https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/porsche-celosvetove-svola-60-000-vozu-kvuli-nelegalnimu-softwaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Porsche celosvětově svolá 60.000 vozů kvůli nelegálnímu softwaru

22.5.2018 02:12 (ČTK)
Porsche je součástí koncernu Volkswagen, který se v září 2015 přiznal, že po celém světě instaloval do zhruba 11 milionů naftových aut software umožňující manipulovat s testy emisí. Aféra se týká mimo jiné asi 1,2 milionu vozů Škoda Auto. / Ilustrační foto
Porsche je součástí koncernu Volkswagen, který se v září 2015 přiznal, že po celém světě instaloval do zhruba 11 milionů naftových aut software umožňující manipulovat s testy emisí. Aféra se týká mimo jiné asi 1,2 milionu vozů Škoda Auto. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Německá automobilka Porsche celosvětově svolá na 60.000 dieselových vozů modelu Cayenne a Macan. Nařídil jí to německý spolkový úřad pro motorová vozidla KBA. Podle jeho zjištění jsou luxusní vozy značky vybaveny nelegálním zařízením na měření emisí, které při testování uměle snižuje naměřený objem škodlivých plynů. Zjištění KBA v pátek potvrdilo německé ministerstvo dopravy.
 

Podle ministerstva se jedná o 6775 vozů modelu Cayenne na 4,2 litru s motorem V8 TDI, z toho 3954 v Německu, a o 52.831 třílitrových modelů Macan vybavených motorem V6 TDI, z nich 15.180 v Německu. Oba typy plní novou emisní normu Euro 6. Jen u Macanu objevili kontroloři pět nelegálních zařízení, která zajišťovala, že čištění výfukových plynů plně fungovalo jen v laboratoři, cituje agentura DPA zjištění týdeníku Der Spiegel a rozhlasové stanice Bayerischer Rundfunk.

Již loni v létě nařídil KBA povinně svolat 21.500 dieselových modelů Cayenne s motorem V6. Naftové motory ve vozech pocházejí od automobilky Audi, firma Porsche žádné motory nevyrábí.

Porsche je součástí koncernu Volkswagen, který se v září 2015 přiznal, že po celém světě instaloval do zhruba 11 milionů naftových aut software umožňující manipulovat s testy emisí. Aféra se týká mimo jiné asi 1,2 milionu vozů Škoda Auto.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist