https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prehrada-v-n.herminovech-se-zacne-stavet-nejdrive-v-roce-2025
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přehrada v Nových Heřminovech se začne stavět nejdříve v roce 2025

20.10.2020 14:05 | NOVÉ HEŘMINOVY (ČTK)
Představitelé obce trvají na tom, že stavba přehrady je zbytečná. Opírají se o studii Václava Čermáka, podle níž je citlivé rozšíření koryta řeky Opavy v Krnově a protipovodňová opatření na jejím horním toku dostatečnou ochranou před stoletou vodou.
Představitelé obce trvají na tom, že stavba přehrady je zbytečná. Opírají se o studii Václava Čermáka, podle níž je citlivé rozšíření koryta řeky Opavy v Krnově a protipovodňová opatření na jejím horním toku dostatečnou ochranou před stoletou vodou.
Foto | MartinVeselka / Wikimedia Commons
Stavba přehrady v Nových Heřminovech na Bruntálsku začne nejdřív v roce 2025. Trvat by měla pět let. Státní podnik Povodí Odry přitom plánoval zahájení letos. Zatím ale jen postupně strhává vykoupené objekty. ČTK to řekla mluvčí povodí Šárka Vlčková.
 

Letošní termín zahájení stavby oznámil v roce 2017 tehdejší ředitel podniku Jiří Pagáč. Práce ale v nejbližších letech nezačnou. "Optimistický odhad zahájení výstavby přehradní hráze Nové Heřminovy je rok 2025. Stavebně dokončena by měla kolem roku 2030," řekla Vlčková. Dodala, že je to kvůli krokům obce Nové Heřminovy, jež se stavbou nesouhlasí. "Obec využívá všech možností, jak legislativní proces přípravy vodního díla zpomalit," uvedla.

Představitelé Nových Heřminov jsou vázáni referendem z roku 2008. Podle něj obec má učinit všechny dostupné kroky, aby stavbě zabránila. Starosta Ludvík Drobný odmítá, že postup obce je příčinou odkladu stavby. "Mají jiné problémy a jen se to snaží hodit na nás. Kdyby se už opravdu měla stavět přehrada, museli by nejdříve začít s přeložkou silnice a to se neděje," řekl.

Dodal, že záležitosti, v nichž se obec odvolává, jsou banality a nesouvisejí se stavbou. "Snažíme se například zachránit jednu nemovitost, kterou úplně zbytečně vykoupili a chtějí strhnout. Jde o bytový dům se dvěma byty a a velkými nebytovými prostory. S přehradou vůbec nesouvisí a odstranění by bylo zbytečné," vysvětlil starosta.

Představitelé obce trvají na tom, že stavba přehrady je zbytečná. Opírají se o studii Václava Čermáka, podle níž je citlivé rozšíření koryta řeky Opavy v Krnově a protipovodňová opatření na jejím horním toku dostatečnou ochranou před stoletou vodou.

Už dříve starosta ČTK řekl, že za určitých okolností by obec byla ochotna názor změnit a spolupracovat. Žádá ale revizi rozhodnutí vlády z roku 2008, které stavbu umožnilo. "Chceme jen, aby někdo nezávislý posoudil podklady, na jejichž základě vláda rozhodla. Domníváme se, že byla podvedena. Byly jí podstrčeny materiály, které neodpovídají skutečnosti," uvedl.

Podle Povodí Odry se důležitost přehrady potvrdila minulý týden, kdy se hladiny řek v Moravskoslezském kraji výrazně zvedly po několikadenních deštích. Řeka Opava, kde by měla přehrada vzniknout, dosáhla stavu ohrožení. "V průběhu této povodňové epizody spadlo nejvíce srážek na jesenické straně povodí Odry. Na řece Opavě v Heřmanovicích to bylo 165 milimetrů na metr čtvereční za týden. V případě, že by již nyní bylo funkční protipovodňové opatření na horním toku řeky Opavy, intenzita průtoků by byla mnohem nižší," řekla Vlčková.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

21.10.2020 11:29
Potenciální přehrada v Nových Heřmínovech je krásná ukázka arogance vládnoucích politiků v ČR.... když totiž politici zjistili, že bez souhlasu obce je to neprůchozí, tak tuto stavbu šouply pod křídla známého hovadského zákona o liniových stavbách, kde zákonem stanovili, že tato přehrada je veřejný zájem a tím obec i odborníky co varují, že toto není řešení vyšouply ze hry o hájení svých zájmů....

Ukázali tím, že je nezastaví nic... pokud něco chtějí, tak si najdou cestu jak toho dosáhnout a ani aktuální zákony je nezastaví.... prostě si vytvoří zákon, kterým dosáhnou svého a tečka....

Že by mělo povodí Odry opravdu řešit celé povodí nikoho ze státní zprávy ani vlády nezajímá.... prostě se postaví přehrada, jakožto špatné řešení následků a příčiny nikdo řešit nechce..... takto jsou přehrady k ničemu.... jen dají vydělat pár nezodpovědným a taky se na tom dá dobře korumpovat..... paráda....

Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

21.10.2020 11:30 Reaguje na Lukáš Kašpárek
*správy
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.10.2020 19:50
Mimo ekologů a pár lidí z Heřmínov se už jí zbytek lidí ohrožených
povodněmi nemůže dočkat. Kdo nezažil povodeň na vlastní kůži, tak by
neměl do toho vůbec mluvit a hlavně, když o tom ví úplné lejno. Je to
ale móda vše kritizovat, blokovat a předkládat polovičatá a utopická
řešení. Kdo se v tom sám poznává, tak hrrr do mne. Já už ale nemíním
na to reagovat, protože diskutovat s fanatiky se nedá.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist