https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazske-prodejny-bezobalu-konci-zustat-by-mohla-jedna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražské prodejny Bezobalu končí, zůstat by mohla jedna

20.7.2023 20:29 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Bezobalu
Pražská síť bezobalových prodejen potravin a drogerie Bezobalu končí. Ze stávajících tří obchodů by mohla zůstat pouze prodejna v Praze 6, uvedli na facebookovém účtu zástupci neziskové organizace Bezobalu. Rozhodnutí ukončit činnost zdůvodnili náročnou finanční situací související s epidemií covidu-19. Na oznámení o konci prodejen upozornil web Deník N.
 

"Je nám to strašně líto, ale v následujících týdnech budeme postupně vyprodávat zboží a zavírat. Prodejny i neziskovku s její osvětovou činností," oznámil spolek Bezobalu. O přesných termínech zavírání prodejen bude zákazníky informovat.

Podle organizace se před covidovou pandemií dařilo být alternativou pro zákazníky, kteří se vydali na cestu k udržitelnému životu. "Ale z událostí posledních tří let jsme se nikdy naplno nevzpamatovali," uvedli zástupci spolku, podle kterých došly síly, energie i peníze. Jako poslední nadějí označili snahu o záchranu jeho nejstarší prodejny poblíž stanice metra Hradčanská v Praze 6.

Prodejny Bezobalu nabízejí trvanlivé potraviny, čerstvé pečivo, ovoce a zeleninu od českých bio farmářů. Sortiment zahrnuje rovněž ekologickou drogerii a přírodní kosmetiku. Lidé v nich nakupují zboží do vlastních, znovupoužitelných nádob, aby minimalizovali odpad z jednorázových obalů. Provozovatelem prodejen je společnost Nekonzum, jejímž zakladatelem a hlavním podílníkem je nezisková organizace Bezobalu.

U zrodu spolku Bezobalu v březnu 2013 stála čtveřice iniciátorů inspirovaná bezobalovým obchodem Unpackaged. První objednávky potravin přijímali pro uzavřený okruh několika rodin. Postupně ale okruh zákazníků rozšiřovali a v květnu 2015 si pronajali prostory bývalých skladů na dvorku v Bělehradské ulici v Praze 2. V září 2018 spolek otevřel druhou pobočku, kterou byl obchod v Praze 6. V současnosti má řetězec Bezobalu tři prodejny, kromě Dejvic také na Vinohradech a na Florenci.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

21.7.2023 10:52
asi i proto, že tam měli draho.
Odpovědět
PB

Petr Brok

21.7.2023 12:35
Když zaříznu prase a pak ho rozbourám, tak popíšu mikroten datem a druhem masa a v obalu ( mikrotenu ) ho uložím do mrazáku. Potraviny obal potřebují.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist