https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polsko-a-madarsko-zakazalo-dovoz-ukrajinskeho-obili-a-dalsich-produktu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polsko a Maďarsko zakázalo dovoz ukrajinského obilí a dalších produktů

17.4.2023 00:49 | VARŠAVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Polská a maďarská vláda zakázala dovoz obilí a dalších potravin z Ukrajiny. V reakci na protesty polských rolníků to v sobotu oznámil šéf vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński. Řekl to za přítomnosti premiéra Mateusze Morawieckého a nového ministra zemědělství Roberta Teluse. K podobnému kroku se rozhodla také Budapešť. Maďarský zákaz má stejně jako v polském případě platit do 30. června. Podle mluvčí Evropské komise jsou takové jednostranné kroky v obchodu nepřijatelné. Členské státy mají podobná rozhodnutí koordinovat s unijními institucemi.
 
"Vláda dnes přijala nařízení, které zakazuje dovážet do Polska obilí a také desítky jiných druhů potravin," řekl Kaczyński podle serveru Onet. Současně ujistil, že Polsko zůstává spojencem Ukrajiny a bude ji podporovat ve válce s Ruskem.

"Ukrajinu budeme podporovat. Ale cílem dobré vlády je především podporovat vlastní občany. Je také v zájmu Ukrajiny, aby v Polsku nevypukla krize," cituje Kaczyńského web deníku Gazeta Wyborcza. "Polské rolníky musíme bránit. A ubráníme je," zdůraznil Kaczyński. Rolníkům také slíbil minimální výkupní ceny a dotace na hnojiva.

Zákaz dovozu platí v Polsku od soboty. Podle nařízení, které zveřejnil ministr rozvoje a technologií Waldemar Buda, se počítá s platností zákazu do 30. června, uvedla televize TVN 24. V příloze nařízení je vyjmenováno zboží, které je zakázáno dovážet. Seznam obsahuje obilí, cukr, sušená krmiva, semena, chmel, len a konopí, ovoce a zeleninu, vína, hovězí a telecí maso, drůbeží maso, mléko a mléčné výrobky, vejce a včelí produkty.

V Maďarsku ministr zemědělství István Nagy podle serveru 24.hu oznámil, že vláda je odhodlána hájit zájmy maďarských zemědělců, a proto při absenci účinných opatření ze strany Evropské unie dočasně zakazuje dovoz obilí a olejnatých kultur z Ukrajiny. Zákaz se týká také několika dalších zemědělských produktů.

Další pokračování dovozu ukrajinského obilí by podle ministra způsobilo maďarskému zemědělství tak vážné škody, že bylo nutné přijmout mimořádná opatření. Ukrajinské zemědělství vzhledem k extrémně nízkým výrobním nákladům a možnosti bezcelního obchodu s EU začalo na evropský trh vyvážet obilí a olejnatá semena, velké množství drůbeže, vajec a medu, což mařilo odbytové možnosti maďarských a dalších středoevropských rolníků, argumentoval Nagy.

Zdůraznil, že omezení dovozu do Maďarska je dočasné a potrvá do 30. června, což by mělo EU poskytnout dost času, aby přehodnotila bezcelní obchod s Ukrajinou. Zemědělci očekávají od unie spravedlivé tržní podmínky pro evropské zemědělství, prohlásil Nagy.

Obilí z Ukrajiny, které se po začátku ruské invaze kvůli zablokovaným černomořským přístavům začalo převážet pozemní cestou přes Polsko a další země, zaplavilo trhy těchto tranzitních zemí. Mělo přitom pokračovat do zemí v Africe a na Blízkém východě, které jsou ohroženy nedostatkem potravin. Polští zemědělci už od loňského léta upozorňovali, že produkce z Ukrajiny sráží cenu a oni jí nejsou schopni konkurovat.

Polský ministr zemědělství Robert Telus řekl, že polská vláda ukrajinskou stranu o chystaném zákazu informovala v pátek. "Chápeme, že polští zemědělci jsou v těžké situaci, ale situace ukrajinských rolníků je ještě těžší," zareagoval ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj. "Ukrajinští zemědělci mají ohromné ztráty, kvůli ruským minám umírají na polích," dodal. Solskyj připomněl, že před týdnem se s Telusem dohodl, že pšenice, kukuřice, slunečnicová semena a řepka budou do 1. července přes Polsko jen převáženy.

Mluvčí polské vlády Piotr Müller podle agentury PAP ujistil, že polská strana je otevřena jednáním s Ukrajinou o jejím návrhu nového ujednání o spolupráci. "Samozřejmě jsme otevřeni jednáním, které se mají konat v blízké budoucnosti," řekl i ministr zemědělství Telus, který dodal, že se svým protějškem z Ukrajiny by se měl setkat v pondělí. Mluvčí Müller současně obhajoval zákaz dovozu ukrajinských zemědělských výrobků jako "nezbytné opatření" ke stabilizaci polského trhu v situaci, kdy Evropská komise po řadu týdnů nepodnikla žádné "uspokojivé kroky", ačkoliv ji představitelé Polska, Slovenska, Rumunska, Bulharska a Maďarska ve společném dopise o situaci informovali.

Evropská komise podle své mluvčí požádala vládu ve Varšavě a v Budapešti, aby ji seznámily s plány týkajícími se zákazu dovozu obilí a dalších zemědělských výrobků z Ukrajiny. Zdůraznila, že je nutné, aby členské státy taková rozhodnutí koordinovaly s unijními institucemi a připomněla, že otázky obchodu patří do kompetence Evropské unie, informovala agentura Reuters.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

17.4.2023 17:33
kdysi byla Visegrádská čtyřka, aby chránila zájmy svých zemí ,dnes se naši potentáti chlubí ,že jsou papežtější než papež a na Visegrádskou čtyřku z vysoka +++++++
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist