https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pozar-znicil-uz-skoro-polovinu-jedinecneho-australskeho-ostrova
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Požár zničil už skoro polovinu jedinečného australského ostrova

7.12.2020 10:41 | CANBERRA (ČTK)
Ostrov Fraser, který je známý mimo jiné početnou populací divokého psa dingo, byl zapsán na seznam světového dědictví UNESCO díky svým deštným pralesům, sladkovodním jezerům a složitému systému písečných dun, které se neustále vyvíjejí.
Ostrov Fraser, který je známý mimo jiné početnou populací divokého psa dingo, byl zapsán na seznam světového dědictví UNESCO díky svým deštným pralesům, sladkovodním jezerům a složitému systému písečných dun, které se neustále vyvíjejí.
Mohutný lesní požár, s nímž už od poloviny října bojují hasiči na australském ostrově Fraser, se přiblížil obydleným oblastem. Úřady vyzvaly obyvatele k okamžité evakuaci. Informoval o tom server stanice BBC. Požár už zničil skoro polovinu tohoto největšího písečného ostrova, který je zapsán na seznamu světového přírodního dědictví UNESCO.
 

Hasiči na ostrově Frazer, který leží u australského východního pobřeží a je oblíbenou turistickou destinací, bojují s požárem už týdny. Práci jim komlikuje horké počasí a sucho.

Nyní se požár přiblížil asi na 700 metrů k pobřežní obci Happy Valley. Úřady už dříve vyzvaly desítky jejích obyvatel, aby místo opustili. Na evakuaci se mají kvůli požárům připravit i lidé na druhém pobřeží ostrova v zátoce Kingfisher Bay. Na celém ostrově, který je asi 123 kilometrů dlouhý a zhruba 22 kilometrů široký, žije na dvě stovky stálých obyvatel.

Požár podle BBC vznikl v polovině října v důsledku nelegálního kampování.

Ostrov Fraser, který je známý mimo jiné početnou populací divokého psa dingo, byl zapsán na seznam světového dědictví UNESCO díky svým deštným pralesům, sladkovodním jezerům a složitému systému písečných dun, které se neustále vyvíjejí. V domorodém jazyce se ostrov jmenuje K'gari - ráj - a ročně přitahuje několik stovek tisíc turistů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PD

Petr Difko

7.12.2020 15:51
A zde opět vystává otázka pro EU jestli je v zájmu zachování druhů rostlina zvířat zákaz chovu(invazní druhy).Když se podíváte po zemi co již bylo požárů a to i v těch nejcennějších lokalitách. Nemělo by se přistoupit k tomu aby se vytvořily chovy které budou pod nějakým registrem aby v případě potřeby k návratu do přírody mohly dodat zvířata a rostliny. Ne vše můžou zvládnout zoo a botanické zahrady .
Odpovědět
va

vaber

7.12.2020 16:52 Reaguje na Petr Difko
na Špicberkách je zásobárna mnoha druhů semen rostlin a předpokládalo se ,že tam v chladu a mrazu, semena uchovají dlouhou dobu ,ale díky oteplování tam prý vnikla voda z tajících ledovců
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.12.2020 16:53 Reaguje na Petr Difko
Myslím, že levnější a smysluplnější by bylo takové oblasti s pravděpodobností devastačních požárů rozdělit vymýcenými pruhy na 4-6 dílů, které ochránit před postupujícím požárem by bylo snazší. A není to o EU, Austrálci v tomto dovedou být dosti akční (když chtějí).
Odpovědět
va

vaber

7.12.2020 16:56
odborníci co považují požáry za užitečné se ještě v diskusi neozvali, vysvětlili by že ostrov povstane jak bájný Fénix
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.12.2020 17:05 Reaguje na vaber
K vymírání dochází stále, člověk tomu vrozenou demencí jen nahrává.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist