https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pozadavky-na-kvalitu-vody-splnilo-96-pct-mist-ke-koupani-v-evrope
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Požadavky na kvalitu vody splnilo 96 procent míst ke koupání v Evropě

31.5.2018 04:22 (ČTK)
V Česku bylo loni sledováno 154 míst ke koupání, vynikající byla kvalita vody na 126 z nich, dobrá na 15, dostatečná na dvou a málo kvalitní na jednom místě. Deset koupališť nebylo možné ohodnotit. / Na ilustračním snímku Biotop Radotín
V Česku bylo loni sledováno 154 míst ke koupání, vynikající byla kvalita vody na 126 z nich, dobrá na 15, dostatečná na dvou a málo kvalitní na jednom místě. Deset koupališť nebylo možné ohodnotit. / Na ilustračním snímku Biotop Radotín
Téměř všechny lokality určené ke koupání v Evropě, které loni sledovala Evropská agentura pro životní prostředí (EEA), dostály požadavkům na kvalitu vody. Podle výroční zprávy zveřejněné včera EEA splňovalo v roce 2017 minimální evropské standardy 96 procent monitorovaných míst v členských zemích EU a také ve Švýcarsku a Albánii. V Česku měla špatnou kvalitu voda pouze v jednom ze 154 prověřených koupališť.
 

Výsledky ukazují mírný meziroční pokles kvality vody ke koupání v Evropě. Zatímco v roce 2016 splnilo minimální evropské standardy 96,3 procenta sledovaných pobřežních i vnitrozemských lokalit, v roce 2017 to bylo o 0,3 procenta méně. U 85,5 procenta koupacích míst byla kvalita vody v roce 2016 označena jako vynikající, v roce 2017 si toto označení vysloužilo 85 procent vod.

Podle zprávy lze mírný pokles kvality přičíst důsledkům letních dešťů a také změnám v metodě testování v Rumunsku a ve Švédsku. Celkem bylo analýze podrobeno 21.801 lokalit.

V Česku bylo loni sledováno 154 míst ke koupání, vynikající byla kvalita vody na 126 z nich, dobrá na 15, dostatečná na dvou a málo kvalitní na jednom místě. Deset koupališť nebylo možné ohodnotit.

Výbornou kvalitu vykazovalo v roce 2017 přes 90 procent míst v osmi zemích unie: v Lucembursku (všechna), na Maltě (98,9 procenta), na Kypru (97,3 procenta), v Řecku (95,9 procenta), v Rakousku (95,1 procenta), v Chorvatsku (93,5 procenta), v Německu (91,4 procenta) a v Litvě (91,1 procenta).

Naopak v Bulharsku má vynikající vodu ke koupání jen 44,2 procenta lokalit, v Rumunsku 50 procent míst a v Albánii 54,9 procenta lokalit. Česko, které má 81,8 procenta míst ke koupání s vynikající kvalitou vody, je těsně pod evropským průměrem (85 procent).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist