https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-prohledala-kvuli-naftovym-vozum-kancelare-opelu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie prohledala kvůli naftovým vozům kanceláře Opelu

16.10.2018 00:23 | FRANKFURT NAD MOHANEM (ČTK)
Německá policie kvůli podezření z podvodů s emisemi u naftových vozů provedla razii v kancelářích automobilky Opel v Rüsselsheimu a Kaiserslauternu. / Ilustrační foto
Německá policie kvůli podezření z podvodů s emisemi u naftových vozů provedla razii v kancelářích automobilky Opel v Rüsselsheimu a Kaiserslauternu. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Německá policie kvůli podezření z podvodů s emisemi u naftových vozů provedla razii v kancelářích automobilky Opel v Rüsselsheimu a Kaiserslauternu. Agentuře DPA to potvrdil hesenský zemský kriminální úřad. Německý list Bild na svých internetových stránkách uvedl, že úřady zkoumají, zda u zhruba 95.000 aut s naftovým motorem nebylo neoprávněně manipulováno se softwarem.
 

Opel prohledání kanceláří potvrdil, kvůli vyšetřování ale žádné další detaily neposkytl. Jen uvedl, že spolupracuje s úřady a prohlásil, že jeho vozidla splňují platné předpisy.

Vyšetřování by se mělo týkat modelů Insignia, Zafira a Cascada vyrobených v letech 2012, 2014 a 2017.

Německé ministerstvo dopravy v červenci potvrdilo "úřední jednání" vůči Opelu kvůli třem modelům vozidel kvůli podezření z manipulace při čistění výfukových plynů, stejně jako u jiných automobilek. Opel se měl vyjádřit k fungování zařízení, které umožňuje vypnout čištění výfukových plynů. Zařízení umožní omezit čištění výfukových plynů v určitých jízdních situacích či podmínkách, například za nižší teploty nebo za nižších otáček motoru.

Automobilky tvrdí, že toto zařízení je potřeba kvůli ochraně motoru při vedrech nebo zimě. U mnoha modelů však existují pochybnosti, zda je to skutečně nutné, protože naftové vozy pak vypouštějí do ovzduší více škodlivých plynů.

Opel vlastní francouzská automobilka PSA, která ho koupila loni od americké automobilky General Motors. Díky převzetí Opelu a jím vlastněné britské značky Vauxhall se PSA stala druhým největším automobilovým koncernem v Evropě za německým konkurentem Volkswagen.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist