https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/porota-vybrala-viteze-fotograficke-souteze-lipa-nas-narodni-strom
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Porota vybrala vítěze fotografické soutěže Lípa – náš národní strom

30.9.2018 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vítězná fotografie v kategorii Lípy Prahy s názvem Za řekou od Markéty Zachové (Alšovo nábřeží).
Vítězná fotografie v kategorii Lípy Prahy s názvem Za řekou od Markéty Zachové (Alšovo nábřeží).
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Markéta Zachová / Magistrát hl. m. Prahy
Celkem 41 autorů se 121 fotografiemi se zúčastnilo 4. ročníku soutěže „Lípa – náš národní strom“ pořádané pod záštitou pražské radní Jany Plamínkové webem Pražské stromy, kde jsou také zveřejněny oceněné fotografie. Výsledky byly vyhlášeny v úterý v budově pražského magistrátu v Nové radnici, kde je také instalována výstava oceněných snímků.
 

„Lidé nejen v Praze, ale i na dalších místech naší země nalézali a obdivovali lípy, náš národní strom. To má v roce, kdy slavíme 100 let výročí státu, zvláštní symboliku. Snímky, které soutěžící zasílali, zachycují krásy české přírody a Prahy, ze všech je patrný vztah k životnímu prostředí a zájem o zachování stromů pro další generace,“ uvedla pražská radní Jana Plamínková.

Vyhlášeny byly dvě soutěžní kategorie: Lípy Prahy, do které byly směrovány snímky libovolných lip z území hlavního města, a Lípy republiky, která byla přednostně určena pro jubilejní lípy vysazené v letech 1918 – 2018. Každý mohl poslat nejvýše čtyři fotografie.

„Soutěžící poslali mnoho krásných záběrů a nebylo lehké vybrat ty nejlepší snímky, kterým vždy vévodila lípa,“ dodal autor webu Pražské stromy Aleš Rudl.

Šestičlenná porota složená ze zástupců vyhlašovatele a partnerů soutěže vybrala jako vítěze fotografii s názvem Za řekou od autorky Markéty Zachové. Soutěžící prozradila, že nebylo jednoduché snímek z pražského Alšova nábřeží zachytit: „Na fotku jsem čekala, dokud se na podzim neobarvily listy. Když už se tak konečně stalo, zase nebylo vhodné počasí na romantickou náladovku - podzimní podvečerní fotku. Ale nakonec se to povedlo. A dokonce bez lidí.“

Na první místo v kategorii „Lípy republiky“ se probojoval snímek s názvem Na stráži od Lucie Mrázové. Letos vysazená lípa republiky u příležitosti 100. výročí vzniku ČSR, byla vyfotografována při procházce v lese u Památníků letců ve Velké Polomi.

Na slavnostním vyhlášení byly promítnuty oceněné snímky za účasti jejich autorů, kteří doplnili okolnosti vzniku jejich záběrů a kteří si převzali hodnotné ceny. Po vyhlášení byla v přízemí Nové radnice otevřena výstava představující snímky úspěšných autorů, která potrvá až do prosince.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist