https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-obvinila-pet-aktivistu-greenpeace-za-akci-ve-chvaleticich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie obvinila pět aktivistů Greenpeace za akci ve Chvaleticích

9.5.2018 02:20 | PARDUBICE (ČTK)
/ Na snímku Greenpeace na komíně elektrárny Chvaletice 2016
/ Na snímku Greenpeace na komíně elektrárny Chvaletice 2016
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Will Rose / Greenpeace
Pěti lidem, kteří v roce 2016 s ekologickou organizací Greenpeace protestovali proti prodloužení provozu elektrárny Chvaletice, policie zaslala obvinění z poškození cizí věci a z poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. V pátek to řekl mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek. Aktivisté vylezli na chladicí věž, navrtali do ní 120 děr a později na ni vyvěsili dva transparenty. Mluvčí krajské policie Markéta Janovská řekla, že policie se rozhodla obvinit pět lidí, více nechtěla sdělovat, dokud nebudou všechna obvinění formálně doručena.
 

"Obvinění lidí, kteří protestovali proti uhelné elektrárně Chvaletice, z poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení, je absurdní. Lezci použili běžnou techniku lezení na průmyslových stavbách, kterou vyžaduje zajištění bezpečného ukotvení na věži," uvedl Hrábek. Podle něj tím chladicí věž nezničili ani neznehodnotili. Elektrárna byla v době protestu kvůli opravám mimo provoz, který byl obnoven ještě před odstraněním škod.

Podle obvinění škoda dosáhla více než milionu korun, elektrárna původně škodu odhadovala na 600.000 korun. Greenpeace obviněným nabídne podporu a nechá také vypracovat vlastní znalecký posudek. V případě škody velkého rozsahu hrozí pětici lidí dva až šest let vězení.

Předloni 3. října obsadilo chladicí věž 11 aktivistů Greenpeace, opustili ji 5. října. Ekologická organizace svou akcí protestovala proti uskutečňované modernizaci elektrárny, která prodlouží její provoz do roku 2030. Vlastník elektrárny společnost Severní energetická tehdy označil nesouhlas Greenpeace za absurdní, neboť modernizace sníží emise škodlivých látek i prachu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Pavel Dosoudil
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist