https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoo-vybrala-osm-koni-prevalskeho-urcenych-pro-transport-do-kazachstanu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská zoo vybrala osm koní Převalského určených pro transport do Kazachstánu

17.4.2024 00:41 | STŘEZIMÍŘ (ČTK)
Koně zamíří do kazažských stepí Altyn Dala. V budoucnosti tam chce pražská zoologická zahrada dopravit zhruba 40 koní.
Koně zamíří do kazažských stepí Altyn Dala. V budoucnosti tam chce pražská zoologická zahrada dopravit zhruba 40 koní.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Miroslav Bobek / Zoo Praha
Pražská zoologická zahrada vybrala osm koní Převalského určených pro první transport do Kazachstánu. Do středoasijské země odletí na začátku června čtyři z nich. Koně nyní žijí v chovné a aklimatizační stanici Zoo Praha v Dolním Dobřejově na Benešovsku. Cílem projektu je obnovit populaci divokých koní ve volné přírodě.
 

Do Kazachastánu na začátku června odletí tři hřebci a jedna klisna, které zoo vyčlení z osmi vybraných adeptů. "Často až na místě při té nakládce se rozhoduje, kterého koně brát, nebo nebrat a rozhoduje se například podle toho, jak se chová nebo jak to snáší v transportním boxu," řekl dnes novinářům ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Koně zamíří do kazažských stepí Altyn Dala. V budoucnosti tam chce pražská zoologická zahrada dopravit zhruba 40 koní. První transport se uskuteční 3. až 4. června a spolu s pražskou zoo se na něm bude podílet česká armáda a další čtyři partneři. Čtyři koně vypraví zoo jedním letadlem z vojenského letiště Praha Kbely, další čtyři vypraví z Berlína tamní zoologická zahrada. Záštitu nad projektem převzal premiér Petr Fiala (ODS).

"Vezeme tam klisny i hřebce, abychom mohli do budoucna sestavovat chovnou skupinu a vytvořili základ pro další chovné skupiny, které dovezeme v příštích letech," uvedla vedoucí programu a kurátorka kopytníků Barbora Dobiášová. V chovné a aklimatizační stanici Zoo Praha v Dolním Dobřejově žijí nyní tři desítky koní. "Jsou z našeho vlastního chovu a některá zvířata zde jsou dovezená. Snažíme se tady držet takovou diverzitu, abychom mohli poskytovat koně na transport i pro chov evropského chovného programu," řekla.

Ve výběru pro přesun do Kazachstánu je osm koní ve věku od dvou do čtyř let. Kůň Převalského je posledním žijícím divokým druhem koně. Pražská zoo je chová od roku 1932 a od roku 1959 vede mezinárodní plemennou knihu. V zoo a v její chovné a aklimatizační stanici v Dolním Dobřejově se narodilo přes 230 hříbat. Celkem je v evropském chovném programu asi 850 koní Převalského a dalších zhruba 300 jich je mimo tyto programy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Sl

Slovan

17.4.2024 10:00
Ten projekt v Kazachstánu je parádní. Obrovská a řídce obydlená oblast, tam se jim bude líbit.
Doporučuji se podívat i na oficiální web projektu.
https://altyndala.org/
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.4.2024 15:18 Reaguje na Slovan
Koukl jsem se. Jestli jsem dobře rozuměl, žijí tam kulani. Nehrozí nebezpečí křížení s Převaláky?
Odpovědět
Sl

Slovan

18.4.2024 17:03 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To sice asi hrozí, ale vzhledem k tomu, že má kůň a osel jiný počet chromozomů, měl by být takový kříženec neplodný. Tak nějak předpokládám, že tam i dříve osel s koněm žil, jinak by je oba nenavraceli.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.4.2024 17:33 Reaguje na Slovan
Díval jsem se na Equichannel a tam se uvádí že jak kdy. Tak snad při těch velkých rozlohách k tomu křížení docházet nebude.
Odpovědět
Sl

Slovan

18.4.2024 18:01 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Asi je to otázka na někoho jiného. Přiznám se, že to riziko nedokážu zhodnotit, ale snad se jedná o zanedbatelnou pravděpodobnost. V rezervaci Askania-Nova na Ukrajině by však převalák s kulanem žít měl. Jaká je s tímto zkušenost je otázka, ale pokud nebudou problémy tam, tak v Kazachstánu určitě taky ne.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.4.2024 18:43 Reaguje na Slovan
Mě to napadlo jako laika, ale o tu reintrodukci se starají odborníci, takže určitě o tom vědí mnohem více než já.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist