https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/potravinari-vyzvali-europoslance-ke-schvaleni-odkladu-narizeni-proti-odlesnovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Potravináři vyzvali europoslance ke schválení odkladu nařízení proti odlesňování

16.10.2024 20:15 (ČTK)
Výrobci potravin vyzvali v otevřeném dopise europoslance, aby schválili odklad nařízení proti odlesňování. Potravinářská komora v dopise upozornila na to, že pokud europoslanci účinnost neodloží, může hrozit na konci roku kolaps dodávek hovězího masa, čokolády a dalších potravin. Obávají se i zvýšených nákladů na produkci potravin. Dopis má ČTK k dispozici. Nařízení mělo začít platit od konce letošního roku, Evropská komise nicméně rozhodla počátkem října o ročním odložení, návrh ale musí ještě schválit Evropský parlament a Rada EU.
 
Nařízení dopadne podle potravinářů na tisíce evropských firem, chybí ale jasné informace a pravidla. "Malé a střední podniky přitom potřebují více času, aby uvedly novou legislativu do praxe. A nejlépe by uvítaly více času na samotné podnikání bez zbytečného a zatěžujícího papírování," uvedla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Nové nařízení ukládá podnikům povinnost zajistit, aby výrobky prodávané v EU nevedly k odlesňování a znehodnocování lesů. Cílem má být snížit příspěvek EU k celosvětovému odlesňování. Systém, do kterého měly podniky vyplňovat údaje, zatím ale není připravený, Komise jej plánovala spustit necelý měsíc předem. Česko také dosud neví, do jaké kategorie zemí s rizikem odlesňování patří, podle úrovní se přitom měl odvíjet počet kontrol i další administrativa.

Komora tvrdí, pokud nařízení začne letos platit, potravináři nebudou moct odebírat komodity od zemědělců, což ovlivní i dodávky do obchodních řetězců. "Například pokud jde o hovězí maso, za očekávaného stavu by musel každý zemědělec, který chová skot, při dodávce na jatka dodat ke každému kusu skotu elektronický certifikát EU obsahující informace o geolokaci místa, kde bylo zvíře odchováno, a také informace o původu krmiva, kterým bylo krmeno. To je za současného stavu technických příprav naprosto nereálné," uvedli potravináři v dopise.

Potravináři se obávají i ohrožení konkurenceschopnosti evropských hospodářských podniků v porovnání se subjekty v zemích mimo EU. Poukazují také na to, že odlesňování není problémem Česka, plocha lesů naopak dlouhodobě roste. Mezi lety 1990 a 2020 ale celosvětově ubylo zhruba 420 milionů hektarů lesů, což odpovídá velikosti EU. "Výrobci potravin jsou připraveni se podílet na úsilí směřujícím k omezení globálního odlesňování. Veškeré postupy ovšem musí být v praxi proveditelné a nesmí jakkoli narušit dodávky potravin," napsali europoslancům.

Odložení nařízení může podle komory kritickou situaci zmírnit, neodložení by ale mohlo způsobit vysokou poptávku po některých komoditách na opačných koncích planety, což by zvýšilo náklady na produkci potravin. "Takové jednání by v důsledku pocítil každý evropský spotřebitel," uvedli výrobci potravin.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist