https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-se-15.cervna-pripoji-k-akci-tanec-pro-vodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha se 15. června připojí k akci Tanec pro vodu Video

6.6.2019 00:25 (ČTK)
Celosvětový projekt Global Water Dances (Tanec pro vodu) má poukázat na to, že zhruba 2,5 miliardy lidí na zeměkouli žije bez adekvátní hygieny a ročně zemře pět milionů lidí na otravu znečištěnou vodou.
Celosvětový projekt Global Water Dances (Tanec pro vodu) má poukázat na to, že zhruba 2,5 miliardy lidí na zeměkouli žije bez adekvátní hygieny a ročně zemře pět milionů lidí na otravu znečištěnou vodou.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Praha se znovu připojí ke 170 místům na celém světě, kde budou lidé tancem vyjadřovat potřebu dostupné pitné vody všem. Celosvětová akce Global Water Dances se v české metropoli bude konat 15. června na Střeleckém ostrově. V mnoha dalších zemích choreografové připravují tance také u řek, jezer, na pobřeží, v parcích, bazénech a na dalších místech souvisejících s vodou.
 
Akce Tanec pro vodu v Praze.
Akce Tanec pro vodu v Praze.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Akce se koná od roku 2011 každé dva roky a Česko se jí účastní od začátku. Letos je hlavním tématem letošní motto Spojených národů Vodu pro všechny a šestý cíl udržitelného rozvoje - zajistit dostupnost vody pro všechny až do roku 2030. Jednotlivé choreografie propojí vybrané místo s jeho atmosférou a environmentální problematikou konkrétní země. Tanečníci na všech kontinentech budou tančit na počest vody, aby podpořili opomíjené nebo umlčované iniciativy různých nadací a neziskových organizací vedoucí k její ochraně, uvádějí pořadatelé.

Pražská skupina čítá 16 tanečníků, kteří připravují choreografii pod vedením tanečnice, choreografky a pohybové terapeutky Reny Milgrom. Tanec organizátoři projektu zvolili jako způsob komunikace, který je srozumitelný na celém světě. Tanec může být i cestou vytváření komunit, nejen tělo jednoho člověka při něm komunikuje s druhým, uvedli organizátoři.

Pražské vystoupení doprovodí stejně jako v minulých letech živá hudba perkusionistů. Představení jsou zdarma a na závěr se diváci mohou připojit k tanečníkům a společně s nimi si zatančit. Tance pro vodu budou po celém světě natáčeny a zpřístupněny online.

Celosvětový projekt Global Water Dances (Tanec pro vodu) má poukázat na to, že zhruba 2,5 miliardy lidí na zeměkouli žije bez adekvátní hygieny a ročně zemře pět milionů lidí na otravu znečištěnou vodou. Organizátoři zmiňují údaje Světové zdravotní organizace (World Health Organization), podle nichž znečištěná voda způsobuje ročně 4,4 miliardy průjmových onemocnění, z nichž 1,5 milionu končí smrtí, zejména dětí ve věku do pěti let. Každých 20 sekund zemře jedno dítě postižené průjmem z nečisté vody. Špinavá voda každoročně usmrtí více lidí než všechny formy agrese, včetně válek.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist