https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pri-prevozu-praturu-na-nachodsko-spoji-sily-asi-20-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Při převozu praturů na Náchodsko spojí síly asi 20 lidí Aktualizováno

13.1.2020 00:30 | JAROMĚŘ (ČTK)
Převoz dvou praturů z rezervace u Milovic na Náchodsko budou zajišťovat asi dvě desítky lidí, včetně veterináře a specialistů na přepravu divokých zvířat. / Ilustrační foto
Převoz dvou praturů z rezervace u Milovic na Náchodsko budou zajišťovat asi dvě desítky lidí, včetně veterináře a specialistů na přepravu divokých zvířat. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Převoz dvou praturů z rezervace u Milovic na Náchodsko budou zajišťovat asi dvě desítky lidí, včetně veterináře a specialistů na přepravu divokých zvířat. Do Ptačího parku Josefovské louky u Jaroměře na Náchodsku měly dvě jalovice dorazit v pátek 17. ledna, jejich převoz se ale odkládá na neurčito, řekl správce ptačího parku Břeněk Michálek. Ochranářům se nepodařilo vyřídit všechny potřebné dokumenty pro převoz a umístění zvířat, řekl včera správce ptačího parku Břeněk Michálek. Dva pratuři měli v Ptačím parku Josefovské louky u Jaroměře doplnit stádo divokých koní, které spásá lokalitu už dva roky. Pratuři spásáním křovin i rostlin a rozdupáváním podmáčených luk pomohou s vytvářením vhodných podmínek pro mokřadní a luční ptáky.
 

"Žádné dobré zprávy. Než pratury budeme moci přivézt, bude to vyžadovat další mnohá jednání. Objevily se nedostatky v dokumentech. Chybí jeden dokument, který vyžaduje veterinární správa. Akce pratuři se proto musí odložit na neurčito," řekl včera Michálek.

Dvě jalovice, které měly v pátek na Josefovské louky dorazit, patří ochranářské společnosti Česká krajina. Nyní jsou v rezervaci u Milovic, kde žijí pratuři ve stepní lokalitě a kde se na jediném místě v ČR rozmnožují. Tento druh je schopen přežít v přírodě bez lidské péče.

"Předpokládáme, že během několika měsíců, se to podaří vyřídit. Nic bližšího k tomu nyní nebudeme uvádět," řekl Michálek.

"Převoz praturů bude náročná akce. Dostanou sedativa jen za účelem naložení do transportních beden. Bude se muset počkat, až se proberou, až pak může začít samotný převoz. Budou se transportovat za plného vědomí. Aby se jim nic nestalo, musí zvířata stát," řekl Michálek.

Samotný převoz by měl trvat maximálně dvě hodiny. Nákladní vozidlo, které bude pratury převážet, není vhodné pro jízdu v terénu. Podle Michálka proto dojede do blízkosti ptačího parku, kde bude čekat traktor. Ten bedny se zvířaty přepraví na samotnou pastvinu.

"Bude záležet na podmínkách na Josefovských loukách, které se mohou změnit ze dne na den podle počasí. Podle toho přizpůsobíme příjezdovou trasu. Na Josefovské louky se lze dostat několika vjezdy," řekl Michálek.

Pratuři patří ochranářské společnosti Česká krajina. Dopravu a veterinární dohled budou zajišťovat pracovníci Zoo Dvůr Králové nad Labem.

Pratuři by měli spásáním křovin i rostlin a rozdupáváním podmáčených luk pomoci s vytvářením vhodných podmínek pro mokřadní a luční ptáky. Zvířata by měla být zpočátku na ohrazené pastvině, která zabírá zhruba 18 hektarů, od divokých koní oddělena. Postupně by měla začít sdílet společný prostor.

Ptačí park Josefovské louky o rozloze asi 80 hektarů vzniká od roku 2006 s cílem umožnit návrat mokřadních ptáků na dříve zaplavované louky v nivě Metuje a současně zpřístupnit území veřejnosti. Jeho páteří je původní závlahový systém napájený z Metuje, který Česká společnosti ornitologická (ČSO) opravila a který umožňuje regulaci výšky spodní vody na okolních loukách.

Soustava zavlažovacích kanálů o celkové délce přes 100 kilometrů vznikla mezi Jaroměří a Novým Městem nad Metují na počátku 20. století kvůli nedostatku trávy. Josefovské louky tvoří necelou desetinu z celkového rozsahu původního zavlažovacího systému, který začal zanikat v 70. letech minulého století. Josefovské louky jsou v sousedství pevnostního města Josefov, které je součástí Jaroměře.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist