https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policiste-odlozili-pripad-zastrelenych-dravcu-vinik-se-nenasel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policisté odložili případ zastřelených dravců, viník se nenašel

3.5.2018 03:11 | PŘEROV (ČTK)
Ornitologové na poli u Kojetína našli na konci srpna nejprve čtyři zraněné motáky pochopy, kteří byli převezeni do záchranné stanice, kde je ošetřil veterinář. Dva z nich ale musel nakonec kvůli závažným střelným poraněním utratit. V tělech všech čtyř ptáků rentgen odhalil broky. Když se odborníci na místo nálezu vrátili, našli tam další mrtvé ptáky. / Ilustrační foto
Ornitologové na poli u Kojetína našli na konci srpna nejprve čtyři zraněné motáky pochopy, kteří byli převezeni do záchranné stanice, kde je ošetřil veterinář. Dva z nich ale musel nakonec kvůli závažným střelným poraněním utratit. V tělech všech čtyř ptáků rentgen odhalil broky. Když se odborníci na místo nálezu vrátili, našli tam další mrtvé ptáky. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Přerovští policisté odložili případ neznámého střelce, který loni v létě zastřelil na poli u Kojetína na Přerovsku více než dvacet zákonem chráněných dravců. Za oběť mu tehdy padli i dva motáci lužní, kteří jsou zařazeni mezi silně ohrožené druhy. Viníka se dopadnout nepodařilo. Na případ včera upozornil Český rozhlas Olomouc. Policejní mluvčí Miluše Zajícová řekla, že případ policisté vyšetřovali pro podezření z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami.
 

"Nepodařilo se nám odhalit konkrétní osobu, která by se podílela na zastřelení dravců, z těchto důvodů byl případ odložen," řekla policejní mluvčí. Policisté se případem zabývali od loňského srpna, kdy se na ně obrátili ornitologové, kteří zastřelené dravce našli. Případnému pachateli by při dopadení hrozily až tři roky vězení.

Zástupce Ornitologické stanice Muzea Komenského v Přerově, kteří na případ upozornili, policie o odložení případu dosud neinformovala. "I když jsme byli loni na výslechu, nedali nám o tom vědět. Bohužel se to ale dalo čekat," řekl včera vedoucí stanice Josef Chytil. Podle něj problémy po upozornění na střílení dravců ustaly, o dalších případech ornitologové nevědí. "Ohledně rozsahu to byl jeden z největších případů. Nepamatuji si, aby bylo tolik postřelených ptáků na jednom místě," doplnil Chytil.

Ornitologové na poli u Kojetína našli na konci srpna nejprve čtyři zraněné motáky pochopy, kteří byli převezeni do záchranné stanice, kde je ošetřil veterinář. Dva z nich ale musel nakonec kvůli závažným střelným poraněním utratit. V tělech všech čtyř ptáků rentgen odhalil broky. Když se odborníci na místo nálezu vrátili, našli tam další mrtvé ptáky. Nálezkyně, která zraněné dravce u Kojetína našla, na stejném místě pozorovala minimálně deset mrtvých ptáků už na začátku srpna. Podle ornitologů tak zhruba za dva týdny bylo zabito minimálně 26 dravců.

Desítky dravců přilákalo loni v srpnu na pole u Kojetína zřejmě velké množství potravy, především drobných hlodavců, kteří se na půdě odhalené sklizní pohybovali a stali se tak oblíbenou kořistí dravých ptáků.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

4.5.2018 09:09
zcela jistě se viník rekrutoval z místního mysliveckého spolku lidových pytláků...!!!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist