusko mohlo vydírat Evropu nesrovnatelně víc než jakýmkoliv jaderným reaktorem, i to jsme vám neustále opakovali a to se také beze zbytku potvrdilo.
3) Cituji: "Má absolutně neomezený korupční potenciál, vlastnil presidenta, premiéra a rozhodující lidi ve vedení ČR" - naprostý a neuvěřitelný blábol. Jak je tedy touto vaší "logikou" možné, když Rosatom podle vás vlastnil "presidenta, premiéra a rozhodující lidi ve vedení ČR", že byl z tendru bez milosti vyřazen už dlouho před válkou? Tím spíš by byl vyřazen hned po začátku invaze a žádný tendr by logicky vyhrát nemohl. Tak se laskavě zdržte výroků o tom, kdo tu co nepochopil, protože to jste opět jedině vy sám.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.5.2023 08:21 Reaguje na Emil Novák
Proti Rosatomu byla odborná i laická veřejnost, Babišovi to bylo fuk (jak vše ostaní) a Zemanovi už nevěřil vůbec nikdo. Takže to bylo pořád naplichtu. Ale Vrbětice byly ten hlavní náraz, kdy se to překlopilo na správnou stranu. MZ vyhodilo řadu ruských špiónů (Babiš se naštěstí stavěl mrtvým broukem) a teprv tehdy bylo možno vypsat ten tendr porozumu.
Odpovědět
EN

Emil Novák

5.5.2023 08:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže jinými slovy přiznáváte, že bylo naopak naprosto vyloučené, aby Rosatom tendr po začátku invaze vyhrál.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.5.2023 18:24 Reaguje na Emil Novák
Samozřejmě. Invaze nastala až za Fialovy vlády a ta má rozum a rozhodně by to Rosatomu nedala. Myslíte, že Orbán se plazí před Putinem jen proto, že má rozestavěný Paks?
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.5.2023 18:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Zas tak samozřejmé, že "přiznáváte, že bylo naopak naprosto vyloučené, aby Rosatom tendr po začátku invaze vyhrál" to není, když jste ještě předevčírem tvrdil, že "pokud dáte možnost Rosatomu zúčastnit se tendru, je prakticky jisté, že to vyhraje."
Na druhou stranu, u vás mě podobné kličkování vůbec nepřekvapuje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.5.2023 08:41 Reaguje na Emil Novák
Právě proto bylo velmi rozumné do tendru Rosatom vůbec brát. O to celou dobu šlo, ani tohle?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.5.2023 08:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Sorry jako, nebrat.
Odpovědět
EN

Emil Novák

7.5.2023 09:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Právě proto na tom ve výsledku vůbec nezáleží, z podání nabídky žádné nevýhody neplynou, protože podání nabídky poptávajícího k ničemu nezavazuje. Ani tohle?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

2.5.2023 16:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, vaše dojmologie nemá s realitou nic společného :-)))
Odpovědět

Radek Čuda

2.5.2023 12:08 Reaguje na Jaroslav Studnička
To když jsem si přečetl, tak jsem si řekl, že pokud to projde, tak už si mohou celou slavnou EU akorát tak naložit, bo tohle je nedovolená státní podpora jak nic jiného.

Holt i v EU jsme si všichni rovni, akorát někteří jsou si rovnější. Všechno při starém.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

2.5.2023 14:47 Reaguje na Radek Čuda
Ano, přesně tak to je :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.5.2023 15:32 Reaguje na Radek Čuda
Hluboký omyl. To bylo navrženo už dávno a neprošlo to, dnes už není potřeba, bo ceny šly výrazně dolů.
Odpovědět
EN

Emil Novák

2.5.2023 15:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Dávno? Četl jste to vůbec, vy hluboký omyle? Navrhoval to minulý týden. Kdyby to nebylo potřeba, tak to asi minulý týden nenavrhoval...
Odpovědět

Radek Čuda

2.5.2023 15:51 Reaguje na Emil Novák
Hanzl to s Habeckem ještě probere a Robert to přehodnotí:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.5.2023 06:58 Reaguje na Emil Novák
Četl jsem to před pár měsíci, asi je to stále v jednání. Ale každý stát manipuluje s cenami energií, hlavně daněmi.
Nebezpečné ale skutečně je, když Američani chtějí přímo dotovat výroce technologií k OZE, to může Evropu poškodit. Jenže to odskáče Čína, která je v tomhle oboru na špičce (hlavně v FVE) a zcela normálně dotuje svoje výrobce z politických důvodů.
Odpovědět
EN

Emil Novák

3.5.2023 07:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže ten "hluboký omyl" byl opět váš...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.5.2023 08:42 Reaguje na Emil Novák
V žádném případě, nevím, proč by měl.
Odpovědět
EN

Emil Novák

7.5.2023 09:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Protože jste tvrdil "To bylo navrženo už dávno a neprošlo to" a ve skutečnosti to bylo navrhováno minulý týden a ještě se o tom vůbec nerozhodlo. Už jsme zase u toho vašeho problému s chápáním psaného textu.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

2.5.2023 16:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl má opět problém se svým obvyklým rozlišováním času... minulost / přítomnost / budoucnost :-))).
Odpovědět
RV

Richard Vacek

2.5.2023 10:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Tuším, že velmi dobře prosperovaly. Pokud jde o ekonomický výhled, tak zjistíte, že tato oblast s násobně dražšími energiemi očekává svrab a neštovice - tedy na rozdíl od zbytku světa ekonomický pokles:
https://www.imf.org/external/datamapper/NGDP_RPCH@WEO/WEOWORLD
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.5.2023 11:06 Reaguje na Richard Vacek
Tohle jsem poslouchal za komára pořád a dopadlo to přesně naopak.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

2.5.2023 11:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Je to tak. Opět si na nás zasedli a schválně uvádějí špatné údaje. Tentokrát to byl Mezinárodní měnový fond. Minulý týden takto Fiala odhalil Bruselskou statistickou organizaci Eurostat která nevěděla, že u nás je plyn levný.
Odpovědět
EN

Emil Novák

2.5.2023 11:39 Reaguje na Richard Vacek
To "odhalení" učinilo ERÚ, od kterého ta data pocházejí.
Bruselská statistická organizace ty údaje neuvádí špatně schválně, funguje stylem "garbage in - garbage out", spoléhala se na ČSÚ, že poskytne metodicky stejná data jako poskytují ostatní státy, což se nestalo.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

2.5.2023 11:44 Reaguje na Emil Novák
I jiné nezávislé zdroje, které používají jiné metodiky, uváděli, že jsou u nás ceny energií neobvykle vysoké.
Odpovědět
EN

Emil Novák

2.5.2023 11:47 Reaguje na Richard Vacek
Které jiné nezávislé zdroje a odkud svá data berou? Buďte prosím konkrétní.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

2.5.2023 12:08 Reaguje na Emil Novák
Uvádím ho kousek výše. Mají uvedeno i jak data získávají:
https://www.globalpetrolprices.com/natural_gas_prices/
Odpovědět
EN

Emil Novák

2.5.2023 12:36 Reaguje na Richard Vacek
Tam ale neuvádějí odkud svá data berou a ani z toho grafu nevyplývá, že jsou ceny v rámci EU neobvykle vysoké. Jsou tam státy s podstatně vyššími cenami.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

2.5.2023 21:20 Reaguje na Emil Novák
Asi žertujete. Pokud je uváděná cena NG celosvětově pátá nejvyšší - a jak je vidět tak i násobkem cen obdobných zemí, tak je to zajisté pozoruhodné. Například námi obdivovaný Taiwan má 10x nižší cenu plynu a přitom má těch zdrojů z vlastních ložisek na osobu méně, než my.
https://www.worldometers.info/gas/gas-reserves-by-country/#taiwan
Odpovědět
EN

Emil Novák

2.5.2023 21:46 Reaguje na Richard Vacek
To spíš žertujete vy.
1) Není tam uvedeno odkud berou svá data, takže to pravděpodobně opět nebudou skutečné průměrné ceny.
2) Taiwanu taky loni z ničeho nic vypadl největší dodavatel plynu, nebo proč to srovnáváte zrovna s Taiwanem? Logicky tím byla Evropa zasažená mnohem víc než mimoevropské země.
3) Jak přesně podle vás má ovlivňovat cenu to, jestli má země z vlastních zdrojů nula nic nebo nula nula nic? To myslíte vážně?
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

2.5.2023 13:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Budete důvěryhodný, až nám napíšete příspěvek z nějakého báječného zařízení z produkce EU.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

3.5.2023 09:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Prosperující země s vysokou životní úrovní - vy máte fakt dost :) Hunžlingu, popište mi zemi kdekoli na světě, kde má začínající inženýr horší pozici než v kterékoli zemi EU :) to bude zajímavé. Pravda, xindlové, kteří okupují vily kradené původním židovským majitelům na Veveří to vidí jinak.
Odpovědět
va

vaber

2.5.2023 08:39
mají 50% a ,,Údaje byly vytvořeny podle metodiky Evropské unie, která podíl vypočítává spíše z využití než z výroby.,,
Co tato věta říká?
zvolíme správmou metodiku a dosáhneme cíle aniž cokoliv změníme,
mají 50% a plyn používají jen jako zálohu , tak z čeho dělají zbytek, asi dováží, to taky hodně sníží emise
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

2.5.2023 08:46 Reaguje na vaber
Věta je variace na známé téma: Věřím jen té statistice, kterou si sám zfalšuji.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.5.2023 09:41 Reaguje na vaber
Můžete kličkovat jak zajíc na honu, ale z faktu, že OZE produkují ve vyspělejších zemí stále více elektřiny, nevykličkujete.
Odpovědět
EN

Emil Novák

2.5.2023 10:37 Reaguje na Pavel Hanzl
On ale nikdo netvrdil že neprodukují. Také by bylo divné kdyby to stále více nebylo, když se do nich leje tolik peněz. Takže to spíš vypadá, že tu kličkujete vy.
Odpovědět

Radek Čuda

2.5.2023 12:12 Reaguje na Pavel Hanzl
A ta je také čím dál dražší.

On nikdo netvrdí, že to nejde ... lze obecně ledacos ... otázkou je ale vždy co to bude stát a jaké to bude mít důsledky.

Technicky není problém vyrobit dost Tesel, abychom například v ČR mohli komplet nahradit automobily se spalovacím motorem. Otázkou je, kolik z jejich stávající majitelů si tu Teslu může dovolit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.5.2023 15:35 Reaguje na Radek Čuda
Solární elektřina je celosvětově nejlevnější a prodražuje ji jen zálohování a to ne o moc.
Odpovědět
EN

Emil Novák

2.5.2023 15:43 Reaguje na Pavel Hanzl
"Ne o moc" jste si vycucal ze kterého prstu?
Odpovědět
JO

Jarka O.

2.5.2023 17:34 Reaguje na Emil Novák
Vycucnul si to ze 7. prstu, který zatím nemá název. Von má 7 prstů na ruce, bo u nich na Oltecu jsou Becquerely! Jinak, jak on to přesně myslí, možná tak, že zálohování elektřinou z UE, JE, VE není drahé, protože výrobní ceny elektřiny nejsou drahé? Drahé jsou další náklady na obsluhu a rozšíření sítě. Nebo to zálohování špatně chápu?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.5.2023 07:17 Reaguje na Emil Novák
Použil jsem tento neurčitý výraz jen proto, abyste mě nemohl zase zdupat. Já vím, nepodařilo se.
Ale to skutečně neví nikdo, těch systémů je povícero. Pokud budete mít fve na hladině přečerpávačky, bude to fakt levný, pokud bude zálohu dělat plyn z Gazpromu, bude to drahý.
Odpovědět
EN

Emil Novák

3.5.2023 07:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Použil jste "neurčitý výraz", protože kdybyste použil "určitý výraz", ukázalo by se, že kecáte jako vždycky.
Kolik stojí plovoucí FVE tušíte, nebo zase ani trochu? Nehledě na to, že FVE s akumulací nepostavíte tak, že ji postavíte na hladině existující přečerpávačky, to byste musel postavit přečerpávačku novou, a to přeju hodně štěstí. Levné by to rozhodně nebylo.
Pro vaši informaci, i Lazardi, kterými se tak rád oháníte, a kteří za referenční cenu pro jadernou elektrárnu berou jednu jedinou - tu nejdražší na světě, navýšenou o inflaci, s uměle sníženou životností na polovinu, a proti tomu staví solární elektrárny s dvojnásobou výrobou na instalovaný Wp oproti tomu co lze dosáhnout v ČR, v posledním vydání svého LCOE připouštějí, že s akumulací na 4 hodiny je cena takové elektřiny dražší než cena té nejdražší jaderky. Tak přestaňte plácat nesmysly o tom, jak to zálohování prodražuje "ne o moc". Vůbec nic o tom nevíte.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.5.2023 12:35 Reaguje na Emil Novák
To je zvláštní, proč se teda v Německu v aukcích dotoval výkup z fve na nějakých 50 eur a ve Španělsku na 30? A dnes je to určitě to samý, protože u postavené fve jsou náklady blízké nule. A běžná cena je kolem 140 eur.
Odpovědět
EN

Emil Novák

3.5.2023 13:00 Reaguje na Pavel Hanzl
1) Co to zase melete? V Německu ani ve Španělsku se nedotovala elektřina se zálohováním na 50 ani na 30 let! To už jste se zase ztratil v tom, o čem je vlastně řeč?
2) Nedotoval se výkup na 50 Eur, to byla pouze minimální výkupní cena, pod kterou nikdy nemůže klesnout, skutečná cena byla podstatně vyšší. Dnes už je ta minimální výkupní cena v Německu přes 70 Eur.
3) Vám dal někdo zadarmo nějakou postavanou FVE, nebo proč ji sem taháte?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.5.2023 08:27 Reaguje na Emil Novák
Na 50 eur se dotovala výkupní cena, když na trhu byla nižší, bo to je minimální cena, za kerou producenti můžou žít. Jesti se zvedla, tak z důvodu silné inflace.
Odpovědět
EN

Emil Novák

5.5.2023 08:48 Reaguje na Pavel Hanzl
1) To není minimální cena, za kteoru producenti můžou žít. Investoři samozřejmě počítali s tím, že průměrně získají víc než těch 50 €/MWh.
2) Řeč byla o tom, o kolik prodražuje solární elektřinu zálohování, z čehož se neustále snažíte vykroutit. Tvrdil jste že "ne o moc", ale opět šlo jen o vaše zbožná přání v rozporu s realitou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.5.2023 08:48 Reaguje na Emil Novák
ad 1) při výraznému nasycení trhu solární elektřinou by moho nastat, že bude v době, kdy svítí, cena eletřina trvale blízko nuly. A to by eolárníci nepřežili. Takže se dotují na cenu, za kterou jsou schopni trvale žít. Jak te zdražují zálohy netuším, běží přece pořád, odběr se mění každou minutou, i kdbyž by byla výroba zcela konstantní. A to bylo vždycky.
Odpovědět
EN

Emil Novák

7.5.2023 09:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Nebavíme se o tom co by mohlo nastat ale o současnosti, Hanzle. Už jsme zase u toho vašeho věčného problému rozlišovat mezi přítomností a vámi vybájenou vzdálenou budoucností.
Že netušíte nemusíte psát, to je vidět na první pohled.
Odpovědět

Radek Čuda

2.5.2023 15:54 Reaguje na Pavel Hanzl
A to zálohování si u něčeho výkonem pár set MW, aby to stálo za řeč, představujte konkrétně jak???

Stačí když to nejdříve nastíníte po té technické stránce, ty náklady probereme pak. A tou technickou stránkou je myšleno něco, co je DNES již v běžném komerčním provozu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.5.2023 07:23 Reaguje na Radek Čuda
Podívejte se, jak se to dělá už dnes. Pokud má být poloviční podíl OZE v tak silné ekonomice, jako má Německo, taky mají na to dimenzované zálohy.
Výrazný problém OZE je investiční náročnost, ve velmi krátké době je potřeba vybudovat mohutné kapacity a to prostě ten proud zdražuje. Servis a průběžná obnova už bude brnkačka, nezapomeňte, že nekupujete palivo.
Odpovědět
EN

Emil Novák

3.5.2023 07:34 Reaguje na Pavel Hanzl
1) "Průběžná obnova" znamená dřív nebo později postavit celý ten zdroj znovu, i s tou výraznou investiční náročností, vy "brnkačko". A zapomněl jste ještě na dotační náročnost.
2) Ty "dimenzované zálohy" ve skutečnosti představují okolní státy, kam Němci hrnou elektřinu když ji mají přebytek a odkud ji zase kupují když jí mají nedostatek. Mohou to tak dělat všichni? Zkuste se zamyslet. Opravdu to zkuste. Aspoň jednou...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.5.2023 21:05 Reaguje na Emil Novák
Píšu to pořád dokola, vy jste fakt dub. Až to budou dělat všichni, jak Německo, budou už taky hotové akumulační systémy a záložní zdroje všemožného typu, třeba taky jaderné. Vše se vyvíjí a trvá to, vy vypálíte situaci, která nenastane v této dekádě ani omylem.
Odpovědět
EN

Emil Novák

3.5.2023 21:45 Reaguje na Pavel Hanzl
"Dub" jste jedině vy sám, tvrdil jste jak mají Němci "dimenzované zálohy" a "jak se to dělá už dnes", a nakonec se dozvíme, že ty zálohy budou v nějaké vámi vybájené vzdálené budoucnosti. Zkrátka opět ten váš problém rozlišovat mezi přítomností a budoucností.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2023 08:55 Reaguje na Emil Novák
Ále prdlajs. Zase smysl textu. Dnes to Německu funguje, pokud ho nepodrazí kremelská zrůda, velmi dobře. Samozřejmě s importam atd. atd. Takže vývoj jde pořád ve vyváženém stavu i se studenými zálohami pro případ, že je podrazí kremelská zrůda, jak se potvrdilo, žádný blackout nikde nenastal. Takže není vůbec žádný důvod si myslet, proč by to nemohlo takhle fungovat dál a proč by nebylo možno dotáhnout energetiku do maximálního odklonu od fosilu. Pouze stršílci pořád šermují zcela iluzorními událostmi.
Odpovědět
EN

Emil Novák

4.5.2023 09:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Co to zase melete o nějakých "iluzorních událostech"? Kdo konkrétně "šermoval" jakými konkrétními "iluzorními událostmi", vy "strašílku"? S pochopením smyslu textu máte opravdu problém, to vidíme dnes a denně.
To co dělají Němci k žádnému "maximálnímu odklonu od fosilu" nevede, naopak to dotáhli na jednu z nejšpinavějších energetik z celé EU.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2023 21:14 Reaguje na Emil Novák
Já vím, váš podled do budoucnosti je limitován koncem týdne.
Odpovědět
EN

Emil Novák

4.5.2023 21:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Tvrdil jste "Podívejte se, jak se to dělá už dnes" - tak přestaňte plácat nesmysly o budoucnosti.
Takhle je to s vámi vždycky, Hanzle. Začnete vyprávět pohádky jak všechno funguje a když se ukáže že to je nesmysl, začnete odvádět řeč na nějakou vámi vybájenou alternativní realitu, ve které létají rovnou pečení holubi.
BTW: Kdo tedy konkrétně "šermoval" jakými konkrétními "iluzorními událostmi", to jste si taky vymyslel?
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

3.5.2023 10:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Německo ty OZE zálohuje uhláky s baterkama. Pokud vezmu pslední tři týdny, tak v uhlácích si navýšili výkon o 1,5 GW jen v Sasku :)
Odpovědět

Radek Čuda

3.5.2023 12:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Psal jsem ... a zcela záměrně ... " ... DNES již v běžném komerčním provozu."

Vy jste napsal, že "... je potřeba vybudovat mohutné kapacity ...".

Aneb konstruktivní dialog s Hanzlem v kostce.

Takže současné zálohy jsou přesně 3 ... plyn, uhlí a dovoz. OZE není ani jedna z nich. A mít produkční kapacity dvojnásobné ... jedny pro případ kdy svítí a fouká a druhá pro ta období, kdy ne ... je samozřejmě možné. Ale o nákladnosti takového řešení snad netřeba psát.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.5.2023 21:12 Reaguje na Radek Čuda
"Podívejte se, jak se to dělá už dnes." Vy nemusíte přece zálohovat 100% výkonu OZE. To je pořád omílaný ropácký omyl. Vy máte vícero záložních systémů, třeba taky na straně odběratele. Taky se nemůže stát, že nefučí na celém území Evropy, takže jede dlouhý drát. Taky deverzifikace si taky sama tvoří vlastní zálohy atd. atd.atd. prostě první půjde dodža uhlí (stejně dochází), plyn pojede ještě dlouho a bude mizet postupně. Podívejte se na dnešní tempo vývoje.
Odpovědět
EN

Emil Novák

3.5.2023 21:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Dlouhý drát máte jedině vy, samozřejmě že je potřeba zálohovat 100 % občasných zdrojů. Že nesvítí slunce se stává každý večer a že nefouká se stává taky úplně běžně. Např. loni byly v Německu hodiny, kdy vítr dával 200 MW z 66 GW instalovaného výkonu, to je 0,3 %, tj. technická nula. A žádné dovozy elektřiny z občasných zdrojů taky nehrozí, protože slunce nesvítí nikde a vítr nefouká ani v okolních státech dostatečně na to, aby se dal vyvážet. Takže pak naplno jedou fosilní paliva.
Co je za blbost tvrzení "deverzifikace si taky sama tvoří vlastní zálohy"?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2023 09:01 Reaguje na Emil Novák
Ty hodiny prostě musí pokrýt ty akumulace, které tu uvádím a záložní zdroje (hlavně plynové) které už dávno stojí. Diverzifikovaná fve (třeba na domě) má vždy vlastní baterii.
A je podstatný rozdíl, jestli stávající fosilní zdroj jede celý rok, než jen když nesvítí a nefučí. Nic není odzdi kezdi, což pořád nechápete.
Odpovědět
EN

Emil Novák

4.5.2023 09:20 Reaguje na Pavel Hanzl
1) Žádná akumulace, která by pokryla "ty hodiny", neexistuje. Probuďte se už! Všechno se to děje uhlím a plynem, tj. fosilními palivy, proto taky mají Němci jednu z nešpinavějších energetik z celé EU.
2) "Diverzifikovaná fve"? Na FVE není nic diverzifikovaného! Dokazujete že vůbec netušíte co to slovo znamená.
3) Zas tak podstatný rozdíl to není, když má FVE využití 10 % a VtE 20 %, přičemž tato čísla nelze sčítat. Zbytek času musí jet právě ta fosilní paliva. To pořád nechápete vy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.5.2023 08:35 Reaguje na Emil Novák
Pojem dimenzování prostě nepochopíte nikdy. Dobře navržené malé fve (hlavně střešní) nepotřebují kromě 3 měsíců VŮBEC ŽÁDNOU dotaci ze sítě, uživí daný objekt vždy. A ještě prodávají přes den, kdy je špička spotřeby.
Odpovědět
EN

Emil Novák

5.5.2023 08:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, tady se bavíme o velké energetice na úrovni států a ne nějaké fotovoltaice na střeše. V tom je dost podstatný rozdíl, to je to co vy nikdy nepochopíte. Zkusil jste si někdy spočítat, kolik by stálo na úrovni celého státu pokrýt fotovoltaikou spotřebu kromě 3 měsíců? Kolik by to pak vygenerovalo přebytků v den jako je třeba dneska, a co byste s nimi dělal? Nezkusil, já vím, to je úplně mimo vaše schopnosti.
A ta "kromě 3 měsíců VŮBEC ŽÁDNÁ dotace ze sítě" je taky jen vaše zbožné přání.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.5.2023 08:55 Reaguje na Emil Novák
Milión domácích fve o výkonu 10kWp vám dá ročně pěkný výkon 10 miliónů MWh.
Na celou spotřebu celé republiky by bylo potřeba pokrýt 1% povrchu, nebo 10% zpevněných ploch. My bychom potřebovali asi a 30%. Akumulace je největší problém dneška a taky se na něm nejvíc maká.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.5.2023 09:07 Reaguje na Emil Novák
Jaký proboha zbytek času? Pokud potřebujete 100 a postavíte si 300 v píku VE a 300 píků ve fve (samozřejmě výkony se sčítají), tak kolik musíte dokupovat ze záloh? Minimum, víc prodáváte.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.5.2023 09:08 Reaguje na Emil Novák
Fakt se nečítají? určitě? Když vyjde slunko, přestane fučet? A když zajde, začne? i u severního moře?
Odpovědět
EN

Emil Novák

7.5.2023 09:50 Reaguje na Pavel Hanzl
1) Na celou spotřebu celé republiky by nestačilo pokrýt "1% povrchu, nebo 10% zpevněných ploch", protože elektřina nejsou brambory, abyste ji sklidil do sklepa kdy se urodí a pak ji z toho sklepa celý rok odebíral. Už jsme zase u toho, že si energetiku představujete jako Hurvínek válku.
2) Že se na něčem "maká" neznamená vůbec nic.
3) Znovu: "tady se bavíme o velké energetice na úrovni států a ne nějaké fotovoltaice", to si může dovolit nějaký zbohatlík co neví co s penězi, "postavit si 300 v píku VE a 300 píků ve fve", když potřebuje 100. Píšete úplné nesmysly protože o ekonomice ani ničem dalším nevíte vůbec nic.
4) Roční koeficienty využití se fakt nestačítají, fakt ne, Hanzle.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

4.5.2023 10:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Nic dávno nestojí dojmologu...

https://oenergetice.cz/nemecko/nemecko-po-odstaveni-poslednich-jadernych-elektraren-vyzyvaji-energetici-k-vystavbe-plynovych-elektraren
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.5.2023 08:30 Reaguje na Jaroslav Studnička
Postopadesáté. To je problém německého konce jádra, nic jiného.
Odpovědět
EN

Emil Novák

5.5.2023 08:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale německý konec jádra je středobod německé energetické koncepce, kterým se tu neustále oháníte. To je jako byste si koupil do paneláku kozu, koza vám chcípla, a vy byste napsal, že to je jen problém toho že neměla co žrát, ničeho jiného.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.5.2023 08:56 Reaguje na Emil Novák
A čím by to bylo? Kdyby měla co žrát, nescípla by, ne?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

5.5.2023 11:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, vy jste tvrdil, že záložní zdroje dávno stojí.

Nestojí.
Kapacita je nedostatečná. Bude muset být vybudováno až 25 GWe nového výkonu dle článku.
Odpovědět

Radek Čuda

5.5.2023 12:37 Reaguje na Jaroslav Studnička
Nebude ... prostě Tykač udělá na rypadle generálku a trochu opráší Počerady a bude ... přece bychom soudruhům z NDR nekazili přechod k zeleným světlým zítřkům:-))).

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.5.2023 09:02 Reaguje na Jaroslav Studnička
Pokud totálně překopáváte celou energetiku tak ekonomicky a průmyslově silného státu, musíte budovat pořád obrovské nové kapacity, to jinak prostě nejde. Důležitá je ta struktura, k čemu to má na závěr vést. A to mají Němčouři dobře ošéfovaný.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

7.5.2023 12:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy jste tvrdil, že záložní zdroje mají vybudované.

Tak tu přestaňte blekotat...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.5.2023 17:44 Reaguje na Jaroslav Studnička
Na věky věkův ámen, nešťastníče.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

8.5.2023 19:14 Reaguje na Pavel Hanzl
😀😀😀, jste blázen
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

2.5.2023 13:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Nevyprodukují......stále se ovšem snižuje produkce energeticky náročných komodit.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

3.5.2023 10:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy nevykličkujete z toho, že podíl VE a FVE se na celkové energetické bilanci kterékoli země je na o něco málo vyšší úrovni, úrovni než je statistická chyba.
Odpovědět
EN

Emil Novák

2.5.2023 10:34
První čtvrtletí je obvykle pro obnovitelné zdroje nejúspěšnější kvartál roku, protože hodně fouká a v únoru a březnu už docela dost svítí. Takže podobné oslavné chorály zněly už i v roce 2022 nebo v roce 2020. Ve zbytku roku a zejména ve čtvrtém čtvrtletí už tolik důvodu ke slavení nebývá.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.5.2023 17:01
Dotace na výstavbu OZE, enormní náklady na přetoky a posilování sítí, poplatky koncových spotřebitelů na podporu OZE, náklady na akumulace, náklady na zálohy, zastavěná pole soláry a krajina zohyzděna větrníky,
které prokazatelně zabíjejí ptáky, netopýry a hmyz. Za to ty OZE přece
drazí zelení soudruzi stojí i když je dovážíme ze zločinecké Číny
a zálohujeme plynem z břidlic dováženým přes oceán! My dokážeme, že na
to máme, i kdybychom měli mít nejdražší elektřinu na světě a nejhorší
stabilitu sítí, když současně zajde slunce a přestane foukat vítr! Pak
vycucneme z okolních fosilních a atomových zemí jejich elektřinu, neboť
je jich spotřebitele na burze přeplatíme. Sousedé těšte se ze zeleného
Německa, až budete při výpadcích sedět při svíčkách!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.5.2023 21:15 Reaguje na Břetislav Machaček
Už teda šoulíte včelí vosk a tkaničky do bot? Už se chystáte? Být ČR podle vás, tak by bylo Rusko supermoderní země a Burkina Faso nejbohatší.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2023 09:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Proti nám.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist