https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podzimni-flora-se-zameri-na-vnitrni-krasu-a-zdravi-rostlin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podzimní Flora se zaměří na vnitřní krásu a zdraví rostlin

29.9.2020 00:21 | OLOMOUC (ČTK)
Celá expozice se ponese v duchu koloběhu života rostliny od semínka po silnou a zdravou plodinu.
Celá expozice se ponese v duchu koloběhu života rostliny od semínka po silnou a zdravou plodinu.
Na vnitřní složení a zdraví prospěšné látky v rostlinách a jejich plodech se zaměří podzimní přehlídka ovoce a zeleniny Flora Olomouc-Hortikomplex, kterou od 1. do 4. října za zpřísněných hygienických opatření ožije Výstaviště Flora v Olomouci. Součástí výstavy bude i tradiční festival gastronomie a nápojů Olima a zahradnické trhy. ČTK to sdělila mluvčí Výstaviště Flora Kristýna Buchtová.
 

Autorkou hlavní expozice s názvem Zdravá rostlina je floristka Pavlína Švecová. "Ráda bych prostřednictvím výstavy poukázala na to, jací strašáci nás při vypěstování krásné zdravé rostliny trápí a čím vším se musí potýkat nejen velkopěstitelé, ale i my drobní pěstitelé na svých zahrádkách," popsala Švecová koncept expozice.

Celá expozice se podle Švecové ponese v duchu koloběhu života rostliny od semínka po silnou a zdravou plodinu. Expozice poukazuje na pomíjivost krásného plodu na pohled a odkrývá vnitřní bohatství plodů a sílu rostlin.

Výpěstky a plody z českých zahrádek budou moci návštěvníci obdivovat i v přízemí přístavby pavilonu A díky expozici Českého zahrádkářského svazu. Pavilon G bude hostit expozici Hanácká včela od Českého svazu včelařů.

Oranžerie ve Smetanových sadech je určena pro výstavu řemesel. "K netradičním expozicím patří experimentální výstava Z jiného světa v pavilonu H. Ta nám přiblíží flóru z jiného světa a ukáže nám, jak by rostliny vypadaly na alternativní planetě Zemi," podotkla Buchtová.

Součástí festivalu Olima budou soutěže mladých kuchařů a cukrářů, vyhlášení Grand Prix ovocných destilátů Flora Košt a soutěže amatérů i profesionálů ve vaření marmelád Flora Džem. Projekt Rozkvetlé památky oživí a okrášlí vybrané olomoucké pamětihodnosti květinovou výzdobou.

"Během konání podzimní Flory Olomouc budou dodržována aktuální hygienická opatření. Dbáme na zajištění maximální bezpečnosti návštěvníků. Jednotlivá opatření se budou odvíjet od aktuálních nařízeních v daném termínu," podotkla Buchtová.

Jarní Flora byla letos kvůli pandemii koronaviru zrušena, stalo se tak poprvé za 60 let existence této výstavy. Na letní etapu Flora Olomouc se pak v srpnu přišlo podívat 15.000 lidí. Počet návštěvníků byl zhruba o 5000 nižší než loni v létě, avšak předčil očekávání vedení výstaviště.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist