https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-dovyslechla-aktivisty-z-chvaletic-zpochybnuji-vysi-skody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie dovyslechla aktivisty z Chvaletic, zpochybňují výši škody

15.6.2018 00:18 (ČTK)
Aktivisté obsadili chladicí věž elektrárny v říjnu 2016. Strávili na ní 63 hodin, vyvěsili transparenty a protestovali proti prodloužení jejího provozu. Na věž vylezlo celkem 11 lidí, šest cizinců a pět Čechů. Policie podle Hrbka obvinila pouze české aktivisty. / ilustrační foto
Aktivisté obsadili chladicí věž elektrárny v říjnu 2016. Strávili na ní 63 hodin, vyvěsili transparenty a protestovali proti prodloužení jejího provozu. Na věž vylezlo celkem 11 lidí, šest cizinců a pět Čechů. Policie podle Hrbka obvinila pouze české aktivisty. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Will Rose / Greenpeace
Policisté minulý týden dokončili výslechy pětice ekologických aktivistů, kteří v roce 2016 vylezli na chladicí věž elektrárny Chvaletice. K jednání se přiznali, s policií spolupracují, nesouhlasí ale s výší údajné škody. Včera to řekli zástupci hnutí Greenpeace, které protestní akci organizovalo. Aktivisté jsou obvinění ze dvou trestných činů, hrozí jim dva až šest let vězení. Podle jejich advokáta Pavla Uhla je škoda vyčíslená znaleckým posudkem více než dvojnásobkem částky, která je uvedená na faktuře za vykonané práce.
 

Podle mluvčího Greenpeace Lukáše Hrbka policisté dovyslechli obviněné minulý týden. "Všichni vypovídali a přiznali se. Co se nám ale nezdá, je výše údajně způsobené škody," uvedl Jan Rovenský z Greenpeace. Mezi obviněnými jsou tři muži a dvě ženy.

Policie je viní z poškozování cizí věci se škodou přesahující půl milionu korun a dále z ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. Rovenský uvedl, že v době, kdy byli lezci na chladicí věži, nebyla v provozu. "Použili postup, který je v takových případech běžný, a který byl vyzkoušený už z komína v Prunéřově. Věž navrtali a použili skoby," popsal Rovenský.

Zhruba 120 vzniklých děr si podle znaleckého posudku vyžádalo náklady zhruba jeden milion korun. "Posudek uvádí i položky, které nejsou škodou. Zahrnuje například náklady na zabezpečení, které později elektrárna provedla," řekl Uhl. Podle něj je to podobné, jako kdyby si vykradený majitel bytu započítal do škody i cenu bezpečnostních dveří, které si následně pořídil. Samotná faktura na odstranění škod ve Chvaleticích vádí podle Uhla částku 407.000 korun.

Aktivisté obsadili chladicí věž elektrárny v říjnu 2016. Strávili na ní 63 hodin, vyvěsili transparenty a protestovali proti prodloužení jejího provozu. Na věž vylezlo celkem 11 lidí, šest cizinců a pět Čechů. Policie podle Hrbka obvinila pouze české aktivisty.

Všichni obvinění podali stížnost proti zahájení trestního stíhání, která podle Uhla ještě nebyla vyřešena. Přípravné řízení stále pokračuje a advokát předpokládá, že pokud budou aktivisté obžalováni, dostane se případ před soud nejdříve na podzim.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist