https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pricinu-srpnoveho-uhynu-ryb-na-liberecku-policie-nezna-posudky-nepomohly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Příčinu srpnového úhynu ryb na Liberecku policie nezná, posudky nepomohly

5.12.2022 12:28 | HODKOVICE NAD MOHELKOU (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Příčinu hromadného úhynu ryb u Hodkovic nad Mohelkou na Liberecku z letošního srpna policie nezná. K jejímu zjištění nepomohly ani analýzy odebraných vzorků. Případ tak nejspíše policejní vyšetřovatelka odloží s tím, že viníka se nepodařilo zjistit. Vyplývá to z vyjádření regionální mluvčí policie Ivany Balákové pro ČTK.
 

Stovky až tisíce ryb uhynuly na soutoku Jeřmanického potoka a řeky Mohelky 20. srpna. Zasažen byl zhruba pětikilometrový úsek potoka mezi čistírnami odpadních vod v Jeřmanicích a Hodkovicích. Mezi uhynulými rybami převažovali pstruzi, byli tam ale i lipani podhorní, vranky obecné a další druhy. Policisté se tím zabývali pro přečin poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Vypracování klíčového odborného posudku si zadali u rybářského výzkumného ústavu, kterému zaslali i odebrané vzorky vody a uhynulých ryb. "Výsledky jejich zkoumání ale neindikovaly přítomnost zvýšených koncentraci cizích látek," řekla Baláková. Odborníci tak podle ní nezjistili, co bylo příčinou.

Úspěšná při analýze vzorků vody nebyla podle policejní mluvčí ani Česká inspekce životního prostředí. "Nezjistili žádnou konkrétní látku, jež by byla v příčinné souvislosti s úhynem ryb," uvedla Baláková.

Vyšetřování případu sice ještě neskončilo, prakticky ale zbývá jen dokončit nějaké administrativní úkony. "Vyšetřovatelka čeká na doplnění dokumentace, na závěr šetření by to ale nemělo mít vliv. S vysokou pravděpodobností tak předpokládá, že s ohledem na závěry posudku a výsledky analýzy České inspekce životního prostředí případ odloží," dodala mluvčí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

5.12.2022 18:39
Inu na ČIŽP je 100% spolehnutí. Vždy pracuje ve prospěch pachatele. Stejně jako u Bečvy. Tam byl pachatel také očištěn.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.12.2022 21:12 Reaguje na Michal Ukropec
Nemá tam taky někde soudruh chemičku??
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

6.12.2022 07:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Nemusí. Oni berou od kohokoliv. Navíc Velký Erik končí. Asi půjde opět dělat politicko-ekologistickou kariéru.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

6.12.2022 12:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Leda nějakou tajnou, u někoho ve sklepě.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.12.2022 17:26
Pokud to bylo pod výtoky z čističek, tak asi ryby zemřely na čistou vodu, kterou čističky vypouštějí. Ono to může být šok, když v řece teče pouze
něco tak čistého, jako vyčištěná odpadní voda. Berte to jako nadsázku
a divím se, že nikdo nezjistil příčinu úhynu a nebo to byla pouze vůle boží? To opravdu laboratoře nejsou schopny zjistit?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist