https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazsky-dopravni-podnik-vyzval-cestujici-aby-s-sebou-nevozili-nic-zbytecneho-kvuli-ekologii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražský dopravní podnik vyzval cestující, aby s sebou nevozili nic zbytečného. Kvůli ekologii

1.4.2014 01:04 | BRNO (Ekolist.cz)
Není ten kufr zbytečně těžký, slečno? Dopravní podnik prosí, nevozte s sebou nic zbytečného.
Není ten kufr zbytečně těžký, slečno? Dopravní podnik prosí, nevozte s sebou nic zbytečného.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
S neobvyklou výzvou se dnes pražský dopravní podnik obrátil na cestující. Požádal je, aby s sebou do tramvají, autobusů a metra nebrali nic zbytečného nebo těžkého. Mluvčí dopravního podniku Petr Řehák vysvětluje, že by se tím mělo ušetřit za spotřebované palivo a elektrickou energii. "Děláme to pro ekologii," říká Řehák.
 

Pozn.red: Tento text je aprílový článek.

Dopravní podnik přitom vychází z výzkumu dopravně-taktické agendy, kterou si nechal mezi cestujícími provést renomovanou agenturou. Z výzkumu, který redakce Ekolistu nemá k dispozici, vyplývá řada zajímavých poznatků.

„Asi nejpozoruhodnější číslo je, že naši cestující s sebou často vozí různé papírové dokumenty, podklady k poradám a jiné papíry, aniž by s nimi ale aktuálně pracovali,“ vysvětluje Řehák. „Prostě mají v aktovce stoh papírů a vozí je z práce domů a zase do práce. Třeba celé roky.“

Líbí se Vám tento aprílový článek? Přispějte Ekolistu.cz i na nějaký neaprílový

Ekolist.cz je neziskové médium, které se neobejde bez podpory svých čtenářů. Přinášíme každý měsíc kolem tří stovek textů – agenturních zpráv, původních článků, rozhovorů, recenzí a rad, jak se chovat šetrně k životnímu prostředí.

Můžete nám pomoci, abychom naši práci dělali ještě lépe. Nejlépe pravidelným darem na účet: 0201022329/0800

Z výzkumu vyplynulo, že v průměru jeden dospělý cestující s sebou veze okolo 250 gramů papírů, které však k ničemu nepotřebuje. „Při počtu víc jak 3 milionů přepravených osob denně to dává skoro 750 tisíc kg zbytečné zátěže,“ vysvětluje Řehák. "Za rok je to číslo už opravdu děsivé. 274 milionů kg převezeného papíru jen tak."

Při asistovaném průzkumu tašek, kabelek a batohů se často ukázalo, že lidé s sebou vozí věci, o kterých ani nevědí. „V batohu jednoho mladého skauta jsme dokonce našli ohromný kámen, který mu tam podstrčili jeho kamarádi z oddílu jako kanadský žertík. To byl vcelku ojedinělý případ,“ říká Řehák. Poměrně často ale lidé se sebou vozí nepotřebné svazky klíčů, nedojedené svačiny nebo i knihy.

Poslední jmenovanou položku Řehák doporučuje nechávat doma. „Pro cestující jsou v našich dopravních prostředcích připravené kvalitní reklamní plochy, které jistě zkrátí cestujícím dlouhou chvíli,“ míní Řehák.

Podle výpočtů se ukazuje, že kdyby každý cestující jel jen s tím, co opravdu potřebuje, byla by úspora na ušetřeném palivu a elektrické energii značná.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist