https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoo-jako-prvni-v-evrope-uspesne-odchovala-dve-mladata-zelvy-dlazdicovite
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská zoo jako první v Evropě úspěšně odchovala dvě mláďata želvy dlaždicovité

7.10.2023 00:52 | PRAHA (ČTK)
Mlaďata želvy dlaždicové.
Mlaďata želvy dlaždicové.
Zdroj | Zoo Praha
Pražská zoologická zahrada jako první v Evropě úspěšně odchovala dvě mláďata ohrožené želvy dlaždicovité. Choulostivá mláďata houbožravých plazů se narodila před čtyřmi měsíci. O úspěšném odchovu zoo informovala s časovým odstupem, kdy už je jasné, že želvy prospívají.
 

Mláďata postupně proměňují vzhled. "Pomalu ztrácejí vaječný zub a pravidelně žerou hlívy ústřičné, ovoce jako fíky či papáju i čerstvé pampelišky. Postupně se zakulacují, jak se jejich krunýř stává klenutějším. Mají zkrátka chuť do života," uvedl kurátor plazů Petr Velenský.

Klíčové podle něj je, že želvy rostou bez deformací. "Přísun vápníku zajišťuje sépiová kost, kterou ochotně okusují. Náramně nám ztvrdly. Po vylíhnutí byly nezvykle měkké skoro jako nafukovací balónek. Dnes bych je tvrdostí přirovnal k ragbyové šišce," doplnil kurátor.

Mláďata zatím zůstávají v zázemí, aby byla co nejméně rušena. Manipulace s nimi je omezena na nutné minimum. I tak se tým kurátora Velenského dozvídá cenné poznatky ze způsobu života těchto málo prozkoumaných zvířat. Kupříkladu aktivní bývají zejména po orosení terária. Patrně v domnění, že budou růst houby, kterými se tento potravně specializovaný druh krmí.

Želvy dlaždicovité jsou podle Červeného seznamu Mezinárodního svazu ochranu přírody (IUCN) ohroženým druhem. Příčinou je vedle ztráty přirozeného prostředí ilegální obchod na asijských trzích. Rozmnožení i chov tohoto druhu želv bylo donedávna považováno za nemožné. Pražská zoo se o to snažila 15 let.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist