https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/poslanecke-osvobozeni-remizku-nebo-mezi-od-dane-vlada-asi-odmitne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poslanecké osvobození remízků nebo mezí od daně vláda asi odmítne

15.7.2019 00:15 | PRAHA (ČTK)
Poslanecký návrh na osvobození od daně z nemovitosti i těch remízků, hájů, větrolamů nebo mezí, které se nacházejí na ostatních plochách v nezastavěném území, vláda asi odmítne. / Ilustrační foto
Poslanecký návrh na osvobození od daně z nemovitosti i těch remízků, hájů, větrolamů nebo mezí, které se nacházejí na ostatních plochách v nezastavěném území, vláda asi odmítne. / Ilustrační foto
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Poslanecký návrh na osvobození od daně z nemovitosti i těch remízků, hájů, větrolamů nebo mezí, které se nacházejí na ostatních plochách v nezastavěném území, vláda asi odmítne. Vláda podle podkladů na dnešní schůzi označí novelu za nadbytečnou vzhledem k tomu, že obdobnou úpravu předložila v daňovém balíčku, který především zvyšuje spotřební daň z alkoholu nebo z cigaret.
 

Návrh pěti desítek poslanců z klubů KDU-ČSL, ODS, Pirátů, STAN a SPD by navíc podle vládních legislativců nesnížil administrativní zátěž poplatníků. Nadále by museli prokazovat, že krajinný prvek na pozemku je remízek, háj, větrolam nebo mez, stojí v předběžném stanovisku pro zákonodárce, které bude kabinet dnes schvalovat.

Nynější zákon osvobozuje pouze ty krajinné prvky, které jsou na orné půdě, nebo v trvalých travních porostech. Za pozitivní sice vláda podle pokladů označí s ohledem na nynější sucho navrhované daňové osvobození pozemků také v druhém ochranném pásmu vodního zdroje. Upozorní však na nevyčíslené dopady do rozpočtů obcí. Dosud jsou osvobozeny jen pozemky v prvním pásmu. Obcím by dal poslanecký návrh právo, osvobodit od daně z nemovitosti pozemky hospodářských lesů a rybníků s intenzivním a průmyslovým chovem ryb.

V případě širšího osvobození od daně u remízků a podobných prvků argumentují předkladatelé hlavně jejich přínosy pro zadržování vody v krajině nebo bránění erozi půdy. Poukazují však na to, že se z nich musí platit daň, zatímco u stejných věcí na orné půdě nebo na travním porostu nikoli.

Vládní daňový balíček podpořila Sněmovna v úvodním kole na minulé schůzi. Předloha má zjednodušit a upřesnit podmínky, za nichž budou osvobozeny od daně významné krajinné prvky, například větrolamy nebo remízky. Navrhuje osvobodit příkopy, mokřady, močály, bažiny, skalní útvary, rokle a strže, pokud jsou na pozemcích ostatních ploch mimo zastavěné území obce, a to bez ohledu na to, zda jsou zaneseny v evidenci registru půdy LPIS.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist