https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prerovany-prekvapilo-nocni-hvizdani-ve-meste-se-usadil-kalous-usaty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přerovany překvapilo noční hvízdání, ve městě se usadil kalous ušatý

27.8.2022 00:56 | PŘEROV (ČTK)
Kalous ušatý je tuzemskou nejobvyklejší sovou, která hnízdí v polních remízcích, v sadech a zahradách.
Kalous ušatý je tuzemskou nejobvyklejší sovou, která hnízdí v polních remízcích, v sadech a zahradách.
Noční pronikavé hvízdání na městských sídlištích, ale i v zahradách domů překvapilo v těchto dnech obyvatele Přerova. Naříkavé zvuky mají podle ornitologů na svědomí mláďata kalouse ušatého, který se usídlil například v Žižkově ulici či na sídlišti Osmek. Hvízdání musejí zdejší obyvatelé vydržet ještě pár dní, než mláďata přestanou žadonit o potravu. Netradiční pronikavé zvuky zažili loni i obyvatelé místní části Penčice, kde se usídlil chřástal polní.
 

Kvůli pronikavému nočnímu hvízdání na sídlišti se v posledních dnech na ornitology obrátila řada Přerovanů. "Sovy se většinou chovají velmi tiše, a proto lidé netuší, že žijí i v těsné blízkosti domů, v zahradách a dokonce i na městských sídlištích. Výjimkou jsou mladí kalousi ušatí, kteří se po opuštění hnízda rozletí do okolí a žadoní o potravu od svých rodičů. Z různých stran je potom slyšet opakované a vytrvalé, naříkavé hvízdání," uvedl místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

Kalous ušatý je tuzemskou nejobvyklejší sovou, která hnízdí v polních remízcích, v sadech a zahradách. Vlastní hnízdo si nestaví, protože hnízdí ve starých hnízdech dravců, vran a strak. Kalousi začínají hnízdit velmi brzy, často již koncem zimy. Samice snáší tři až sedm vajec, na nichž sedí 28 dní. Mladí kalousi opouští hnízdo po měsíci od narození, ale ještě další dva až tři týdny je rodiče krmí a učí lovit. "V té době jsou nejvíce slyšet, ale jen málokdo je viděl. Ve dne jsou totiž ukrytí v hustých větvích převážně jehličnatých stromů," doplnil Šafránek.

O zvukovou kulisu se loni v přerovské místní části Penčice postaral silně ohrožený chřástal polní. K překvapení ornitologů si pro svůj pobyt vybral zahradu jednoho z místních obyvatel, zcela nezvykle u zastavěné části obce. Chřástal na sebe upozornil sám - dva týdny nenechal obyvatele Penčic spát, především za soumraku a v noci vydával opakující se pronikavý zvuk.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

27.8.2022 19:03
No teda, oni si dovolí v noci žadonit, a není na to nějaký postřik?
Odpovědět
rb

radim buffalo tobias

28.8.2022 06:21
proč u článku není nějaké video se zvukem aby jsme slyšeli tyto zvuky ? autor toto zřejmě nedomyslel !
Odpovědět
 
reklama


Blíž přírodě

Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist