https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-v-pripadu-otravene-becvy-stale-ceka-na-znalecky-posudek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie v případu otrávené Bečvy stále čeká na znalecký posudek

26.2.2021 17:28 | VSETÍN (ČTK)
Stále podle ní platí, že policie ekologickou havárii prověřuje pro podezření z trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Pachateli hrozí až šestiměsíční vězení nebo zákaz činnosti.
Stále podle ní platí, že policie ekologickou havárii prověřuje pro podezření z trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Pachateli hrozí až šestiměsíční vězení nebo zákaz činnosti.
Foto | Miroslav Přikryl / Český rybářský svaz
Policie stále čeká na znalecký posudek týkající se zářijové otravy řeky Bečvy. Podle dřívějšího vyjádření znalce Jiřího Klicpery pro ČTK by prodloužený termín pro jeho odevzdání měl skončit v neděli. Kriminalisté případ nadále prověřují, sdělila ČTK krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.
 

"Na znalecký posudek stále čekáme, z naší strany nebyla lhůta na vypracování ohraničena. Případ je stále v šetření a v tuto chvíli nejsou žádné nové informace, které bychom mohli veřejnosti sdělit," uvedla Javorková. S žádostí o vyjádření se odpoledne ČTK pokoušela telefonicky kontaktovat také Klicperu, jeho mobilní telefon však byl nedostupný.

Znalec na začátku února v pořadu Reportéři ČT řekl, že otravu řeky Bečvy nezpůsobila chemička Deza. O několik dní dříve v on-line debatě expertů Klicpera také prohlásil, že viníka zářijové otravy už zná. Konkrétní ale nebyl. Policie po jeho televizním vystoupení uvedla, že znalce nezbavila mlčenlivosti, což tehdy ČTK potvrdil i Klicpera.

"Řekli jsme, že vystoupení znalce v médiích vyhodnocujeme, a v současné chvíli toto téma ponecháme bez komentáře," uvedla dnes Javorková.

Stále podle ní platí, že policie ekologickou havárii prověřuje pro podezření z trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Pachateli hrozí až šestiměsíční vězení nebo zákaz činnosti.

Původní lhůta pro vypracování posudku skončila 20. prosince. Podle dřívějšího Klicperova vyjádření nebylo možné v takovém čase posudek vyhotovit a termín se prodloužil do konce února. Podle Klicpery lze termín opět prodloužit, bude-li třeba. "Obvykle se posudky na takové havárky dělají nejméně šest měsíců," řekl začátkem února Klicpera.

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

26.2.2021 17:53
Píše se rok 2050. Policie ČR stále čeká na znalecký posudek v případu otrávené Bečvy.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

27.2.2021 08:33 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jediné co je známo, že to nebyla DEZA.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.2.2021 08:50 Reaguje na Michal Ukropec
V roce 2060 vyjde zásadní rozhodnutí a konečné vyšetření a uzavření celého případu.
Žádná otrava v Bečvě nikdy nebyla, byla to jen Kalúskova kampáň proti soudruhovi nejvyššímu.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

1.3.2021 08:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Asi tak.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

26.2.2021 18:53
Koho to překvapuje??? Pro srovnání, při otravě Labe Draslovkou Kolín začátkem ledna 2006 se přiznala Draslovka po 6 dnech právě díky veřejnosti, novinářům , ČIŽP a také postupy při vyšetřování se netajili .U Bečvy po 5 měsících nevíme ani, z jakého potrubí to vyteklo. Proto je petice https://www.petice.com/za_odvolani_ministra_p_brabce_a_editele_ip_erika_geuss zcela oprávněná a oba pánové by měli táhnout do pr... pryč. Petrův Zdar
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.2.2021 19:15 Reaguje na Jan Knap
Ne do pr... ale k soudu. Tam je jejich místo.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

26.2.2021 19:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Co Vám brání na ně podat trestní oznámení? Víte přece jistě, že oba patří před soud. Nebo to jen tak děláte a víte ve skutečnosti p.., tedy nic?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.2.2021 20:33 Reaguje na Jiří Daneš
Na to jsou povolanější.
Po plyšáku se u nás objevil gruzínský film Pokání.
Tam byl mučen člověk, který se pak přiznal, že kopal tunel z Moskvy do Ameriky, aby upozornil, jak příšerné pitomosti jsou v obvinění. Samozřejmě ho za to pověsili, to bylo za Stalina.
To obvinění Tesly mi připadá podobné, jednání estébácké věrchušky ještě úplně ne.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.2.2021 19:39
Celá kauza je profláklá stejně jako Babišova vláda.
Nevěřím jim ani "dobrý den".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.2.2021 20:34 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tak proč jim věříte, když chtějí dát JED Rosatomu. To pak budou jako méně lhát?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.2.2021 20:34 Reaguje na Miroslav Vinkler
Právě oni lžou, že Rosatom je v poho a žádné riziko není.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vyhňák

27.2.2021 15:20 Reaguje na Pavel Hanzl
S dovolením odpovím já. Míchat "koše s baňama" je nesmysl. Bečva je jedna věc, jaderná elektrárna je druhá věc. Bureš je jedna věc, Putin je druhá věc, rosatom je jedna věc, Westinghouse je druhá věc. Stavby JEDU jsem se sám zúčastnil, velkou část stavěly naše podniky, elektrárna stojí a je dávána za vzor. Westinghouse, když byli "vybráni" pro dostavbu JETE, čítali v jednotkách zaměstnanců a jen díky nám tato "firma" vstala z mrtvých. O palivových článcích a vyšroubované ceně dostavby ani nemluvě... Tož tak asi. Jinak proti tobě nic nemám.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.2.2021 20:42 Reaguje na Jaroslav Vyhňák
Píšu to furt dokola, asi jste to ale nečetl. Pro Rusko to není kšeft, ale mocenská záležitost. Považuje nás za nepřítele, zrádce, ovládl už z velké části naši politiku (Hrad totálně), částečně veřejné mínění, s JED má šanci ovládnout naši energetiku a pak už to půjde s náma dole vodou.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

27.2.2021 22:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Zkuste se aspoň jednou zamyslet, obě naše JE jsou od Rosatomu a Vy si vážně myslíte, že Rusové ovládají naši energetiku? Za zrádce se asi považujete Vy sám, jistě jste byl v SSM, když jste studoval za komunistů na stavařině a kdo ví, jestli Váš otec, nebo matka nebyli v KSČ nebo jiné součásti Národní fronty.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

1.3.2021 08:07 Reaguje na Jaroslav Vyhňák
Ing. Novák co podepisoval smlouvu s Westinghousem za ČEZ, byl s parametry spokojen. Před tím přebíral za stát Dukovany.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist