https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prevoz-praturu-na-nachodsko-bude-zrejme-letos-na-podzim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Převoz praturů na Náchodsko bude zřejmě letos na podzim

16.6.2020 12:29 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Pratuři by měli spásáním křovin i rostlin a rozdupáváním podmáčených luk pomoci s vytvářením vhodných podmínek pro mokřadní a luční ptáky.
Pratuři by měli spásáním křovin i rostlin a rozdupáváním podmáčených luk pomoci s vytvářením vhodných podmínek pro mokřadní a luční ptáky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Převoz dvou praturů z rezervace u Milovic do lokality Josefovské louky u Jaroměře na Náchodsku by se mohl uskutečnit na podzim. Pratuři by měli v Ptačím parku Josefovské louky doplnit stádo divokých koní, které se tam pase už více než dva roky. ČTK to řekl správce ptačího parku Břeněk Michálek. Převoz praturů byl několikrát odložen kvůli tomu, že ochranářům se nepodařilo vyřídit všechny potřebné dokumenty pro převoz a umístění zvířat.
 

"Vše je na dobré cestě. Další domluvený termín je konec září, případně začátek října. Jeví se to pravděpodobné," řekl ČTK Michálek.

Dvě jalovice, které patří ochranářské společnosti Česká krajina, jsou dosud v rezervaci u Milovic. Tam žijí ve stepní lokalitě, kde se na jediném místě v ČR rozmnožují. Tento druh je schopen přežít v přírodě bez lidské péče.

Pratuři by měli spásáním křovin i rostlin a rozdupáváním podmáčených luk pomoci s vytvářením vhodných podmínek pro mokřadní a luční ptáky. Zvířata budou zpočátku na ohrazené pastvině, postupně by měla začít sdílet společný prostor s divokými koňmi. Ptačí park Josefovské louky o rozloze asi 80 hektarů vzniká od roku 2006.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

16.6.2020 13:09
Praturů?
Nestála by zpráva aspoň za malou poznámku k zavádějící terminologii ČTK?
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

16.6.2020 15:42 Reaguje na Viktor Šedivý
Jazyková terminologie - pratur - je v pořádku. Tento výraz je běžným označením divokého hovězího dobytka. S praturem se nejblíže ČR můžete setkat na madarských Pusztách, kde žije a množí se také několik staletí. Ti Milovičtí budou ale si ze západu jako divocí koně chovaní v Británii. Otázkou pro Českou krajinu by mohlo být jak mají zajištěnu veterinární ochranu. Je dobře, že se i tímto způsobem stejně jako v zoo , podporuje profesní obor veterinář a zootechnik. Jenž nemusí být jen přes kočky a psy.
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

23.6.2020 07:26 Reaguje na Krejcar Stanislav
Přejme si , aby provozovatelé dokázali eliminovat ve spolupráci s veterináři ohniska slintavky a kulhavky , brucelozy. Jež není umělou nákazou ale přirozeným výskytem, a u divokých zvířat těžko dohledatelných - viz problémy černé zvěře.
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

23.6.2020 07:28 Reaguje na Krejcar Stanislav
Máte pravdu to není věcí ekologických organizací ale politiků a to i těch komunálních.
Odpovědět

Jaroslav Štemberk

16.6.2020 17:53
Náchodsko je blízko polských hranic. Nebudou to Poláci brát jako provokaci? Pro Poláky byl tento skot symbolem nacistické okupace, neboť podle Hermanna Göringa, který jeho chov a vysazování velmi podporoval, měl "germánský" pratur v Polsku nahradit "slovanského" zubra.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist