https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-zatkla-dva-aktivisty-protestujici-na-heathrow
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie zatkla dva aktivisty protestující na Heathrow

13.9.2019 00:17 | LONDÝN (ČTK)
Londýnská policie dnes brzy ráno na letišti Heathrow zatkla dva členy klimatického hnutí, které plánovalo prostřednictvím bezpilotních letounů narušit provoz tohoto rušného dopravního uzlu na protest proti jeho rozšíření.
Londýnská policie dnes brzy ráno na letišti Heathrow zatkla dva členy klimatického hnutí, které plánovalo prostřednictvím bezpilotních letounů narušit provoz tohoto rušného dopravního uzlu na protest proti jeho rozšíření.
Licence | Volné dílo (public domain)
Londýnská policie dnes brzy ráno na letišti Heathrow zatkla dva členy klimatického hnutí, které plánovalo prostřednictvím bezpilotních letounů narušit provoz tohoto rušného dopravního uzlu na protest proti jeho rozšíření. Mluvčí Heathrow uvedla, že letiště funguje normálně, napsala agentura Reuters.
 

Pět aktivistů ze skupiny Heathrow Pause, která je odnoží mezinárodního hnutí Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí), zatkla policie preventivně už ve čtvrtek. Podle britského tisku mezi nimi byli i dva potenciální piloti dronů.

Dnes brzy ráno skupina Heathrow Pause na twitteru napsala, že její stroje nemohly vzlétnout, protože letiště blokuje rádiový signál nutný pro jejich ovládání.

Aktivisté již ve středu uvedli, že se svými stroji chtějí létat ve výlučné zóně okolo letiště jen ve výšce kolem dvou metrů a mimo dráhy letadel, aby neohrozili bezpečnost letů. Policie je ale varovala, že jejich akce, která by mohla narušit stovky spojů, je nezákonná a ti, kteří se jí zúčastní, budou zatčeni.

Součástí plánovaného rozšíření letiště Heathrow je i kontroverzní stavba třetí ranveje, proti níž ekologičtí aktivisté opakovaně protestují. Proti je i současný londýnský starosta Sadiq Khan. Dráha má být hotová do roku 2026.

Projekt za odhadovaných 18 miliard liber (519 miliard Kč) má zvýšit roční kapacitu letiště ze 473.000 letů v roce 2016 na 740.000 letů. Podle kritiků bude mít nové dopravní zatížení negativní dopad na kvalitu ovzduší a zvýší hladinu hluku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist