https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pasivni-budou-i-domecky-pro-panenky-kvuli-chybe-v-prekladu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pasivní budou i domečky pro panenky. Kvůli chybě v překladu

1.4.2012 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Dveře netěsní a okna mají jednoduchá skla. Tak takhle ne!
Dveře netěsní a okna mají jednoduchá skla. Tak takhle ne!
Foto | mriggen / Flickr
Původně se měl požadavek na energeticky pasivní standard týkat jen budov a domů. Kvůli chybě v překladu unijní směrnice budou muset být pasivní i domečky pro panenky. Výrobci varují, že může být problém vyrobit tak malá izolační trojskla. Ministerští úředníci již horečnatě připravují novelizaci legislativy.
 

Není vůbec jasné, jak dlouho bude kuriózní stav, který se navíc týká jen české kotliny, trvat. Tiskový mluvčí ministerstva Pavel Napovídal Ekolistu napovídal, že to mohou být dny, ale i roky. Ministerstvo ze situace vyvodilo jasná opatření. „Přijali jsme ráznou dvacetistránkovou vnitřní směrnici, aby se situace již neopakovala,“ říká Napovídal. Ze směrnice, kterou redakce Ekolistu nemá k dispozici, vyplývá, že úředníci mají od nynějška zakázáno používat Google Translator.

Pro Česko může mít drobná chybka v překladu poměrně nedozírné následky. Zástupci hračkářského průmyslu totiž hrozí Česku arbitrážemi za ušlý zisk. „Až dosud bylo zcela jedno, v čem Barbie s Kenem žijí. Pokud bychom měli dostát legislativě, pak by jejich domeček musel mít stěnu opatřenou 10 cm polystyrenu. Což je u domečku, který má rozměry 60 na 60 cm, naprostý nesmysl,“ kroutí hlavou mluvčí české pobočky hračkářského gigantu Jana Hezká. Domečky by také místo jednoduchých oken musely mít okna s trojitým sklem. To může být technologicky velmi těžký oříšek: okenní rámy domečků pro panenky bývají velmi úzké. Problém je sehnat na trhu i dostatečně malý průměr trubek pro potřebnou vzduchotechniku.

Firma kvůli tomu prý jedná s dalšími hračkáři o společné žalobě na český stát. V případě jejich úspěchu by to mohla být pro zemi hotová pohroma, protože o žalobě na stát by pak začaly uvažovat i další sektory. Zástupci ostatních výrobních odvětví se už nechali slyšet, že lepit 10 cm polystyrenu na 60 centimetrovou stěnu domečku pro panenky je úplná pohádka proti tomu, co nejrůznější směrnice nařizují jim.

Paradoxní je, že Česku hrozí i arbitráž ze zcela jiné strany, od zástupců zateplovací lobby. Ti již prý nainvestovali do speciálních výrobních technologií stovky milionů korun. „To není jen tak přichytit polystyren na tenkou stěnu domečku pro panenky. Vyvinuli jsme proto unikátní kotevní systémy a lepicí směsi. Pokud se ale všechno zruší, pak pochopitelně budeme chtít od státu náhradu,“ nechal se slyšet Jan Krámek ze společnosti Izolep.

Expert na všechno Tomáš Okamůra pro Ekolist.cz sdělil, že celá záležitost, zejména s ohledem na tento den, nebude tak horká, jak se může na první pohled zdát a je potřeba k ní přistupovat s chladnou hlavou.


reklama

 
Další informace |
Hledáte nové bydlení? Můžete zkusit porovnání hypoték serveru SFinance.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist