https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pripad-otravy-reky-becvy-zacne-vsetinsky-soud-projednavat-na-konci-ledna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Případ otravy řeky Bečvy začne vsetínský soud projednávat na konci ledna

13.12.2022 17:21 | ZLÍN (ČTK)
Foto | Radim Holiš / Wikimedia Commons
Případ otravy řeky Bečvy začne vsetínský okresní soud projednávat 30. ledna příštího roku. Na hlavní líčení si vyčlenil 39 jednacích dní, nařízené je do prosince 2023, zjistila ČTK z informací uvedených v justiční databázi. Podle předsedy vsetínského soudu Pavla Kotradyho je líčení nařízeno na tolik dní kvůli řadě svědků, brzké vynesení rozsudku neočekává. Obžalobě v případu čelí společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku a její ředitel Oldřich Havelka.
 

Havelka dnes ČTK řekl, že o termínu zahájení projednávání kauzy dosud nevěděl. "Ještě se to ke mně nedostalo. Nejsem rád, že to začne. Byl bych rád, kdyby to už skončilo," uvedl Havelka.

Ekologická havárie, kterou 20. září 2020 způsobily podle České inspekce životního prostředí kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky podle odborníků poškodily biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku.

Případem se bude zabývat trestní senát v čele se soudkyní Ludmilou Gerlovou. Vzhledem k rozsahu kauzy bylo podle Kotradyho hlavní líčení nařízeno na tolik dní. "Je tam celá řada svědků. Soudkyně dopředu ještě neví, jestli a v jakém rozsahu bude nutné všechny vyslýchat. Jestli budou strany souhlasit s tím, že by přečetla jejich výpovědi z přípravného řízení, nebo jestli nebudou souhlasit se čtením. Od toho se to odvíjí," řekl dnes ČTK Kotrady.

Brzké vynesení rozsudku neočekává. "Soudkyně nařídila tolik hlavních líčení dopředu, aby si všechny strany tyto termíny rezervovaly a měla zajištěno, že se nebudou omlouvat. To ale samozřejmě neznamená, že by nutně všechny termíny vyčerpala," uvedl Kotrady. Zcela vyloučena podle něj naopak není ani možnost, že by jednacích dní ještě mohlo přibýt.

Firma a Havelka jsou podle dostupných informací obžalovaní z poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Havelkovi hrozí až pětileté vězení, společnosti zákaz činnosti a peněžitý trest.

Energoaqua spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly. Zajišťuje v něm i čištění odpadních vod. Z areálu odcházejí kanálem, který ve Valašském Meziříčí ústí do Bečvy. Policie, která se opírá i o posudek znalce Jiřího Klicpery, dospěla k závěru, že se kyanidy do řeky dostaly právě tímto kanálem. Zástupci obžalované firmy to odmítají. Tvrdí, že první ryby začaly hynout zhruba 3,5 kilometru od tohoto vyústění a je podle nich tedy prakticky vyloučeno, aby původcem ekologické havárie byla Energoaqua. Také někteří rybáři tvrdí, že musel být zdroj znečištění blíž k místu nálezu prvních uhynulých ryb.

Letos v březnu podal státní zástupce Jiří Sachr v kauze obžalobu. O několik týdnů později mu však Okresní soud ve Vsetíně vrátil případ k došetření, neboť spatřoval ve vyšetřování nedostatky, které by se mohly projevit při dokazování. Žalobce však toto rozhodnutí napadl. O jeho stížnosti rozhodoval v říjnu olomoucký krajský soud, který jí vyhověl a vrátil věc zpět vsetínskému soudu k novému projednání. Spis k případu obsahuje více než 4600 listů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (21)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.12.2022 18:31
Soud žalobě nevyhoví , protože je postavena na zbožných přáních a nikoli na důkazech. Pokud bude mít žalovaná jen trochu schopného advokáta , tak soud se státním zástupcem vyrazí dveře.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

14.12.2022 14:10 Reaguje na Miroslav Vinkler
řekl bych, že to jsou spíše zbožná přání Vás a podobných aktivistů, kteří o tom neví zhola nic - jen to čím Vás nakrmí zdělovací prosředky, které tomu taky nerozumí. Možná máte selský rozum a VŠ života ale o dané problematice nevíte zhola nic. Kydáte hnůj na Dezu - máte na to právo, zastáváte se podniku který funguje takto: https://zazivoubecvu.cz/dosud-nezverejnene-dokumenty-k-becve-v-rece-byly-stejne-jedy-jako-v-roznovske-cisticce-obsluha-tam-nevedela-co-dela/

s kyanidovými vodami a chlornanem se tam vesele nakládá ale to vám ve "správném" úsudku nebrání. Přečtěte si něco o komplexních kyanidech s mědí, niklem, chromem, o jejich stabilitě...přečtěte si jak tyto kovy samy o sobě jsou toxické pro vodní organismy, přečtěte si něco o tom co to je pufrační kapacita vody, přečtěte si něco o tom jak souvisí teplota vody s obsahem rozp. kyslíku v ní... pak Vám to dojde, teda pokud máte aspoň ten selský rozum... informací je plný internet
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.12.2022 09:17 Reaguje na Jan Kos
Máte to marné. Zdejší politruky důkazy a argumenty nezajímají a viníka znají od prvého okamžiku. Oni jsou schopni obvinit i soudce, když to nebude po jejich, ale co chcete po někom, komu rozum sežral mozkožrout snažící se vyžrat mozky celému národu pomocí ČT, různých placených
Webů a "nezávislých" závisláckých novinářů. Máte to marné
a soudy asi taky, pokud nebude rozsudek podle přání těchto zpolitizovaných "odborníků" na otravu Bečvy !
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

15.12.2022 09:39 Reaguje na Břetislav Machaček
Zde si můžete v trochu delší diskusi přečíst, jak to celé vysoce pravděpodobně bylo i s vysvětlením a také proč zde nemohu uvést své pravé jméno. Není to marné, toto čtou i lidé, kteří selský rozum mají a politrukové to nejsou. Chápu, že to je jak "házet perly svin*m" ale smysl to má.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

15.12.2022 09:39 Reaguje na Jan Kos
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/firmy-asi-dostanou-povinnost-hlasit-nad-50-kilogramu-kyanidu-v-odpadech-za-rok#dis-id-46e239852495da3076ec73e17216010c
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.12.2022 16:05 Reaguje na Jan Kos
Diskusi z odkazu jsem četl a držím vám palce u soudu, aby se odhalil viník a hlavně aby se už konečně začalo s nápravou takových "čističek", které pouze jedy ředí na stanovenou "normu". Taky jsem poukazoval na výtok z jedné chemičky, kde jim stálo za to postavit kilometr potrubí souběžně s řekou, aby tu vodu pouštěli až pod jezem, kde ji vodní "míchačka" promíchá do celé šířky toku . Tak by tekly v úzké proudnici a byly by odlišné i
podezřelou barvou vypouštěné vody. Údajně je vše
v "NORMĚ"!
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

19.12.2022 16:48 Reaguje na Břetislav Machaček
Hodně lidí řeší kanál ve Lhotce, myslím, že ty uhlovodíky co tam našli, není nic jiného než výluh sedimentu do toho kanálu, protože bude pravděpodobně děravý jak cedník. Ten výluh je způsoben ekologickou zátěží, jde jen o to, jestli je stará, nebo existuje nějaká porucha na chemické kanalizaci v daném areálu.

podívejte se na odkaz níže, a pak mi někdo prosím vysvětlete, proč by to všechno mělo být jinak

https://www.youtube.com/watch?v=qO8PGDaztuI
Odpovědět
RK

Roman Kolář

13.12.2022 18:32
Kolik papíru, času a lidské energie se musí spotřebovat na vyvrácení nesmyslného obvinění. Kéž by ten robot, který hledá, kam vlastně vede kanál ze Lhotky - vysoce pravděpodobné místu ûniku jedů do řeky, dokončil úspěšně svoji práci co nejdříve.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

15.12.2022 05:48 Reaguje na Roman Kolář
Přeji Vám, ať se vaše přání splní, jen aby jste nebyl z výsledku nebyl moc zklamaný
Odpovědět
RK

Roman Kolář

15.12.2022 08:14 Reaguje na Jan Kos
Nedělejte si starosti. Ostatně, vy tady plkáte z úplně jiných důvodů, než něčím přispět. Vaše rádoby odborné věty o kyanidových komplexech už tady byly vícekrát a pod jinými falešnými jmény.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

15.12.2022 09:31 Reaguje na Roman Kolář
Mohl by jste ty důvody trochu rozvést ze kterých tady podle Vás "plkám"? A Babiše prosím tady netahejte, nejsem volič ANO a ani zaměstnanec DEZY;) Odborné věty o CN komplexech jsou zde v tomto případě zcela jistě na svém místě, zajímalo by mě, proč Vy si myslíte, že ne;)
Odpovědět
RK

Roman Kolář

15.12.2022 11:18 Reaguje na Jan Kos
Ten kousek řeky znám příliš dobře na to, abych se s někým potřeboval dohadovat. Každý, kdo ji zná, vám řekne totéž.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

15.12.2022 11:30 Reaguje na Roman Kolář
Vaše tvrzení "já tu řeku znám" není nic jiného, než pouhá demagogie. Znáte s prominutím prd.
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

14.12.2022 09:58
Mafie (z it. maffiá) organizace uspořádaná na principu klientelismu, která v podmínkách moderního státu přeměňuje jistou část veř. zdrojů a pravomocí v pravomoci a zdroje soukromé. Organizovaně přitom porušuje monopol státu na používání násilí a na výkon práva. Spojuje prvky osobní věrnosti a loajality s tuhou hierarchickou strukturou, přitom dodržuje zásady dělby práce mezi složkami řídícími a výkonnými. Po ekon. stránce respektuje principy tržní směny a snaží se přitom profitovat z uměle vytvářeného nedostatku – poskytuje za úplatu ochranu těm, které sama zbavuje bezpečí, poskytuje drogy těm, u nichž na ně vyvolala návyk apod. Obecně se za mafiány označují ti, kteří jsou schopni zajistit své osobní bezpečí a svůj hmotný zájem, aniž by přitom respektovali veř. moc a platné zákony. V konkurenci s veř. autoritou vytvářejí stát ve státě. K nejznámějším případům tohoto typu patří it. m., která se formovala od přelomu 18. a 19. st. nejprve z hlídačů dobytka na jihoit. latifundiích Bourbonů, kteří vstoupili do klientských vztahů k nájemcům půdy zprostředkovávajícím nájem půdy městské šlechty drobným zájemcům. Postupně se m. urbanizuje a prorůstá do vrstev průmyslnických a bankéřských, propojuje se s makléři a získává vazby na lokální politiku. Podobné praktiky, prorůstající navíc celým byrokratickým aparátem, se rozvíjejí do podoby mafiánské „amigokrazie“ také např. ve Španělsku (především v Andalusii, nazývané někdy „španělskou Sicílií“). Jestliže sicilská m. se dokázala dobře adaptovat na podmínky městského života především v USA, určité prvky špan. mafiánství byly rozvinuty na latifundiích zemí Lat. Ameriky, kde se namnoze staly součástí státního systému. Praktiky mafiánství prorůstají polit. systémy různých typů, mívají podobu nelegálních kontraktů mezi polit. a hosp. kruhy či podobu úřednického a stranického klientelismu, hosp. i polit. korupce. Novou kvalitu tyto m. získávají, jakmile se propojí s narkomafiemi, s mezinár. zločinem a s prodejem zbraní. Je vysoce pravděpodobné, i když to lze stěží prokázat, že obchodní obrat organizací tohoto typu přesahuje výši hosp. produktu mnoha méně rozvinutých zemí, čemuž zřejmě odpovídá i jejich celkový vliv.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2022 11:47 Reaguje na Zdenek Wenzel
Novou a nejvyšší kvalitu tomu dává ovádnutí státního aparátu, jak jsme byli svědky posledních 8 let. Pokud ministerstvo financí cíleně likviduje soukromé firmy zajišťovacími příkazy, "klekáním", tj. lidvidačními finančními kontrolami, ve prospěch cappo di tutti, stává se mafie i státní politikou. Nemusí ani obchodovat se zbaraněmi i drogami, stačí tunelovat státní i evropské dotační fondy a mít zkorumpovanou policii a především státní zástupce.
Ovšem ještě vyšší majstrštych je samotného cappo vtlačit na pozici presidenta země. To bychom spadli někam za Albánii na úroveň Taralingapatam.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

15.12.2022 05:48 Reaguje na Zdenek Wenzel
Jakou mafii máte na mysli? Tu v Praze nebo v Rožnově?
Odpovědět
RK

Roman Kolář

15.12.2022 11:16
https://denikreferendum.cz/clanek/34711-co-jeste-muze-udelat-cesky-stat-aby-se-dosetrila-havarie-na-becve
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

15.12.2022 11:47 Reaguje na Roman Kolář
Pan Patočka je výborný demagog. Podle mě by vláda měla především narovnat zákony, týkající se ochrany životního prostředí tak aby se zabránilo v takových činnostech firem, jako například v Rožnově - a že těch pochybení nebylo málo. Když jsem poprvé na DR zaznamenal zmínku o chloru, řekl jsem si, možná nakonec jen nějaký seriózní deník, ale po té otočce na fenoly a popření fyzikálně-chemických souvislotí musím konstatovat, že DR není nic jiného, než obyčejný "hnojomet" :-) Bečva nevyšumí, ať už se Vám to líbí nebo ne.

https://zazivoubecvu.cz/dosud-nezverejnene-dokumenty-k-becve-v-rece-byly-stejne-jedy-jako-v-roznovske-cisticce-obsluha-tam-nevedela-co-dela/
Odpovědět
RK

Roman Kolář

15.12.2022 21:24 Reaguje na Jan Kos
Spasitel, co se schovává za falešný profil a hrozně by chtěl diskutovat. Stačí.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

16.12.2022 04:31 Reaguje na Roman Kolář
S demagogem jako jste vy smysl diskutovat opravdu nemá. Rozhodně ale má smysl vyvracet argumenty tu vaši demagogii . Pravda se ukáže, to si buďte jist a je úplně jedno jaký Nick si tu dám - nevypovídá to o mě nebo o vas vůbec nic...narozdíl od toho co zde uvádíme. Vy jste se vybarvil a jen zde mlátíte prázdnou slámu, možná by jste tu energii měl vložit do něčeho co smysl má. Nejsem spasitel ale jedno vám řeknu - to vy se budete muset stydět. Tak z toho nebuďte tak zapšklý - skodí Vám to.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

16.12.2022 04:31 Reaguje na Roman Kolář
S demagogem jako jste vy smysl diskutovat opravdu nemá. Rozhodně ale má smysl vyvracet argumenty tu vaši demagogii . Pravda se ukáže, to si buďte jist a je úplně jedno jaký Nick si tu dám - nevypovídá to o mě nebo o vas vůbec nic...narozdíl od toho co zde uvádíme. Vy jste se vybarvil a jen zde mlátíte prázdnou slámu, možná by jste tu energii měl vložit do něčeho co smysl má. Nejsem spasitel ale jedno vám řeknu - to vy se budete muset stydět. Tak z toho nebuďte tak zapšklý - skodí Vám to.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist