https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-botanicka-zahrada-dnes-zustala-kvuli-vetru-uzavrena
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská botanická zahrada dnes zůstala kvůli větru uzavřena

24.9.2018 00:55 | PRAHA (ČTK)
Botanická zahrada v pražské Troji dnes zůstala uzavřena kvůli výstraze meteorologů před dalšími poryvy silného větru. Nedělní silný vítr velké škody v areálu nenapáchal. / Ilustrační foto
Botanická zahrada v pražské Troji dnes zůstala uzavřena kvůli výstraze meteorologů před dalšími poryvy silného větru. Nedělní silný vítr velké škody v areálu nenapáchal. / Ilustrační foto
Foto | Jan Šatoplet / Ekolist.cz
Botanická zahrada v pražské Troji dnes zůstala uzavřena kvůli výstraze meteorologů před dalšími poryvy silného větru. Nedělní silný vítr velké škody v areálu nenapáchal. Zatím není jasné, zda bude v úterý otevřeno. Řekla to mluvčí botanické zahrady Klára Hrdá. Vážné škody vítr nezpůsobil ani v sousední zoologické zahradě. Na pražských hřbitovech spadlo několik stromů.
 

"Je u nás spousta dřevin, takže je to spíše z preventivních důvodů. Škody jsou tentokrát minimální, máme pouze jeden pád stromu a drobnější věci. Žádné velké škody jsme nezaznamenali, nicméně necháváme pro dnešek zavřeno proto, že vítr fouká stále silně a nějaký možný poryv by mohl dřeviny ovlivnit," řekla.

V zoologické zahradě se vlivem větru ulomila jedna větev smuteční vrby, která roste u ptačí expozice. "Je to jediná škoda, o které v tuto chvíli vím," řekl ředitel zahrady Miroslav Bobek. Větší škody zde napáchal páteční vítr, který poškodil akát u hlavního vchodu do zahrady. Odlomená část stromu poškodila skla nad informačním centrem a některé turnikety. Kvůli tomu byl do sobotních 13:00 hodin hlavní vchod zavřený.

Na Olšanských hřbitovech popadalo kvůli nedělnímu větru šest stromů, další stromy spadly na Košířské, Ďáblickém, Malvazinském a Nuselském hřbitově, žádný však nemusel být uzavřen. "Včerejší vichřice se podle našich zjištění obešla bez velkých materiálních škod. (...) Většina popadaných větví a stromů bude odstraněna v řádu hodin, v několika málo případech pak v řádu dnů. Pro návštěvníky hřbitovů platí pouze lokální omezení pohybu, kdy dočasně není možné vstupovat do páskou ohrazených míst," uvedla mluvčí Správy pražských hřbitovů Oldřiška Dvořáčková.

Silný vítr, který hlavně v neděli večer a v noci na dnešek zasáhl Českou republiku, omezil železniční i silniční dopravu. Spadlé stromy zastavily vlaky na více než deseti úsecích včetně hlavní trati mezi Benešovem a Táborem. Energetici kolem poledne evidovali přes 14.000 odběrných míst bez proudu, před půlnocí jich ale bylo zhruba desetkrát více. Hasiči měli stovky výjezdů. U Hluboček na Olomoucku se dva lidé zranili po pádu stromu na chatu, v Menharticích na Třebíčsku spadla na auta stodola.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist