https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/povodi-moravy-se-kvuli-suchu-potyka-s-uhynem-ryb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povodí Moravy se kvůli suchu potýká s úhynem ryb

14.6.2018 00:23 | BRNO (ČTK)
Nedostatek kyslíku nebo znečištění toku v důsledku přívalových srážek byly podle podniku příčinou několika úhynů ryb v posledních týdnech. Lokálně se tak stalo například minulý týden ve Svratce u Rajhradu na Brněnsku. / Ilustrační foto
Nedostatek kyslíku nebo znečištění toku v důsledku přívalových srážek byly podle podniku příčinou několika úhynů ryb v posledních týdnech. Lokálně se tak stalo například minulý týden ve Svratce u Rajhradu na Brněnsku. / Ilustrační foto
Povodí Moravy se kvůli suchu a nízkým průtokům vody v korytech potýká s úhynem ryb. Může za to málo kyslíku ve vodě i výplachy kanalizací. Naposledy uhynuly ryby v řece Svratce u Rajhradu na Brněnsku nebo v řece Jihlavě. V tiskové zprávě to včera uvedl mluvčí státního podniku Petr Chmelař.
 

Nízké průtoky vedou podle Povodí Moravy k slabšímu naředění vody, horké počasí navíc způsobuje rychlé prohřátí vodního sloupce. Ve vodních tocích i v menších vodních zdržích proto ubývá kyslík. Navíc v okamžiku, kdy dlouhotrvající sucho vystřídají krátké a prudké deště, vyprahlá krajina nedokáže množství vody absorbovat. Do řek s už tak nízkým obsahem kyslíku se pak dostává spláchnutá zemědělská půda i znečištěná voda z kanalizací.

"Nízké průtoky, vysoké teploty, nedostatek kyslíku samy o sobě vytváří podmínky, ve kterých ryby velmi obtížně přežívají. Pokud k těmto faktorům přibude anomálie ve formě silně znečištěné vody ze splachů a z kanalizací či jejich odlehčení, může v těchto úsecích vodních toků bohužel dojít k úhynům ryb a vodních živočichů," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Právě nedostatek kyslíku nebo znečištění toku v důsledku přívalových srážek byly podle podniku příčinou několika úhynů ryb v posledních týdnech. Lokálně se tak stalo například minulý týden ve Svratce u Rajhradu na Brněnsku, o týden dříve v Jihlavě nebo ve Víceměřicích na Prostějovsku v toku Brodečka.

Státní podnik žádá lidi, aby v případě nálezu většího množství uhynulých ryb nahlásili událost na vodohospodářský dispečink Povodí Moravy nebo na příslušný vodoprávní úřad.

Sucho řeší Povodí Moravy několik posledních let, letos v květnu kvůli tomu svolalo dosud největší pracovní skupinu. Zúčastnili se jí například zástupci krajských vodoprávních úřadů, vodoprávních úřadů dotčených měst, odběratelé vody na závlahy, zástupci ministerstev zemědělství a životního prostředí. Skupina vyzvala k hospodárnému využívání vodních zdrojů a doporučila intenzivní kontroly nepovolených odběrů povrchové vody a kontroly dodržování manipulačních řádů vodních děl.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist