https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pred-peti-lety-se-v-japonske-fukusime-stala-jaderna-nehoda-ktera-zmenila-nemeckou-energetiku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Před pěti lety se v japonské Fukušimě stala jaderná nehoda, která změnila německou energetiku

11.3.2016 00:18 | PRAHA (Ekolist.cz)
Havárie na jaderné elektrárně Fukušima I byla na stupnici INES ohodnocena stupněm 7, vyšší stupeň již stupnice nemá.
Havárie na jaderné elektrárně Fukušima I byla na stupnici INES ohodnocena stupněm 7, vyšší stupeň již stupnice nemá.
Přesně před pěti lety, 11. března 2011, se na japonský ostrov přihnala vlna tsunami, vyvolaná mořským zemětřesením. Vlna tsunami zasáhla mimo jiné jadernou elektrárnu Fukušima. V důsledku tsunami, ale jak konstatuje zpráva vyšetřovací komise, i lidského selhání, došlo k jedné z největší jaderných havárií.
 

Havárie na jaderné elektrárně Fukušima I byla na stupnici INES ohodnocena stupněm 7, vyšší stupeň již stupnice nemá. Nejvyšší stupeň byl před touto havárií udělen pouze havárii na Černobylské jaderné elektrárně roku 1986, uvádí Wikipedie u popisu havárie ve Fukušimě.


Přečtěte si článek Debata Ekolistu: Změnila havárie ve Fukušimě jadernou energetiku? Zřejmě ne

Katastrofa v jaderné elektrárně Fukušima měla celosvětové dopady na energetiku. V nejbližších měsících došlo ke zpomalení růstu jaderné energetiky, některé země se jaderné energie zřekly zcela. Itálie svého času uvažovala, že se k jaderné energetice vrátí, Fukušima ale měla velký vliv na to, že se Italové v referendu v roce 2011 přiklonili k tomu, aby se země k jaderné energetice nevracela.

Významný vliv měla katastrofa na německou energetiku. Německo oznámilo změnu energetické koncepce a odklon od jaderné energetiky, tzv. Energiewende. Samotné Japonsko dočasně pozastavilo činnost všech svých jaderných elektráren, na konci roku 2015 však japonský soud rozhodl, že restart japonské jaderné energetiky může pokračovat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist