https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-chce-zakazat-vjezd-kamionu-projedou-jen-po-okruhu-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha chce zakázat vjezd kamionů, projedou jen po okruhu

11.11.2015 15:49 | PRAHA (ČTK)
Dopravcům vadí, že s nimi plán dopředu nikdo nekonzultoval
Dopravcům vadí, že s nimi plán dopředu nikdo nekonzultoval
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
Vedení hlavního města chce zakázat vjezd kamionů nad 12 tun do města uvnitř Pražského okruhu. Omezení by nemělo platit pro dopravní obsluhu, výjimky jí budou udělovat městské části. Novinářům to řekl náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD), podle něj ale s plánem zatím nesouhlasí policie. Musí s ní proto dál jednat a termín zákazu zatím není jasný. Od roku 2017 by měla uvnitř Pražského okruhu vzniknout nízkoemisní zóna.
 

Dolínek chce návrh radě předložit na příštím jednání. "Možná to pomůže i státu, aby zrychlil přípravu výstavby okruhu," uvedl. Právě dostavba Pražského okruhu je podle něj jediným komplexním řešením dopravní situace v Praze.

Podle studie, kterou si Praha nechala vypracovat na Českém vysokém učení technickém, by bylo vhodnější vjezd kamionů zakázat až od doby otevření Pražského okruhu. "Máme zatím předběžně negativní stanovisko policie," řekl Dolínek. Město ale policii zatím se svým návrhem neoslovilo, řekl ČTK vedoucí odboru služby dopravní policie pražského krajského policejního ředitelství Pavel Švrčula. "Záleží na informacích, které od nich dostaneme, potom se tím budeme zabývat," dodal. Podle ministerstva dopravy je zákaz v kompetenci Prahy, pokud existuje alternativní trasa a dostane souhlas policie.

Proti plánu zakázat kamionům vjezd do oblasti uvnitř Pražského okruhu se staví Sdružení automobilových dopravců ČESMAD Bohemia. Jeho mluvčí Martin Felix ČTK řekl, že o takovém opatření lze uvažovat teprve po dokončení vnitřního a vnějšího okruhu Prahy. Navíc je podle něj třeba vzít v potaz, že v oblasti s navrhovaným zákazem je řada firem závislých právě na kamionové dopravě. Dopravcům rovněž vadí, že s nimi plán dopředu nikdo nekonzultoval. "Považujeme to za aroganci končící koalice," uvedl Felix.

Nízkoemisní zóna má podle plánů pokrývat území Prahy 1 až 3, 4, 7, větší část Prahy 4 a 10 a menší části Prahy 5, 6, 8 a 9. Nebudou tam smět auta s naftovými motory vyrobená před rokem 2001 a s benzinovými staršími roku 1993. Výjimku dostane MHD či auta záchranářů.

"Jde o poměrně malé procento automobilů, ale to neznamená, že to nemá cenu," uvedl Dolínek s tím, že postupně za dva roky chce zvýšit požadavky až na dodržení normy na euro 4, která platí od roku 2005.

Praha pracuje také na dalších opatřeních k omezení automobilové dopravy. Od příštího roku chce rozšířit parkovací zóny do dalších částí Prahy. Z výnosů z nich by se měly podle Dolínka financovat další parkoviště P+R a parkovací domy. Životnímu prostředí by měly prospět také nové, ekologičtější autobusy. V příštím roce do nich Praha investuje 470 milionů korun. Mají splňovat emisní normy srovnatelné s autobusy na plyn. Na lince 119 na letiště chce město nasadit dvacet plynových nebo elektrobusů.

Automobilová doprava je nejvýznamnějším zdrojem znečištění ovzduší na území Prahy. Pravidelně každou zimu trápí Prahu smog. Jeho první výskyt letos na podzim vyhlásili meteorologové v noci na pátek. Byla způsobená zvýšenými koncentracemi polétavého prachu.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist