https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podle-ek-je-na-cr-aby-podnikla-kroky-proti-podezrelym-potravinam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česko by mělo podniknout přiměřená opatření proti podezřelým potravinám, uvedla Evropská komise aktualizováno

22.2.2019 13:22 | PRAHA (ČTK)
"Kontroly zdravotní nezávadnosti hovězího masa z Polska však považujeme v současné chvíli za nezbytné a přiměřené vážnosti situace," sdělil ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.
"Kontroly zdravotní nezávadnosti hovězího masa z Polska však považujeme v současné chvíli za nezbytné a přiměřené vážnosti situace," sdělil ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Podle Evropské komise je na České republice, aby podnikla opatření proti potravinám, u nichž existuje podezření, že mohou ohrozit zdraví. ČTK o tom informovala mluvčí Evropské komise Anca Paduraruová. Dodala ale, že tyto kroky musí být přiměřené a po předchozím vyhodnocení. Ochotu spolupracovat s českou stranou na přiměřených kontrolách dnes v Bruselu vyjádřil i polský ministr zahraničí Jacek Czaputowicz. Evropská komise už v lednu vyjádřila výhrady k tomu, jak Česko uplatňuje unijní pravidla při kontrole dovozu potravin.
 
Podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého není cílem přijímaných opatření zákaz obchodování s žádným z členských států EU. "Tedy ani s Polskem, protože volný pohyb zboží je základním pilířem fungování EU. Kontroly zdravotní nezávadnosti hovězího masa z Polska však považujeme v současné chvíli za nezbytné a přiměřené vážnosti situace," sdělil ČTK Bílý.

"Jestliže některé naše maso vzbuzuje pochyby co do hygienických standardů, musí být samozřejmě zkontrolováno," prohlásil dnes před novináři podle agentury PAP polský ministr zahraničí. Dodal, že Polsko bude spolupracovat s českými úřady i Evropskou komisí, očekává ale, že kontroly budou přiměřené.

V ČR ve čtvrtek začala platit mimořádná veterinární opatření pro dovoz polského hovězího masa poté, co české úřady v zásilce 700 kilogramů polského hovězího masa odhalily bakterie salmonely. Z této dodávky skončilo asi 40 kilogramů na Slovensku. Bratislava proto také zavádí opatření, kdy vzorky z každé zásilky masa budou až do odvolání před uvedením na trh kontrolovat veterináři.

Loni na podzim české ministerstvo zemědělství zvažovalo povinnost otestovat veškeré vepřové dovezené z těch zemí EU, kde se vyskytuje africký mor prasat. Šlo hlavně o Polsko a Belgii.

Bakterie salmonely v hovězím, ale i krůtím mase z Polska objevily také úřady ve Slovinsku, informovala tamní agentura STA. V případě hovězího šlo o 45 kilogramů, maso bylo určené k výrobě kebabu.

Slovinské úřady dnes podle agentury Reuters oznámily, že objevily bakterie salmonely a listérie v další dávce masa dovezeného z Polska a určeného k výrobě kebabu. Podle úřadů bylo 8,7 tuny masa dodáno do Chorvatska a tři tuny do Slovinska. Úřady dále uvedly, že maso bude ze slovinského trhu odstraněno. Upozornily, že v případě správné tepelné úpravy maso nepředstavuje riziko pro zdraví spotřebitelů.

V Polsku se ročně vyprodukuje 560.000 tun hovězího masa ročně, z čehož 85 procent míří na export. Do Česka se z Polska za tři čtvrtletí loňského roku vyvezlo hovězí za 739,6 milionu korun. Polsko je po Německu druhým největším vývozcem zboží zemědělského původu do České republiky.

Evropská komise minulý měsíc vyzvala Česko, aby správným způsobem uplatňovalo unijní pravidla ohledně úředních kontrol dovozu potravin. Unijní státy musejí systematicky posuzovat možná rizika a následně kontrolovat některé potraviny zasílané z jiné členské země EU při jejich příjezdu. Praha to vyřešila tak, že všichni dovozci dostali povinnost oznamovat systematicky alespoň 24 hodin předem dovoz takových potravin na místo určení. To ale podle komise není v souladu s unijními předpisy. Podle nich by měli být dovozci žádáni ze strany úřadů jen v odůvodněných případech a v rozsahu nezbytně nutném pro organizaci kontrol.

Před několika týdny vyšlo polská televize TVN24 odvysílala tajně natočenou reportáž z jatek v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Maso z nich se dostalo nejen do Polska, ale i do řady zemí EU včetně Česka a Slovenska. Jatka úřady nařídily zavřít a do Polska kvůli této aféře přijeli inspektoři Evropské komise.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist