https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polovina-z-240-milionu-korun-v-destovce-pujde-do-suchych-oblasti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polovina z 240 milionů korun v Dešťovce půjde do suchých oblastí

7.8.2017 11:27 | PRAHA (ČTK)
V první výzvě byl největší zájem o peníze na systémy na dešťovou vodu určenou pro splachování a současně zalévání zahrady. Ilustrační snímek.
V první výzvě byl největší zájem o peníze na systémy na dešťovou vodu určenou pro splachování a současně zalévání zahrady. Ilustrační snímek.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
V druhém kole dotačního programu Dešťovka, který je zaměřen na projekty využívající odpadní a dešťovou vodu v domácnosti nebo na zahradě, bude polovina peněz určena pro obyvatele obcí, které v posledních letech trápilo sucho. Celkem bude v novém kole 240 milionů korun, více než dvojnásobek prvního dotačního kola, který stát spustil letos. Příjem žádostí zahájí Státní fond životního prostředí (SFŽP) 7. září, řekl dnes na tiskové konferenci ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Počet katastrů zařazených do suché oblasti se zvětší ze stovek na nejméně 1215. Maximální výše dotace je 105.000 korun, pokryje polovinu způsobilých výdajů.
 

Peníze by měly stačit zhruba na 5000 projektů. Stát nyní rozšiřuje definici "suchých oblastí", kde je možné čerpat peníze i na nejjednodušší projekty, jako je využití dešťové vody na zalévání zahrady, kde je možné získat až 55.000 korun. Nově si o peníze na tyto projekty budou moci říci lidé z obcí, kde není veřejný vodovod nebo kde byli vyzváni k šetření vodou obecním rozhlasem nebo hromadným e-mailem. Používání vody muselo být omezeno minimálně ve dvou letech od roku 2014 nebo dlouhodobě na čtvrt roku.

V první výzvě byl největší zájem o peníze na systémy na dešťovou vodu určenou pro splachování a současně zalévání zahrady. O ně si zažádalo přes 1700 domácností. Počet žádostí vyčerpal peníze vyčleněné v prvním kole během 28 hodin od spuštění jejich příjmu.

Aby byl systém podle ministra pohodlnější, v novém kole stát dovolí, aby na doložení jednoduchého odborného posudku k žádosti o peníze a jeho příloh měli lidé místo pěti dnů měsíc.

Lidé špatně vyplnili, nebo nedoložili dokumenty, zhruba u 30 procent žádostí z prvního kola. Nyní stát doufá v to, že se chybovost sníží na 20 procent. Zájemci, na které se kvůli vyčerpání peněz v prvním kole nedostalo, mají stále projekty uložené v elektronickém systému státu. Budou se tak moci k žádostem vrátit a dopracovat je. V systému je podle Brabce zhruba 3000 projektů za 70 milionů korun.

Protože mají lidé na realizaci opatření a doložení nákladů rok, bude moci stát reálně vyhodnotit přínosy programu až v příštím roce. Ministr řekl, že nové vedení resortu, které vzejde z podzimních sněmovních voleb, by mohlo pokračovat i kombinací s programy na šetření vody z Operačního programu Životní prostředí.

Dešťovka je jedním z mnoha programů, kterými se stát snaží zadržet vodu v krajině a pomoci šetření této strategické komodity. Jenom ministerstvo životního prostředí vyčlenilo na projekty zaměřené na boj proti suchu z evropských peněz 13,5 miliardy korun, do roku 2020 počítá s dalšími 6,5 miliardy korun.

Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) v minulosti program kritizovalo, upozorňovalo pak například na to, že voda dý ušetřit především snižováním ztrát v potrubní síti. Procentuální ztráta klesla loni o podle údajů sdružení o 1,4 procentního bodu na 15,4 procenta, tedy na zhruba na 90,1 milionu metrů krychlových. "Takto ušetřených devět miliard litrů pitné vody za jediný rok lze považovat za daleko významnější nástroj v boji proti negativním následkům sucha, než nově představený dotační titul Dešťovka může přinést," uvedlo například v květnu sdružení.

Nyní však předseda představenstva SOVAK František Barák záměr pochválil. "Každou snahu o zefektivnění nakládání s vodou, tedy i Dešťovku, oceňujeme. Věříme, že investice do vodních zdrojů a šetrného nakládání s vodou jsou spolu s otevřenou soutěží na vodohospodářském trhu jedinou možnou cestou v boji proti suchu a zajištění dostatku pitné vody v té nejvyšší kvalitě," řekl dnes Barák.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

7.8.2017 20:50
By mně zajímalo v čem se ten přínos, kromě vyčerpaných dotací (opět dotace)!!!, má projevit????? Obdoba kotlíkových dotaci,výsledek snad menší než nula, dotace do biopaliv ve finále poškozují auta i přírodu, neskutečné dotace do drahých solárních elektráren s ještě držší vyrobenou elektřinou.atd.atd. Takže jaký přínos se očekává a jak se to vyhodnotí, při stejných průměrných ročních dešťových úhrnech???
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

7.8.2017 22:40 Reaguje na Milan Milan
Zřejmě především v úspoře pitné vody z řadu.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

8.8.2017 10:38 Reaguje na Milan Milan
Vy nevíte jaký přínos tato akce bude mít, no že pan Brabec bude znovu ministrem životního prostředí. Jiný význam to nemá, pan Ježíšek chce opět zvolen, aby stále mohl páchat dobro.
Odpovědět
MM

Milan Milan

8.8.2017 08:37
A proč má ta úspora vzniknout?? Aby nám tekla pitná voda jen z některých kohoutků, jako např. ve 3výcarsku,jak píše dnes na jiném místě (tuším Petráček)? Přece mi jsme v ČR vytvořili určitý funkční, a zdrojově i cenově přijatelný model zásobování pitnou vodou a ten najednou pod jakýmsi enviromentálním bloudem chceme opustit? Opravdu si myslíte, že firmy připravující vodu chtějí přijít o zisky? Vždyť spotřeba pitné vody v ČR dlouhodobě klesá, ale cena stoupá...Spodní voda je pitná bez větších úprav, dokonce ze studní bez úprav vůbec. To jsou navíc přirozené zásobníky a nádrže. Takže chytat dešťovku a pouštět si ji do vodovodního řadu je cesta zpět, dokonce hloupost. Výjimku pochopitelně může tvořit její průmyslové využití. Ministerstvo se má starat o velké zásobníky vody v krajině, o krajinu a tím podpořit udržení výšky hladiny spodních vod..Barely a nádrže na zahradách má každý dávno vyřešené.. Statistika srážek jasně říká, že úhrny jsou v ČR desítky let stejné, problém je nepromyšlé plýtvání krajinou,především pak zelení, režim přehrad, které pro své naplnění v době sucha zastaví nebo sníží průtoky řek v nižších oblastech .....
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

8.8.2017 09:30 Reaguje na Milan Milan
Protože je zbytečné čistit a dále upravovat a distribuovat pitnou vodu, aby se v ní pak vypralo prádlo, umylo nádobí, nebo se jí zavlažovala zelenina (na což je upravená voda vysloveně nevhodná).
Proč vás propagace využívání dešťové vody tak rozčiluje?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist