https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/princ-charles-vyzval-aby-se-o-ochrane-klimatu-nejen-mluvilo-ale-i-konalo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Princ Charles vyzval, aby se o ochraně klimatu nejen mluvilo, ale i konalo

11.10.2021 14:57 | LONDÝN (ČTK)
COP26 je podle následníka trůnu "poslední šance", jak zabránit "katastrofě, která už stejně začala".
COP26 je podle následníka trůnu "poslední šance", jak zabránit "katastrofě, která už stejně začala".
Britský princ Charles sdílí obavy ekologických aktivistů, že světoví vůdci o klimatických změnách "jen mluví", ale nedělají dost, aby zabránili "katastrofickým dopadům", uvedl v rozhovoru se stanicí BBC. Charles chápe "frustraci" aktivistů, například blokování silnic podle něj není řešením a spíše tím vyvolají nenávist veřejnosti. Britský následník trůnu se k ekologickým klimatům vyjadřuje pravidelně, prosazuje aktivnější ochranu klimatu.
 

"Naprosto chápu (jejich) frustraci. Problémem zůstává, jak ji přetvořit v něco konstruktivního, spíše než destruktivního. Lidé by si měli opravdu všimnout, jak moc je mnoho mladých lidí zoufalých," řekl Charles.

Skotské Glasgow od 31. října hostí konferenci OSN o klimatu COP26. Princ Charles se ho zúčastní spolu se svou matkou královnou Alžbětou II. a synem princem Williamem. Charles již dříve vyzval hlavy států a vlád, aby spolupracovali s představiteli byznysu a soukromého sektoru na společném řešení klimatické krize. Politiky obvinil z nečinnosti také v dnešním rozhovoru.

K činnosti britské vlády ve věci ochrany klimatu se Charles odmítl vyjádřit, protože mu to dle jeho slov nepřísluší. COP26 je podle následníka trůnu "poslední šance", jak zabránit "katastrofě, která už stejně začala".

Novináři se ptali Charlese, jak on sám bojuje proti změnám klimatu a naráželi tím na jeho zálibu v autech a na energetickou náročnost královských paláců. Charles s nadsázkou prohlásil, že jeho oblíbený Aston Martin, kterým jezdí už 51 let, má pohon na "přebytečné anglické bílé víno a syrovátku z výroby sýra". Vůz byl ve skutečnosti přestavěn pro palivo označované E85, v němž je 85 procent bioethanolu a 15 procent bezolovnatého benzínu. Většina aut používaných na Charlesových pozemcích jezdí na elektrický pohon, píše BBC.

Charles rovněž nainstaloval kotle na biomasu a solární panely ve svých domech, dva dny v týdnu nejí maso ani ryby a v pondělí nemá žádné mléčné výrobky, řekl novinářům BBC.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

12.10.2021 13:08
Výborně! Princ Charles svými zelenými opatřeními snížil svou roční uhlíkovou stopu z 1000 t CO2 na 990 t CO2. Tím novináře plně uspokojil.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist