https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-proveruje-strzeni-peti-hnizd-jiricek-v-podloubi-na-namesti-telce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie prověřuje stržení pěti hnízd jiřiček v podloubí na náměstí Telče

9.6.2021 10:10 | TELČ (ČTK)
Podle zákona o ochraně přírody a krajiny je zakázané úmyslné poškozování nebo ničení hnízd a vajec volně žijících ptáků nebo úmyslné vyrušování těchto ptáků, zejména během rozmnožování a odchovu mláďat.
Podle zákona o ochraně přírody a krajiny je zakázané úmyslné poškozování nebo ničení hnízd a vajec volně žijících ptáků nebo úmyslné vyrušování těchto ptáků, zejména během rozmnožování a odchovu mláďat.
Foto | lgbarrio / Flickr
V podloubí domu na historickém náměstí v Telči podle tamních obyvatel tento měsíc někdo odstranil pět hnízd, v nichž právě hnízdily jiřičky obecné. Podle ochránců přírody ze záchranné Stanice Pavlov je odstraňování hnízd během hnízdní sezony nezákonné. Jak ČTK potvrdila policejní mluvčí Jana Kroutilová, případem se zabývá i policie.
 

"Informaci, která se týká podezření na shození hnízd v podloubí v centru Telče máme a v současné době provádíme další šetření," řekla Kroutilová.

Hnízda byla v podloubí domu číslo 53, jiřičky si tam staví hnízda každý rok. "Letos nasadily trochu později, ale v pondělí 24. května měly hnízda obsazená, seděly na vejcích, případně už krmily," uvedla Pavla Klašková, která v domě provozuje obchod. Doplnila, že při otevírání obchodu 3. června zjistila, že hnízda zmizela, jen na zemi byla hlína.

Policie převzala případ po upozornění majitele nemovitosti. "Na náměstí jsou kamery, takže by nás velmi potěšilo, kdyby se podařilo přijít na to, kdo hnízda jiřiček v době jejich hnízdění strhl a zda úmyslně," uvedl ředitel Stanice Pavlov Zbyšek Karafiát.

Zástupci stanice spolu s ornitology mapovali v minulých třech letech výskyt jiřiček v Jihlavě, Havlíčkově Brodě, Světlé nad Sázavou a Ledči nad Sázavou. Studie s vyznačenými hnízdy podle ochránců slouží na místních odborech životního prostředí k ochraně hnízdišť během rekonstrukcí budov i při řešení nezákonného ničení hnízd.

Ochránci přírody uvedli, že podle zákona o ochraně přírody a krajiny je zakázané úmyslné poškozování nebo ničení hnízd a vajec volně žijících ptáků nebo úmyslné vyrušování těchto ptáků, zejména během rozmnožování a odchovu mláďat. Za porušení zákazu hrozí pokuta do 10 000 korun u fyzické osoby a do jednoho milionu v případě právnické osoby.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist